OMS: 10% dintre pacienții COVID au avut simptome și după 12 săptămâni de la infectare
Una din zece persoane care a suferit de COVID-19 prezintă simptome şi după 12 săptămâni de la boală, transmite Biroul regional pentru Europa al OMS de la Copenhaga.
Potrivit unui raport prezentat de Observatorul european pentru sisteme şi politici de sănătate, aproape un sfert dintre bolnavi continuă să prezinte simptome şi la o lună după ce au depăşit boala, precum dureri musculare şi în de piept, oboseală, probleme de respiraţie şi lacune de memorie, relatează Agerpres.
Posibilitatea de a suferi de COVID persistentă nu pare să fie legată de severitatea iniţială a infecţiei, iar unele categorii de persoane par mai predispuse la aceste simptome, precum lucrătorii sanitari, se arată în raport.
"Este vorba de o boală ce poate avea un mare impact asupra vieţii oamenilor. Mulţi sunt incapabili să revină la locul de muncă sau la viaţa socială, iar mulţi dintre ei au descris cum le afectează sănătatea mentală, deoarece de multe ori evoluţia bolii variază", a declarat la o conferinţă de presă Martin McKee, unul dintre autorii raportului.
OMS pledează pentru necesitatea unei focalizări multidisciplinare pentru a putea evalua şi gestiona acest tip de COVID-19, a dezvolta noi tratamente şi a impulsiona cercetările şi măsurile destinate protejării drepturilor muncii şi sociale ale celor afectaţi.
"Cei care suferă de COVID-19 persistentă trebuie să fie ascultaţi, dacă vrem să înţelegem consecinţele pe termen lung şi recuperarea după această boală. Este o prioritate clară pentru OMS şi de maximă importanţă. Şi ar trebui să fie pentru fiecare autoritate sanitară", a precizat directorul OMS-Europa, Hans Kluge.
Fauci anunță că simptomele se pot resimți și după nouă luni
Cercetătorii Universităţii din Washington au constatat într-un studiu efectuat recent că 30% dintre pacienţi au declarat simptome o perioadă de până la nouă luni, a spus Fauci reporterilor în timpul unui birefing la Casa Albă.
Între aceste simptome se află oboseală, dificultăţi de respiraţie, tulburări de somn şi altele, pe parcursul multor luni.
Simptomele ”Covidului de lungă durată”, numite de cercetători Sechele post-acute ale Covid-19 (Post-Acute Sequelae of Covid-19 sau PASC) pot apărea ”cu mult după” infectare, iar gravitatea poate varia de la uşoară la ”incapacitate”, a mai spus Fauci, care este director al Institutului Naţional pentru Boli Infecţioase şi Alergii din SUA.