Persoanele supraponderale și obeze, cel mai dificil de tratat pentru infecția cu Covid-19
„În terapie intensivă am primit cel mai frecvent persoane supraponderale și obeze. Sunt pacienții cel mai dificil de tratat", ne spun medicii de anestezie și terapie intensivă.
Greutatea excesivă înseamnă factor de risc pentru orice infecție virală. Nu doar pentru COVID-19.
Andreea Vlădău medic specialist pneumolog: "Obezitatea implică din nou hipertensiune arterială, diabet, toleranță alterată la glucoză, un fel de prediabet, sunt modificări care trebuie tratate și sunt factori de risc pentru orice infecție virală, iar acum în mod special pentru infecția COVID-19".
Frecvent, un supraponderal suferă de apnee în somn, adică i se oprește respirația în timpul somnului. Aceasta înseamnă că toate celulele se oxigenează slab, în mod normal. În cazul unei infecții, cum e cea cu SARS COV-2, care implică deficit de oxigen, cantitatea de oxigen poate scădea dramatic.
Andreea Vlădău: "De ce ar fi sindromul de apnee în somn un factor de risc important pentru covid? Pacientul cu apnee este la risc pentru că are deja oxigenarea scăzută".
Medicul șef de secție anestezie și terapie intensivă din cadrul spitalului Colentina ne confirmă numărul mare de supraponderali ajunși la terapie intensive.
Lelia Iliescu, Șef secție ATI, spitalul Colentina: "Am avut persoane cu obezitate gradul 2, 3 cu regularitate. Noi primim în terapie intensivă pacienți foarte gravi, care au necesar de oxigenoterapie cu flux înalt, de ventilație cu mască. Este o ventilație pe mască, dar care se face cu ajutorul unui aparat de ventilație".
Un supraponderal nu suferă doar fizic din cauza cantității de grăsime. Sistemul imunitar începe să lucreze împotriva lui. Celulele imune, numite macrofage, se infiltrează masiv în țesutul gras, situat între organele interne. Aici, generează inflamație, care contribuie la rezistența la insulină și diabet. În cazul infecției cu nou coronavirus, inflamația este dublă. Aceasta ar fi una dintre explicațiile pentru care obezii pot ajunge ușor la insuficiență pulmonară, ne spune expertul virusolog Carmen Chifiriuc.
Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie, Universitatea București: "La aceste persoane răspunsul inflamator poate să fie exacerbat mult mai ușor decât la o persoană ne-obeză. Exact cum ne speriem noi într-o situație de stres și răspundem exagerat, la fel și sistemul nostru imunitar în loc să fie un răspuns imun protector este un răspuns imun distructiv".
De acum înainte, vom trăi alături de noul coronavirus. Din acest motiv, medicii recomandă persoanelor supraponderale să își diagnosticheze boala și apoi să înceapă programe medicale de pierdere ponderală. Înseamnă prevenție și pentru infecțiile virale.