Medic de la Oradea, concediat pentru comportament neprofesionist: ”Pacienta oricum va muri”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 09 Noiembrie 2018 20:31
Categorie: Sanatate
salon spital

Doi medici de la Spitalul Municipal Oradea au fost concediaţi din cauza mai multor nereguli, fiind vorba de un medic primar de pediatrie şi de fostul şef al Serviciului de Anatomie Patologică.

Astfel, medicul de la Pediatrie ar fi avut un comportament neprofesionist, lipsit de respect şi bun-simţ cu aparţinătorii unor bebeluşi, fiind reclamat şi pentru că ar fi împiedicat transferul unei paciente minore la un spital superior. Fostul şef al Serviciului de Anatomie Patologică a fost concediat după ce serviciul a fost restructurat, întrucât activitatea acestuia era necorespunzătoare. Conducerea Spitalului anunţă că va sesiza organele judiciare, existând indicii că unele fapte ale celor doi ar fi de natură penală, relatează news.ro.

Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea a anunţat, vineri, printr-un comunicat de presă, că în urma unor sesizări venite din partea unor aparţinători ai pacienţilor şi a altor cadre medicale, în perioada 12 iunie - 15 octombrie, comisia de cercetare disciplinară constituită în cadrul unităţii medicale a verificat activitatea Marilenei Umbriţa Crişan, medic primar specialitate pediatrie în cadrul Secţiei Pediatrie 3.

Astfel, au fost verificate reclamaţii vizând comportamentul neprofesionist, lipsit de respect şi de bun simţ în relaţia cu aparţinătorii unor pacienţi de patru luni şi nouă luni, cărora nu le-au fost prezentate informaţiile solicitate cu privire la starea de sănătate, procedurile aplicate şi riscurile potenţiale, iar pentru aceste aspecte a fost sancţionată cu avertisment scris.

"Totodată, la sesizarea unor cadre medicale, salariata a fost cercetată pentru faptul că a făcut modificări neconforme în fişele de observaţie întocmite de cadrele medicale, a tăiat peste parafa unui medic şi a realizat în mod nepermis şi nelegal copii după documente medicale. Pentru aceste aspecte, în urma cercetării, a fost adoptată Decizia 998 din 15.10.2018, prin care a fost aplicată salariatei sancţiunea reducerii salariului de bază pe o perioadă de 3 luni cu 10%", se arată în comunicat.

Sursa citată precizează că sesizarea cadrelor medicale a privit şi împrejurarea că Marilena Umbriţa Crişan a împiedicat transferul unei paciente minore într-o unitate medicală cu o dotare şi competenţe superioare Spitalului Clinic Municipal "Gavril Curteanu" Oradea. Comisia de disciplină a stabilit că pacienta respectivă a fost internată în perioada 2016-2018 în Compartimentul TBC Copii din cadrul Spitalului Clinic Municipal "Gavril Curteanu" Oradea, cu diagnosticul de tuberculoză osoasă cu diseminări cutanate. Medicii curanţi au solicitat transferul pacientei către diverse centre regionale unde exista posibilitatea de diagnosticare şi examinare superioare, obţinând acordul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca de a prelua pacienta.

"Salariata Crişan Marilena-Umbriţa a ignorat fără drept şi cu bună ştiinţă interesul superior al pacientei, negându-i posibilitatea de a beneficia de tratament medical imediat şi adecvat, şi a împiedicat acest transfer, efectuând demersuri, directe sau indirecte în acest scop, inducând în eroare medicii şi inclusiv aparţinătorii pacientei, în ideea că ”acest transfer nu este necesar şi că pacienta oricum va muri”".

Totodată, aceeaşi anchetă disciplinară a arătat faptul că medicul respectiv a multiplicat foile de observaţie ale pacientei şi a prezentat cazul în cadrul Conferinţei Naţionale de Tuberculoză de la Sinaia, fără ştiinţa medicilor curanţi ai pacientei şi fără să fi avut acordul Compartimentului TB Copii.

"Prin procurarea şi utilizarea acestor date medicale, salariata a dovedit că interesul pentru prestigiul său profesional este mai presus decât interesul pentru pacient şi pentru orânduirea internă a unităţii medicale. Ca urmare, având în vedere faptul că salariata a intervenit fără drept în actul medical, împiedicând transferul unui pacient, că a prezentat public un caz medical, fără a avea acest drept, văzând că salariata a mai fost sancţionată disciplinar, managerul Spitalului Clinic Municipal ”Dr. Gavril Curteanu” Oradea a decis încetarea contractului individual de muncă încheiat cu salariata, cu titlu de sancţiune disciplinară", se arată în comunicat.

