Traian Basescu are dreptul sa verifice corespunderea lui Hasotti pentru functia de ministru

22-06-2012 16:41

traian basescu

Administratia prezidentiala apreciaza ca interpretarea potrivit careia presedintele Basescu conditioneaza investirea lui Puiu Hasotti in functia de ministru al Culturii este "rau-voitoare" si neconforma cu textul scrisorii trimise premierului.

Purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea, sustine ca, potrivit deciziei 356 a Curtii Constitutionale din anul 2007, presedintele tarii "are indreptatirea de a verifica corespunderea" candidatului pentru functia de ministru, in cazul remanierii guvernamentale.

Oprea mentioneaza ca dreptul presedintelui de a verifica corespunderea candidatului cu functia de ministru are ca temei legal Decizia 356 din 2007 a Curtii Constitutionale a Romaniei.

Bogdan Oprea a facut precizari referitoare si la declaratiile mai multor lideri ai USL privind scrisoarea presedintelui Traian Basescu prin care i-a cerut premierului Victor Ponta sa transmita, pana la data depunerii juramantului de investitura a lui Puiu Hasotti in functia de ministru al Culturii si Patrimoniului National, o declaratie pe propria raspundere a ministrului desemnat care sa ateste ca teza sa de doctorat si celelalte opere stiintifice nu constituie plagiat.

Conform sursei citate, "interpretarea ca presedintele Romaniei conditioneaza investirea domnului Puiu Hasotti in functia de ministru al Culturii si Patrimoniului National este rau-voitoare si neconforma cu textul scrisorii prin care presedintele Romaniei a solicitat prezentarea unei asumari scrise de catre domnul Puiu Hasotti care sa ateste ca teza sa de doctorat si celelalte opere stiintifice nu constituie plagiat".

Oprea precizeaza ca solicitarea presedintelui Basescu are la baza "impactul major negativ asupra Romaniei in plan intern si international generat de recentele incidente cu privire la posibilele acte de plagiat de care sunt acuzați o parte dintre membrii Guvernului".

"Presedintele Romaniei saluta declaratia publica a domnului Puiu Hasotti, facuta joi, 21 iunie 2012, prin care afirma ca a semnat o declaratie pe proprie raspundere in care a garantat ca publicatiile mentionate in propriul sau curriculum vitae nu sunt susceptibile de plagiat. Presedintele Romaniei saluta si declaratia publica a domnului Puiu Hasotti, facuta vineri, 22 iunie 2012, prin care a afirmat ca a depus declaratia la Cabinetul Prim-Ministrului Romaniei", mai mentioneaza purtatorul de cuvant al sefului statului.

Parlamentarii PSD vor sustine o eventuala decizie a reprezentantilor PNL de a declansa procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu daca Puiu Hasotti nu va fi investit ca ministru, a afirmat, vineri, liderul PSD, premierul Victor Ponta, precizand ca nu va trimite la Cotroceni declaratia lui Hasotti.

"Categoric nu voi transmite, pentru ca nu transmit la nicio institutie a statului, inclusiv presedintele Romaniei, decat ceea ce este prevazut in lege, ori alte declaratii decat cele prevazute in lege nu transmit. Eu voi sustine toate deciziile pe care le luam in cadrul USL. PSD este intr-o alianta cu PNL in cadrul USL si fara nicio exceptie vom fi impreuna in toate actiunile politice. Domnul Antonescu are dreptul sa vorbeasca in numele USL", a spus Ponta.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, ca daca presedintele Traian Basescu nu il va investi luni pe Puiu Hasotti la Cultura, fara nicio declaratie despre lucrarile acestuia, atunci va cere parlamentarilor PNL declansarea procedurii de suspendare a sefului statului.

"Daca Basescu nu semneaza, luni, investirea lui Puiu Hasotti, voi cere parlamentarilor PNL initierea procedurii de suspendare", a anuntat Antonescu.

Liderul liberal a mai spus ca luni, la ora 19.00, presedintele il va investi in functie pe Puiu Hasotti, a spus Crin Antonescu. El a precizat ca Basescu trebuie sa invete sa fie un presedinte care respecta Constitutia, altfel, nu va mai fi presedinte.

"Pentru noi, presedintele tarii nu este capul unei haite de animale, ci este, sau va invata sa fie, sau nu va mai fi presedinte, un presedinte civilizat", a spus presedintele PNL.

"Nici noi si nici premierul Ponta nu suntem dispusi sa ii mai permitem lui Basescu injosirea acestor oameni politici", a precizat Antonescu.

Va reamintim, presedintele Traian Basescu i-a cerut premierului Victor Ponta, joi, intr-o scrisoare, ca ministrul desemnat al Culturii, Puiu Hasotti, sa declare pe propria raspundere ca teza de doctorat a acestuia si celelalte opere stiintifice NU constituie plagiat.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
I like IT
I like IT - Soluția inteligentă și sustenabilă pentru afacerile agricole

05:13
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Ce se intampla, doctore?
Ce se întâmplă, Doctore? - Medicația analgezică la pacienții cu gastrită sau ulcer. Cum se protejează mucoasa gastrică

03:41
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26