Premieră în acreditarea spitalelor din România

21-06-2019 12:18

spital

Premieră în procesul de acreditare al spitalelor. Patru unități sanitare, dintre care două publice și două private, au fost încadrate în categorii superioare de acreditare în urma remedierii unor neconformități.

Astfel, dacă inițial cele 4 unități au fost încadrate la în categoria a V-a, după progresele înregistrate, au primit dreptul de a intra în categoria a II-a- adică acreditat cu recomandări. Acest lucru a fost posibil după ce standardele de acreditare sub 51 % au fost îndeplinite, scrie ANMCS.

Cele patru unități sanitare aflate în această situație sunt Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Centrul Medical de Evaluare, Terapie, Educaţie Medicală Specifică şi Recuperare pentru Copii şi Tineri „Cristian Şerban” din județul Timiş, Societatea Euromedica Hospital S.A., Baia Mare din județul Maramureş și Societatea Top Med Bunavestire S.R.L., Craiova, din județul Dolj.

Trecerea la o categorie superioară de acreditare s-a datorat îmbunătățirii unor standarde și remedierii unor indicatori, după cum urmează:

– Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a înregistrat progrese la planul de audit clinic și aplicarea acestuia pentru evaluarea eficacității și eficienței protocoalelor și diagnosticelor;

– Centrul Medical de Evaluare, Terapie, Educaţie Medicală Specifică şi Recuperare pentru Copii şi Tineri „Cristian Şerban” din județul Timiş a îmbunătățit verificarea competențelor certificate ale personalului și a instruit angajații cu privire la reglementările ce stabilesc condițiile în care depășirea competențelor este permisă în interesul pacientului;

– Societatea Euromedica Hospital S.A., Baia Mare din județul Maramureş a instruit medicii cu privire la utilizarea unitară a criteriilor de stabilire a modalității de rezolvare a cazului, la evaluarea inițială a pacienților și din punct de vedere al riscului infecțios, la evaluarea pacientului în funcție de particularitățile imediate de îngrijire (modalitate de transport pe secție, dietă, tip pat, tip saltea- toate acestea fiind consemnate pe foaia de observație). Unitatea a reușit și integrarea unei funcții de psiholog / asistent social care este implicat în asigurarea continuității îngrijirilor;

– Societatea Top Med Bunavestire S.R.L., Craiova, din județul Dolj a pus în aplicare procedura de informare cu privire la introducerea unui nou produs antibacterian, a elaborat protocoalele privind bunele practici în utilizarea antibioticelor, realizate împreună cu medicul infecționist și a introdus ca regulă aplicarea criteriilor după care se stabilesc intervențiile, procedurile și manevrele care necesită antibioprofilaxie.

În toată țara , din 120 de spitale încadrate în categorii de acreditare în ciclul al II lea , 20 de unități sanitare sunt încadrate în categoria a II a.

Acreditarea unităților sanitare este procesul de validare a conformității caracteristicilor serviciilor de sănătate furnizate de unitățile sanitare din România cu standarde de acreditare adoptate de către ANMCS și aprobate în condițiile legii. Unitățile sanitare sunt clasate pe categorii de acreditare pentru a conferi încredere în competența tehnico-profesională și organizatorică a acestora.

Acreditarea este un proces de evaluare externă, imparțial și independent, realizat de persoane special pregătite pentru acest demers, numite evaluatori.

Scopul acreditării este acela de a asigura condiţii de siguranţă pacientului, personalului şi mediului. Serviciile de sănătate oferite trebuie să răspundă nevoilor colectivităţilor deservite. De asemenea, preluarea pacienţilor de către unităţile sanitare trebuie să se facă în limita competenţelor şi a resurselor acestora.

Sursa: Pro TV

Tags: spitale,


VIDEO PROTVPLUS.RO