Explicația unui medic care refuză avortul la cerere: „Suntem în 2018”
Deşi în România avortul la cerere este legal până la 14 săptămâni, din ce în ce mulţi medici le refuză pe femeile care vor să facă o întrerupere de sarcină.
Deja 12 spitale au anunţat oficial acest lucru. Unii doctorii resping categoric intervenţia, din motive religioase, şi o acceptă numai dacă viaţa gravidei este în pericol, pentru că aşa îi obligă legea.
În Moineşti, de pildă, femeile care din diverse motive doresc să facă întrerupere de sarcină nu mai au această posibilitate la singurul spital de stat din oraş.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Valentin Ciuchi, şef secţie Obstetrică Ginecologie Spitalul Moineşti: „Din diferite motive, în principal religioase, am căzut cu toţii de acord că nu putem oferi acest serviciu. Serviciu care până la urmă n-ar trebui să fie folosit la momentul ăsta, datorită faptului că suntem într-un secol destul de avansat, iar metode de contracepţie sunt numeroase."
Aşa că cei opt ginecologi de la stat le trimit pe gravide la clinici private, unde tarifele sunt mari. Oricum, Casa de Sănătate decontează procedura doar în caz de urgenţă.
Prof. Mircea Onofriescu, Maternitatea Cuza Vodă Iaşi: „Intervenţiile în privat sunt costisitoare, mai ales dacă e nevoie de un anestezist. Preţurile variază între 400 şi o mie de lei. Femeile fără mijloace finaciare trebuie ajutate."
Situaţia este similară şi în Spitalul de Urgenţă din Focşani.
Alina Cosma, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Focşani: „Nu se fac întreruperi de sarcină la cerere. Este o decizie luată de către medicii din secţia obstretică-ginecologie. Cauzele sunt multiple, atât considerente religioase, cât şi considerente medicale."
În municipiul Roman, ginecologii de la stat acceptă doar urgenţele medicale. Mulţi dintre ei recomandă avortul terapeutic, pe bază de medicamente, şi nu intervenţia chirurgicală.
Oana Onu, director medical Spitalul Municipal de Urgenţă Roman: „Nu avem obligativitatea de a o efectua. Punem accent, având în vedere că suntem în 2018, pe metode de planning şi educaţie sexuală."
Însă în şcoli nu se face educaţie sexuală, iar România este pe primul loc în Uniunea Europeană în privinţa numărului de minore gravide.
Femeie: „Probabil unele femei nu au posibilitatea să crească copii."
Fiecare medic are dreptul să îşi urmeze propria conştiinţă. Dar, potrivit legii, spitalul trebuie să le ofere femeilor libertatea de a alege ce vor să facă.
Prof. Mircea Onofriescu, Maternitatea Cuza Vodă Iaşi: „Sectorul de avorturi la cereri a fost desfiinţat, pentru că această manevră chirugicala nu este decontată de Casă de Asigurări şi nu sunt de acord, pentru că vin femei disperate, cu mulţi copii şi de la ţară. Atunci medicii le internează de urgenţă, cu avort în evoluţie sau incomplet şi atunci sunt chiuretate în spital."
Potrivit unei rezoluţii a Parlamentului European, spitalele nu pot fi trase la răspundere dacă refuză avortul. În acelaşi timp, documentul stabileşte că pacienţii trebuie informaţi din timp cu privire la alternative, iar spitalele trebuie să se asigure că aceştia primesc tratamentul adecvat.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!