Primul centrul de ingrijire paliativa a bolnavilor de cancer din Capitala s-ar putea deschide curand

Ultima actualizare: 24-10-2013 14:06

In conditiile in care peste 60 de mii de romani mor in fiecare an rapusi de cancer, Fundatia HOSPICE incearca sa le usureze suferinta celor aflati in ultima faza a acestei boli nemiloase.

Lucrarile la singurul centru de ingrijre paliativa sunt aproape finalizate.

Unitatea se va deschide pentru primii doua mii de bolnavi, care vor beneficia gratuit de serviciile specialistilor.

Cifrele de la Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca doar in Bucuresti exista nu mai putin de 15 mii de persoane care sufera de boli incurabile, in faze terminale si care au nevoie de ingrijire paliativa.

Adica de tratamente care sa le amelioreze durerea, dar si de consiliere psihologica. Din pacate, mai putin de 8% beneficiaza de aceste lucruri. Pentru ei, Fundatia HOSPICE construieste acest centru de ingrijire paliativa, primul de acest tip din capitala.

Muncitorii vor sa termine constructia luna viitoare, urmand ca din vara, dupa ce va fi dotat, centrul sa-si deschida portile pentru primii 2.000 de pacienti.

Noul centru HOSPICE va fi dotat cu 20 de paturi. Cei 700 de pacienti care vor fi internati aici, in fiecare an, vor fi ingrijiti de aproximativ 100 de cadre medicale si psihologi. In plus, personalul HOSPICE va face, tot gratuit, 8.000 de consultatii si 11.000 de vizite la domiciliul bolnavilor in fiecare an.

"Pacientii care beneficiaza de ingrijire paliativa au simptomele controlate, boala pare mai usor de dus, calitatea vietii este crescuta. Familiile se simt sprijinite si trec mai usor peste perioada de doliu", a spus Ruxandra Ciorcarlan, directorul de servicii cu pacienti.

Banii necesari functionarii noului centru vin din proiecte internationale, sponsorizari, dar si de la cei care directioneaza 2% din impozitul pe profit.

Fundatia HOSPICE a luat nastere in urma cu doua decenii si de atunci a ajutat peste 13.500 de bolnavi pe care medicii i-au trimis acasa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO