Focar de infecție la un azil din Orăștie. 23 dintre cei 30 de bătrâni au COVID-19

13-04-2020 16:59


Este focar de infecție la un cămin pentru bătrâni din Orăștie, județul Hunedoara. Din cei 30 de vârstnici îngrijiți aici, 23 au fost depistați cu COVID-19.

La fel și cinci dintre angajați. Virusul ar fi fost adus în azil de una dintre femeile internate în azil, care a avut nevoie de o operație la spitalul din Deva.

Pacienții îngrijiți la căminul din Orăștie au vârste cuprinse între 66 și 94 de ani. Nu au mai primit vizitatori de o lună, ca măsură de protecție. Totuși, o bătrână a ajuns la spitalul din Deva pentru o operație de protezare și acolo s-ar fi infectat.

Ovidiu Laurențiu Băla, primar Orăștie: „Bătrâna a suferit o intervenție chirurgicală după care a ajuns în AȚI, ea a fost internată la Deva în perioada 15 și 25 martie, după care a fost trimisă înapoi în centru, a fost asimptomatică în toată perioada această”.

Suspiciunea autorităților sanitare nu a vizat-o inițial pe ea. Primul depistat pozitiv a fost un alt vârstnic, dus la doctor pentru o boală cronică. Virusul a fost confirmat apoi la 20 de bătrâni, care sunt mutați acum la spital.

Lucian Bârlea, medic: „Starea pacienților la momentul actual e o stare stabilă, asimptomatică, febră nici măcar subfebrilitate”.

Nepoata unei paciente în vârstă de 92 de ani speră că bătrână va depăși teribilul diagnostic.

Rudă a unei paciente: „Ținem legătură zilnic, ba chiar de mai multe ori pe zi știu cum se simte, cum e îngrijită. În ultima lună, cei internați acolo nu au mai primit vizitatori datorită măsurilor de siguranță care au fost luate”.

Autoritățile din Orăștie au anunțat că vor dezinfecta căminul.

VIDEO PROTVPLUS.RO