Cel de-al doilea medic dat afară este fostul şef al Serviciului de Anatomie Patologică, Ovidiu Lăurean Pop.

Astfel, în vara acestui an, Consiliul de Administraţie al unităţii spitaliceşti a dispus ca managerului spitalului să facă o analiză pentru a vedea care sunt motivele ce duc la blocaje în activitatea Serviciului de Anatomie Patologică.

"Având în vedere că activitatea serviciului impieta grav asupra interesului superior al pacientului pe care spitalul este ţinut să îl deservească, prin întârzierea momentului stabilirii diagnosticului şi aplicării tratamentului, au fost adoptate măsuri concrete şi eficiente pentru punerea în acord a activitatii prestate cu interesul superior al pacientului", se mai arată în comunicat.

Astfel, Consiliul medical al Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" Oradea a hotărât restructurarea şi reorganizarea Serviciului de Anatomie Patologică, prin desfiinţarea sa ca serviciu medical, urmând a fi menţinute ca entităţi structurale distincte Compartimentul Prosectura si Compartiment Histopatologie, cu eliminarea Compartimentului de Citologie din structura organizatorică.

În urma desfiinţării postului, Ovidiu Lăurean Pop a fost concediat.

"În prezent, modul în care fostul angajat Pop Ovidiu Lăurean a prestat activitatea în cadrul spitalului formează obiect al unei ample analize, din punct de vedere profesional, efectuată de către o comisie alcătuită din medici primari cu aceeaşi specialitate, desemnaţi de Colegiul Medicilor Bihor", a mai precizat sursa citată.

Conducerea spitalului a menţionat că, deoarece la unele dintre faptele săvârşite de foştii salariaţi există indicii că ar fi de natură penală, vor fi sesizate organele judiciare, urmând să fie puse la dispoziţia acestora toate datele şi înscrisurile necesare.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

salon spital Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Polițiști cu talent. Ziua fluieră în intersectie, seara suflă în trompetă
Valentin Melinte ne cântă la trompetă

03:02
LA MARUTA
Mirela Retegan, vacanță la capătul pământului
Țara care a impresionat-o cel mai mult pe Mirela Retegan

09:14
LA MARUTA
Presing la dressing. Iulia Albu, aproape de leșin
Cum a reacționat când i-a văzut dressing-ul lui Daniel Trifu

10:41
LA MARUTA
Zeul băncilor și soția, poveste de dragoste
Cum s-au cunoscut cei doi

06:07
LA MARUTA
Se visează cea mai sexy româncă și vrea și medalie
Romina Neascșu se antrenează din greu la sala de sport

07:58
LA MARUTA
Luptătorul Benny, speriat de ce mișcă în farfurie
Benny a acceptat provocarea lui Măruță. Reacția sa

07:19
VORBESTE LUMEA
Care sunt femeile din viața lui "VLAD"
Serialul "VLAD" spune povestea Contelui de Monte Cristo într-o adaptare modernă

16:10
VORBESTE LUMEA
Rezoluții de vedetă, în 2019
Aflăm ce planuri au vedetele în 2019

03:18
FERMA
Ce se intampla in FERMA, ramane in FERMA! Din 29 ianuarie – marti, miercuri si joi de la 21:30 la PRO TV

01:15
VORBESTE LUMEA
Cum arată o zi de răsfăț
Fetele de la "Vorbește lumea" ne dezvăluie câteva secrete de înfrumusețare

04:21
bebelusi
46 de copii, printre care și doi bebeluși, diagnosticați cu gripă în Sibiu
Trei noi decese provocate de gripă. Bilanțul morților a ajuns la 28
Diagnosticată cu gripă, o femeie a murit după ce a fost trimisă de 2 ori acasă: "Au ţinut-o 2 ore la spital"
25 de morți de gripă, iar ce e mai rău de abia urmează. Cum ne putem proteja
Șase copii de la o gradiniță din Buzău, confirmați cu virusul gripal
Încă cinci persoane au murit din cauza gripei. Numărul deceselor a ajuns la 25
gripa, epidemie, camere de garda
Teama de gripă a aglomerat camerele de gardă. Condițiile în care se poate declara epidemie
A 20-a victimă a gripei de tip A. Sorina Pintea: Suntem în pragul unei epidemii de gripă
Tromboliza, procedura care poate salva viaţa pacienților cu AVC, se va face în 41 de spitale
Primul loc la numărul de dentiști, ultimul la igienă. ”De 15 ani țin periuța în dulap”
Gripa a făcut 19 morți. Numărul îmbolnăvirilor, peste așteptările autorităților
Încă o persoană a murit din cauza gripei. Bilanțul negru al victimelor a ajuns la 19