Dovada așteptată de toată lumea. Ce s-a descoperit la 3 marinari vindecați de Covid-19

Coronavirus
Agerpres

Trei membri ai unui echipaj maritim au fost singurele persoane care nu s-au infectat cu Covid-19 la bordul unei nave, după ce restul oamenilor s-au îmbolnăvit cu noul coronavirus. 

Motivul: ei aveau anticorpi, după ce fuseseră infectați deja.

The New York Times afirmă că aceasta este ”dovada” că anticorpii blochează noul coronavirus. Astfel, peste 100 de membri ai echipajului navei American Dynasty au fost loviți de infecție după 18 zile de navigat pe mare și doar 3 trei marinari care aveau anticorpi au scăpat fără virus, potrivit unui raport.

Deși studiul este mic, abordează una dintre cele mai importante întrebări din pandemie: dacă răspunsul imun la un singur atac cu Covid-19 ne protejează împotriva reinfectării.

Aflând răspunsul la această întrebare, este esențial pentru proiectarea și epidemiologia vaccinului”, a declarat Jesse Bloom, biolog evoluționist la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle și unul dintre autorii studiului.

Citește și
test negativ coronavirus
Țara în care nicio persoană nu mai intră fără un test negativ de Covid-19

Studiul a fost postat online săptămâna trecută și nu a fost încă publicat într-un jurnal revizuit de specialiști. Totuși, această descoperire a declanșat o discuție optimistă în rândul oamenilor de știință, care s-au bazat până acum pe studii efectuate pe maimuțe, pentru a demonstra puterea anticorpilor.

„M-am gândit că este foarte interesant, adică o veste suficient de bună ca să o spun și familiei mele”, a spus Michal Tal, un imunolog de la Universitatea Stanford, care nu a fost implicat în acest studiu.

Mai multe echipe de cercetare au afirmat că o ”întâlnire” cu virusul declanșează un răspuns imun la majoritatea oamenilor, inclusiv la cei care s-au îmbolnăvit ușor.

Dar cantitatea de anticorpi necesară pentru a împiedica întoarcerea virusului este neclară. Oamenii de știință măsoară neutralizarea anticorpilor din titruri, o indicație a concentrației lor în sânge (titru = cantitatea dintr-o substanță activă, exprimată în grame, conținută într-un mililitru de soluție).

Cei trei marinari care au rămas protejați de virus aveau titruri variate; doi au avut doar cantități moderate, o constatare despre care cercetătorii au spus că este liniștitoare.

Oamenii au fost atât de îngrijorați cu privire la titruri”, a spus dr. Alexander Greninger, virolog la Universitatea Washington din Seattle. Rezultatele indică că titrurile moderate chiar au împiedicat reinfectarea, într-o situație în care expunerea la virus a fost ridicată.

Pe nava de pescuit se aflau 113 bărbați și 9 femei. Toți membrii echipajului au fost testați atât pentru Covid-19, cât și pentru anticorpi, într-un proces de rutină, înainte de a naviga.

Vaporul s-a întors pe mal după 18 zile pe mare, când un membru al echipajului s-a îmbolnăvit și s-a simțit atât de rău, încât a fost nevoie de spitalizare.

Citește și...
Țara europeană în care săptămâna de lucru ar putea fi redusă la patru zile
Țara europeană în care săptămâna de lucru ar putea fi redusă la patru zile

Ideea scurtării săptămânii de lucru la patru zile a reapărut în Germania, ca remediu pentru menţinerea locurilor de muncă în timpul şi după criza fără precedent provocată de pandemia de coronavirus.

Țara în care nicio persoană nu mai intră fără un test negativ de Covid-19
Țara în care nicio persoană nu mai intră fără un test negativ de Covid-19

Guvernul de la Cairo le va solicita tuturor persoanelor care intră în Egipt de la 1 septembrie să prezinte rezultatul negativ al unui test Real Time PCR pentru noul coronavirus, a anunţat miercuri premierul egiptean Mostafa Madbouly, transmite Reuters.

MAE recomandă românilor să călătorească în străinătate doar dacă este esențial
MAE recomandă românilor să călătorească în străinătate doar dacă este esențial

Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetăţenilor români să analizeze oportunitatea oricărei deplasări în străinătate în contextul actual al pandemiei de coronavirus şi să efectueze numai călătoriile care sunt considerate esenţiale.

Un bebeluş de 4 luni din Portugalia a murit după ce s-a infectat cu noul coronavirus
Un bebeluş de 4 luni din Portugalia a murit după ce s-a infectat cu noul coronavirus

Un bebeluş în vârstă de 4 luni care suferea de o boală cardiacă a murit în Portugalia ca urmare a complicaţiilor provocate de noul coronavirus, au anunţat miercuri autorităţile sanitare, scrie AFP, citat de News.ro.

Recomandări
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut

Sub pretextul că repară o mare nedreptate, parlamentarii puterii au majorat marți salariile primarilor şi viceprimarilor.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.

 

Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev:
Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev: "Bine aţi venit acasă, în Rusia!"

Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile ilegitime de anexare a acestor teritorii la Rusia, transmite AFP.