Medicii care lucrează în spitalele COVID trag un semnal de alarmă. Fiolele de Remdesivir se termină

Ultima actualizare: 18-09-2020 19:25

Medicii care lucrează în spitalele COVID trag un semnal de alarmă. Au mare nevoie de Remdesivir, cel mai important medicament folosit pentru a trata formele moderate şi grave ale acestei boli.

Dozele de trimise de Comisia Europeană sunt pe terminate. La fel de adevărat, este că medicamentul poate fi achiziţionat numai prin intermediul Uniunii Europene. În plus, o singură fiolă costă până-n 440 de euro, iar un tratament complet în jur de 2.600 de euro.

Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara a solicitat 300 de doze de Remdesivir. Săptămâna trecută au ajuns acolo doar 30, care sunt folositoare pentru cel mult 6 pacienţi.

Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara: „Avem mulţi pacienţi cu forme moderate şi această terapie ajută un anumit fenotip şi mai domoleşte din furtună de citokine cu care ne confruntăm şi care îi fac să ajungă în formele severe. Aceşti pacienţi au posibilitatea de recuperare mult mai rapidă şi să nu rămână cu sechele, comparativ dacă n-ar avea această terapie.”

Remdesivirul se administrează în cazul pacienţilor cu forme medii ale bolii, astfel încât starea lor să nu se înrăutăţească. Numai în Timişoara sunt câteva zeci de persoane pe săptămână în această situaţie.

Virgil Musta, medic Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara: „Din păcate cantitatea pe care am primit-o este o cantitate mică pentru că ţara noastră a primit ca donaţie o cantitate mică, urmând probabil să primească de la UE o cantitate mai mare, dar până atunci ne descurcăm cum putem.”

În lipsa acestui medicament medicii folosesc alte antivirale.

Virgil Musta, medic Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara: „Ar fi bine dacă am avea toată paleta de terapie care există la nivel mondial. Tratamentul nu este numai antiviral, este o combinaţie între un tratament antiviral, patogenic, anticoagulant sau antiinflamator, şi cu medicaţie care stimulează puţin imunitatea.”

Inclusiv în Capitală, dar şi în alte oraşe mari, stocurile de Remdesivir sunt pe terminate.

Ministerul Sănătăţii nu poate achiziţiona pe cont propriu medicamentul. Se fac frecvent estimări de necesar şi cereri către Uniunea Europeană care negociază direct cu producătorul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO