Premieră în lumea medicală: o femeie infectată cu HIV a acceptat să doneze un rinichi

28-03-2019 20:36


Chirurgii de la spitalul american Johns Hopkins din Baltimore au realizat o premieră medicală, transplantând un rinichi provenind de la o femeie infectată cu HIV la o altă persoană seropozitivă.

 

Intervenţia chirurgicală a fost realizată luni, iar donatoarea, Nina Martinez (35 de ani) a participat la o conferinţă de presă online. Primitorul transplantului este anonim.

 

 

Martinez a dorit iniţial să doneze un rinichi unui prieten, dar, după decesul acestuia, a continuat demersul şi a făcut donaţia către un anonim, precizează reprezentanții Johns Hopkins, informează Agerpres.

 

 

Anterior, medicii considerau periculos ca o persoană infectată cu HIV să rămână cu un singur rinichi.

Decizia realizării transplantului este dovada încrederii pe care oamenii de ştiinţă o au în medicamentele antiretrovirale, care le permit bolnavilor să ducă o viaţă normală sau aproape normală.

Unul dintre medicii de la Johns Hopkins, Dorry Segev, estimează că între 500 şi 600 de persoane seropozitive ar putea dona organe în fiecare an în Statele Unite, unde mii de persoane seropozitive mor în aşteptarea unui transplant. Până în prezent, puteau fi transplantate doar organe prelevate de la persoane seropozitive decedate.

În 2016, spitalul a primit autorizaţia de a realiza primul transplant de acest fel şi a fost, de atunci, în aşteptarea unor pacienţi compatibili.

Primitorul organului trebuie să continue tratamentul cu antiretrovirale. La fel trebuie să procedeze şi Nina Martinez.

"După ce îl scot pe primitor de pe lista de aşteptare, toată lumea câştigă un loc, chiar dacă au HIV sau nu", a declarat donatoarea pentru Washington Post.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO