Ce afectiuni va puteti trata gratuit la spitalele private. Clinicile au adoptat programul "Internarea de o zi"
Clinicile private le-au luat-o inainte spitalelor publice si reusesc sa trateze tot mai multi bolnavi in 12 ore, dupa modelul recomandat de autoritatile sanitare.
Asiguratii se pot trata gratuit pentru diferite afectiuni care sunt decontate de stat, cum ar fi raceli, infectii usoare ori sedinte de radioterapie. In internarea de o zi, pacientului i se fac tratamente si investigatii care nu-l costa nimic, daca are bilet de trimitere de la medicul de familie.
Un spital privat a mizat in contractul cu Casa de Sanatate Judeteana pe tratamentele oncologice facute prin spitalizarea de o zi. Lunar, 850 de bolnavi cu diferite forme de cancer isi fac sedintele de radioterapie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pacienta: "Am asteptat mult pana sa fac. Am de facut 25 de sedinte."
Dr. Adina Atasie, director general adjunct spital privat: "E cerere foarte mare, avem lista de asteptare. 641 lei pe pacient e decontarea."
Alte unitati private vor sa trateze cardiacii si au introdus pachete cu analize si investigatii complexe, toate facute intr-o zi, dar la care pacientul trebuie sa achite cateva sute de lei.
Angajat receptie spital privat: "Costa 300 de lei cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Pachetul include consult si EKG, investigatii. Asta insemnand o ecografie cardiaca, daca e cazul, o montare de Holter si test de efort, un pachet de baza de analize de sange si monitorizare si medicatie specifica in ziua respectiva."
Si episoadele acute de boala ale copiilor pot fi tratate in spitalizarea de o zi, tot cu o trimitere de la medicul de familie. Parintii nu platesc nimic pentru pneumonie, viroze sau urticarie.
Potrivit contractului semnat de spitale si CNAS, de la 1 iunie, pentru 200 de boli se va indica spitalizarea de o zi. Asta inseamna ca si dupa o operatie de scoatere a amigdalelor, pacientul nu ramane mai mult de 12 ore in spital. La fel si cei diagnosticati cu cistita, astm alergic, dureri de spate si genunchi. Dupa o intrerupere de sarcina ori un implant de cristalin, pacienta va fi de asemenea trimisa acasa.
Internarile de zi nu sunt o prioritate pentru spitalele de stat. O comparatie facuta de CNAS arata ca, fata de aceeasi perioada a anului trecut, numarul pacientilor tratati la stat in maximum 12 ore a crescut cu numai 5 la suta.
Ministerul Sanatatii sustine ca peste 30 la suta dintre pacienti pot fi tratati intr-o singura zi.