Primele masuri luate la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iasi, dupa ce 3 pacienti au murit din cauza infectiilor: "Folosim clor"

06-07-2016 17:29

Se iau primele masuri dupa ce trei pacienti infectati in Spitalul "Sf. Spiridon" din Iasi au murit luna trecuta. Medicii spun ca infectiile nosocomiale sunt tinute sub control prin dezinfectii repetate cu clor.

Insa epidemiologul spitalului recunoaste ca este nevoie de produse mai bune pentru dezinfectie, doar ca sunt mai scumpe. Intre timp, rudele pacientilor decedati spun ca se lovesc de noi blocaje birocratice.

Dupa ce au murit trei pacienti infectati cu bacteria Clostridium Difficile, in spitale s-a marit cantitatea de clor cu care se face dezinfectia saloanelor si a salilor de operatii. Este singura masura luata dupa terminarea anchetei interne.

Dr. Sanda Prelipcean, epidemiolog Spitalul "Sfantul Spiridon": "Masurile s-au luat... Dezinfectantul major pentru combaterea infectiilor este clorul. Am marit cantitatile de clor folosita pe suprafete. In urma unei lipse de pe piata a unei substante pentru dezinfectie terminala am inceput sa folosim clorul."

Epidemiologul mai spune ca in chirurgie se folosea un dezinfectant de la Hexi Pharma. A fost retras din spitale in urma cu doua luni, iar conducerea spitalului spune ca inca se documenteaza. Desi tot e bine ca se foloseste peste tot macar clor, specialistii spun ca sunt si substante mai bune, dar mai scumpe.

Dr. Sanda Prelipcean, epidemiolog Spitalul "Sfantul Spiridon":  "Ar mai fi o alta alternativa pentru produse care se folosesc impreuna cu un aparat pentru pulverizare, dar ar fi mult mai costisitor pentru spitale."

Ioan Barliba, manager Spitalul "Sf. Spiridon": "Costisitoare sunt in genul in care aparatele se dau in comodat. E o poveste intreaga, ma voi documenta. Nimeni din spital nu a fost sanctionat si nici nu s-au luat masuri majore de dezinfectie."

Prof.dr. Diana Cimpoesu, purtator de cuvant Spitalul "Sf. Spiridon": "Dupa ancheta s-a stabilit ca s-au folosit dezinfectanti care au spectrul pe clostridium difficile."

Fratele unei paciente de 67 de ani, decedata la sfarsitul lunii trecute dupa o infectie, a avut o mare surpriza cand a cerut actele medicale.

Avel Balint, fratele pacientei decedate: "Toate informatiile sunt confidentiale..."

Rezultatele anchetei din spitalul din Iasi au fost solicitate si de Ministerul Sanatatii.


VIDEO PROTVPLUS.RO