O clinică din Capitală care funcționa ilegal, închisă în urma unui reportaj al Știrilor PRO TV

Dată publicare: 20-02-2020 18:51
Dată actualizare: 20-02-2020 19:42


După tragedia copilului din Piteşti, mort în urma unei anestezii la dentist, o altă clinică, de acesta dată din Bucureşti, a fost închisă. Potrivit autorităţilor, medicii le făceau pacienţilor investigaţii cu anestezie generală fără să aibă autorizaţie.

Inspectorii de sănătate publică s-au sesizat în urma unui reportaj difuzat de Ştirile PRO TV, însă la faţa locului au descoperit şi alte nereguli, la fel de grave. Nu erau respectate protocoalele de sterilizare a sondelor folosite la endoscopii şi colonoscopii.

Practic, oamenii erau în pericol să se îmbolnăvească în timp ce erau adormiţi. Administratorii au primit şi o amendă, de 45.000 de lei. Imediat după decizia DSP, medicii şi-au luat concediu de odihnă.

1.000 de lei cere o clinică pentru o colonoscopie, procedură prin care specialistul observă anomaliile intestinului gros. E folosit un instrument cu o cameră video în capăt.

Reporterii Știrilor PRO TV au cerut detalii într-o anchetă cu camera ascunsă care arată că că potenţialilor clienţi li se spunea din start că vor fi sedaţi.

Discuție medic-reporter cu camera ascunsă: 

-Midazolam facem.
-Midazolam...
-Dormicum.
-Doarme în perioada colonoscopiei şi apoi treptat-treptat se trezeşte. Nu poate să conducă imediat.

Atenţie, clinica nu avea licenţă pentru anestezii generale, fapt confirmat de Direcţia de Sănătate Publică.

„-Dar îi face un medic anestezist, nu?
-I-o face dl doctor BIP, care e gastroenterolog şi medic de medicină internă şi care face treaba asta de vreo 25-30 de ani. Nu avem aici secţie de terapie intensivă...”

Cu alte cuvinte, medicii încălcau legea. Explicaţiile şefului clinicii n-au ţinut nici în faţa echipei de control.

-Asta nu-i anestezie.
-Dar ce este?
-Sedare.
-Pe vena.
-Cum?
-Pe vena!
-Pe vena, pe muşchi, unde vrei...
-E un tip de anestezie totală.
-Iar o luaţi razna!

Clinica a fost închisă până când medicii vor finaliza procedurile de acreditare ca să facă legal anestezie generală pacienţilor. Trebuie să aibă un post de anestezist, o zonă de supraveghere post-anestezica şi echipament specific.

Decizia de suspendare a activităţii nu a fost afişată pe uşă clinicii, unde a apărut doar un anunţ că salariaţii sunt în concediu de odihnă o săptămână!

Victor Costache, ministrul Sănătăţii: „Căutăm o cale cu juridicul să îi informăm mai bine pe pacienţi despre măsurile luate de Ministerul Sănătății.”

Între timp, ancheta scoate la iveală şi alte probleme.

Ancheta inspectorilor de sănătate publică a arătat şi că în clinică nu erau respectate întru totul protocoalele de sterilizare. Iar aceasta e singură linie de apărare a pacientului în faţa unor potenţiale infecţii pe care le-ar putea dobândi în timpul manevrelor la care e supus în timpul investigaţiilor că endoscopia digestivă şi colonoscopia. Există reguli foarte stricte care cer, de pildă, scufundarea sondelor timp de două ore într-o soluţie specială sau menţinerea o perioadă de timp în autoclav.

Aceleaşi sonde, cu camere în vârf, pot fi folosite pentru ambele tipuri de explorari- ale stomacului şi ale intestinului gros. Direcţia de Sănătate Publică a sesizat şi Colegiul Medicilor, în privinţa abaterilor. Pe site-ul clinicii, fondatorul clinicii susţine că are în palmares 27.000 de proceduri endoscopice.


VIDEO PROTVPLUS.RO