Numărul celor care au ajuns la Urgenţă pentru alte motive decât Covid, la jumătate în 2020 față de 2019

Ultima actualizare: 06-01-2021 21:19

Numărul celor care au ajuns la Urgenţă pentru alte motive decât Covid a scăzut la jumătate în 2020 față de 2019.

Frica de îmbolnăvire i-a descurajat pe cei care nu aveau cu adevărat nevoie să meargă la camera de gardă. Doctorii speră că după ce se termină vaccinarea în masă să nu revenim la situaţia când pentru orice tuse oamenii luau cu asalt spitalele.

Motivul prezentării: „înţepătură de ţânţar”

 

 

Asta a consemnat paramedicul în fişa unui pacient care a sunat la 112 şi a ajuns cu SMURD la camera de gardă. O doamnă a vrut la spital cu ambulanţa pentru că acolo era deja sora ei. Şi dorinţa i-a fost împlinită. Atenţie, echipajul de urgențe nu are voie să respingă solicitarea persoanei, chiar dacă, odată ajuns la domiciliu, constată că parametrii vitali sunt normali.

În actele din 2019-2020 întocmite de un medic de la urgenţe apare şi fișa de ambulanţă a unui individ care i-a fost predat pentru consultaţie şi care a declarat că a mâncat varză acum 10 ani şi i-a rămas o foaie de dafin în gât. De fapt, nu avea nimic.

Conf. Dr. Mihai Craiu, medic pediatru: „Ştiu țări în care, dacă prezentarea ta la salvare sau prezentarea la UPU se dovedeşte a fi complet, nici măcar emoţional, de neînţeles, ajungi să plăteşti transportul cu salvarea. Adică există nişte consecinţe. În România, sistemul de medicină de urgenţă, mă refer aici la unele scenarii, la ambulanţă, a ajuns să fie un fel de taxi privat. Mi se pare un fenomen care scoate la suprafaţă câteva lucruri importante. Primul, că este o enormă discrepanță între ce înseamnă urgenţă reală şi ce înseamnă urgenţă percepută”.

Pandemia i-a împuţinat pe cei care chemau abuziv salvarea, cerând să fie duşi la spital, pentru motive de-a dreptul hilare.

În 2019 au fost peste 5 milioane de apeluri şi prezentări la urgenţe

 

 

În 2020, însă, strict pentru alte probleme decât Covid, cifrele au scăzut la jumătate. Ba chiar în perioada de lockdown au fost 20% dintre cazurile din aceeaşi perioadă în anul precedent.

Aşadar, doctorii încearcă să folosească această pauză ca să educe populaţia să caute alte soluţii. Cum ar fi consultaţiile la distanţă.

Ar ajuta, evident, ca oamenii să aibă permanent consultaţii la distanţă decontate. În prezent, contractul medicilor de familie a fost extins doar până la 31 martie, cu varianta decontării evaluării şi monitorizării pacienţilor prin video call sau telefon.

Pentru că, mai ales acum, sistemul abia poate împărţi ambulanţele, echipajele şi personalul medical din spitale la numărul celor care au urgent nevoie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO