“Incercam sa imi dau seama daca voi muri”. Traumele persoanelor care se trezesc pe masa de operatie
Din ce in ce mai multe persoane se feresc de anestezia generala. Si asta nu din cauza efectelor negative pe termen scurt si lung ci, mai degraba, din cauza temerii de a nu se trezi in timpul operatiei.
Un studiu realizat recent scoate la iveala cosmarul pe care il traieste un numar mare de pacienti. In fiecare an peste 300 de persoane, din Marea Britanie si Irlanda, sunt operate pe viu, find constiente pe parcursul intregii interventii chirurgicale, informeaza BBC.com.
Potrivit aceluiasi studiu, posibilitatea ca anestezicul sa nu isi faca efectul asupra unui pacient este de una la 19.000 de cazuri. Cu toate acestea, mai multe femei au povestit ca au simtit durerea si au constientizat intreaga procedura, asta in ciuda faptului ca fusesera anesteziate general.
Avand in vedere numarul alarmant de astfel de rapoarte medicale, asta in cazul in care nu ar trebui sa existe astfel de episoade in cazul pacientilor anesteziati general, expertii militeaza pentru mai multe studii in acest domeniu.
“Incercam sa imi dau seama daca voi muri”
In incercarea de a afla mai multe informatii despre cauzele trezirii in timpul unei operatii, Asociatia Anestezistilor din Marea Britanie si Irlanda, in colaborare cu Institutul Regal al Anestezistilor, a condus o echipa de cercetatori care a analizat peste trei milioane de interventii chirurgicale pe parcursul unui an de zile.
In acest fel, au obtinut peste 300 de cazuri in care pacientii au raportat un anumit grad de constientizare in timpul operatiei. In majoritatea pacientilor, perioada de trezire era una scurta, si de celel mai multe ori avea loc inaintea interventiei sau la finalul acesteia. Cu toate acestea, in 41% din cazuri, pacientii au suferit traume psihologice pe termen lung in urma experientei.
In cele peste 300 de situatii analizate, cei intervievati au relatat o gama variata de trairi, de la panica la sufocare. Printre cele mai inspaimantatoare povesti se regasesc acelea in care oamenii au experimentat o senzatie de paralizie si incapacitatea de a comunica, insa au fost si persoane care au gestionat calm situatia.
Printre declaratiile celor care au facut parte din studiu se regaseste si cazul unui pacient care a dorit sa ramana sub anonimat. Persoana in cauza a suferit o interventie ortodontico-chirurgicala la varsta de 12 ani. Experienta a fost una traumatizanta. “Auzeam voci in jurul meu si mi-am dat seama cu groaza ca m-am trezit in timpul operatiei, dar nu imi putem misca niciun muschi. In timp ce medicii isi faceau treaba, eu incercam sa imi dau seama daca voi muri”, a povestit ulterior pacientul.
Traume pe termen lung
Dupa acest episod, timp de 15 ani la rand, femeia care s-a trezit in mijlocul propriei operatii povesteste ca a avut cosmare cu monstri care incearcau sa o paralizeze.
In cazul fiecarei persoane studiate de specialisti au fost colectate date personale in incercarea de a stabili motivele care duc la trezirea pe masa de operatie.
Intr-o proportie covarsitoare de 90% din cazuri, s-a demonstrat ca pacientilor le-au fost administrate doze gresite de relaxare a musculaturii, care, in combinatie cu medicamentatia generala a fiecarei persoane in parte, au dus la producerea unor astfel de episoade. Rezultatul consta in capacitatea pacientilor de a fi constienti, insa in incapacitatea acestora de a se misca sau reactiona in vre-un fel.
Profilul celor care pot trai o astfel de experienta
Femeile care trec printr-o cezariana sunt cele mai predispuse la astfel de “erori medicale”. Specialistii explica faptul ca acest lucru este cauzat de balanta substantelor din anestezic. In timp ce femeia trebuie sa fie adormita in timpul operatiei, fatul trebuie sa fie constient pe parcursul interventiei.
Printre cei care se pot confrunta cu un astfel de episod de cosmar sunt si cei care sufera de obezitate sau pacientii care sunt operati la plaman sau inima. Din totalul de cazuri investigate, 19 au fost inregistrate la pacienti care consumau in mod frecvent droguri.
Recomandarile specialistilor
Expertii sustin ca este necesara realizarea unei liste de intrebari si masuri preventive care trebuie consultata cu fiecare pacient in parte inainte de operatie.
Profesorul Tim Cock, de la Spitalul “Royal United” din orasul Bath, din Marea Britanie, condus aceasta cercetare. “Sper ca acest raport sa traga un semnal de alarma si anestezistii sa fie mult mai atenti la prevenirea unor astfel de episoade de constientizare in timpul interventiilor chirurgicale”, a adaugat acesta.