Medicii de la stat, urmăriţi cu camere video ca să nu lucreze la privat


Ultimul update: Duminica 10 Februarie 2019 20:12
Data publicarii: Duminica 10 Februarie 2019 18:59
Categorie: Stiri Sanatate

Managerii spitalelor de stat încearcă să-i oprească pe medici să mai plece la privat după sau chiar în timpul programului de lucru.

Pentru asta, unii le-au pus la dispoziție cabinetele din spital pentru consultații, după orele de lucru, alții le urmăresc activitatea folosind sisteme moderne de monitorizare.

Legea nu le interzice doctorilor să-și rotunjească veniturile lucrând și la privat.

De câteva zile Spitalul Judeţean Suceava a implementat un sistem modern menit să combată spaga, dar şi chiulul de la program. 67 de camere video şi un sistem de pontare electronic cu cartele de acces urmăresc orice mişcare a angajaţilor.

Dr. Mircea Macovei, director medical al Spitalului Judeţean Suceava: "Pe sistemul de pontare nou introdus se va face şi salarizarea.

Reporter: Medicii şi asistentele care vor să plece mai devreme, nu vor mai putea face asta?

Mircea Macovei: Nu. Programul este fix. Se monitorizează atât la nivel video, cât şi cu ajutorul pontajului şi al cardului de acces.

Şefii au instalată o aplicaţie pe telefon în care pot vedea toate camerele de supraveghere, în orice moment. Dacă un angajat întârzie şi 5 minute la serviciu, i se taie la salariu o oră de muncă. Aşa că dacă medicii nu mai put fugi în timpul programului ca să lucreze câteva şi în privat.

La spitalul din Baia Mare, în schimb, sunt lăsaţi să dea după program consultaţii contracost în cabinetele din unitate.

Vasile Pop, managerul Spitalului Judeţean Baia Mare: "Fiecare medic primeşte 50%, iar restul rămâne la spital. Bolnavii care n-au bilete de trimitere sau bon de ordine, rămân şi-şi fac consultaţiile."

Andrei Prie, medic primar Ortopedie-Traumatologie: "Este benefic pentru toată lumea, mai ales pentru pacient, s-a deschis această oportunitate pentru a fi consultaţi şi în afara programului cu Casa. Preţul este cel mai mic în acest sistem."

Managerul spitalului din Bistriţa vrea şi el să adopte modelul.

Gabriel Lazany, managerul Spitalului Judeţean Bistriţa Năsăud: "Pentru ei este mai comod şi pentru spital este rentabil pentru că vin nişte venituri suplimentare care pot fi utilizate pentru investiţii".

Medicii îşi rotunjesc astfel veniturile fără să mai cheltuiască bani cu întreţinerea unui cabinet propriu, de exemplu.

Dr. Mihaela Moldovan, medic specialist dermatologie: "Sunt costuri suplimentare care nu sunt deloc de neglijat. Costuri cum ar fi cu materialele sterile, aparatura, anumite achiziţii, material sterile"

Conform legii, un medic este plătit de casa de asigurări de sănătate pentru cel mult 17 sau 28 de consultaţii pe zi, în funcţie de specializare.

Incendiu în liftul unui bloc din București. 4 persoane au ajuns la spital
Două persoane duse la spital după ce au fost atacate de mistreţ, pe stradă, în Sălaj. VIDEO
VIDEO PROTVPLUS.RO