Peste 40% din populatia lumii ar putea fi infestata de paraziti care le schimba comportamentul
Oamenii de stiinta incep sa inteleaga modul in care anumiti paraziti influenteaza comportamentul persoanelor pe care le infesteaza.
Acesti oameni ajung sa se imbrace altfel si sa se poarte diferit, fara sa-si dea seama ca se intampla ceva cu ei, ca si cand ar fi niste zombie, relateaza The Telegraph.
Aproximativ 40% din populatia lumii ar putea fi infestata cu paraziti care le afecteaza sistemul nervos. Astfel, gazdele isi vor schimba comportamentul, vor fi mai agresive, nu vor mai simti frica si chiar vor incepe sa fie mult mai interesate de sex.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acelasi lucru se intampla si cu diferite animale sau insecte afectate de acesti paraziti. Scopul lor este sa se reproduca, astfel incat reusesc sa modifice comportamentul firesc al gazdei, pentru a servi propriilor “interese”.
De exemplu, o viespe parazit depune un ou pe abdomenul unui paianjen. Larva incepe sa emita semnale chimice, care determina paranjenul sa nu-si mai construiasca panza, ci sa faca un cocon pentru a proteja larva.
La fel actioneaza si ciuperca parazita Ophiocordyceps. O specie de furnici este infectata cu sporii ei si isi schimba comportamentul.
Insecta bolnava va cauta si va gasi un anumit loc, un copac aflat la mare departare, in care se va urca si va muri. Dupa cateva zile, din cadavrul ei va iesi o alta ciuperca, iar sporii ei vor fi raspanditi din nou.
Multe specii parazite aleg sa se adaposteasca in creierul gazdelor, pentru ca acolo sunt la adapost de atacul sistemului imunitar. In plus, le este mult mai usor sa afecteze comportamentul gazdelor.
In cazul oamenilor, unul din cei mai cunoscuti paraziti este Toxoplasma gondii, care se raspandeste prin pisicile domestice si infesteaza anual peste 350.000 de oameni numai in Marea Britanie.
Jeroslav Flegr, profesor de biologie la Universitatea Carol din Praga, a studiat cu atentie aceasta afectiune. El sustine ca parazitul determina comportamente aberante, precum tendinta de suicid sau sofatul imprudent.
Scopul acestui parazit este insa sa ajunga inapoi in intestinele unei pisici, pentru ca numai acolo se poate reproduce. Astfel, sobolanii infectati cu toxoplasma sunt atrasi de pisici, in loc sa fuga de ele.
Creierul lor este grav afectat: parazitul produce chisturi care modifica centrii placerii si ai fricii.
Si oamenii afectati de aceasta boala se comporta diferit, in functie de sex: barbatii sunt mai introvertiti, in schimb femeile sunt mai cochete, mai sociabile si mai interesate de o relatie.
Un comportament bizar a fost observat recent si in cazul virusului gripei. Cercetatorii de la Birmigham au analizat comportamentul a 36 de studenti care au fost vaccinati impotriva gripei. Deci, au primit in corp o varianta atenuata a acestui virus.
Diferentele au fost uimitoare: inainte de vaccin, un student interactiona zilnic cu 54 de persoane in medie, iar dupa vaccin a interactionat cu 100.
“Studenti care aveau o viata sociala normala au simtit brusc nevoia de a merge la petreceri, in baruri, adica intr-un mediu unde virusul se poate transmite cat mai usor”, explica revista Annals of Epidemiology.