Povestea unui roman care de 17 ani traieste cu un organ donat de mama sa. "88 de ani are rinichiul si ma simt perfect"
Un pensionar din Bucuresti a castigat 17 ani de viata, in urma unui transplant renal. A primit rinichiul in 1998, iar acum spune ca organul donat de mama sa, care s-a prapadit anul trecut, are 88 de ani.
Pensionarul duce o viata normala. Cand nu are grija de nepoti, este in excursii prin Europa. Este printre miile de pacienti care au suferit un transplant renal si dovada vie ca, la noi, rata de supravietuire dupa o asemenea interventie este mai mare cu 13 procente fata de media europeana.
Nae Radu: "88 de ani are rinchiul meu cu care supravietuiesc la ora actuala si cu care ma simt perfect."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Posesorul este un domn din Bucuresti, in varsta de 65 de ani. Nae Radu povesteste ca a avut de mic o suferinta la rinichi. Boala a evoluat si a fost nevoit sa faca si dializa. In urma cu 17 ani, a ajuns la transplant, mama lui donandu-i un rinichi. Acum, barbatul are 65 de ani, iar rinichiul sau, 88 de ani. Se simte bine si viata lui este una frumoasa pe care o imparte intre nepoti si calatorii. Singurul regret este ca mama lui, care l-a salvat acum 17 ani, a murit anul trecut.
Nae Radu: "Eu am mostenit de la ea viata activa. Ultima oara am fost in Mallorca, frumos, foarte frumos. Pot sa spun ca am fost in toata Europa, sunt unul dintre pensionarii fericiti, avand trei nepoti, unul in Statele Unite."
Acest pensionar plin de energie este unul dintre miile de pacienti salvati de un transplant de organ. 1600 de transplanturi s-au facut la Institutul Fundeni din 1997.
Profesor doctor Ionel Sinescu, seful clinicii de transplant renal de la Institutul Fundeni: "Functia renala, deci rinichi transplantati si functionali, la 10 ani inseamana 74%, comparat cu media europeana de 65%. Inregistram rezultate de departe mai bune decat ei."
In medie, lunar, 12 transplanturi renale se fac la Institutul Fundeni. Din pacate, listele de asteptare sunt lungi, numai in Bucuresti, 1500 de bolnavi asteapta un transplant de rinichi, iar in toata tara, alti 1500.
Mai mult, in comparatie cu anul trecut, numarul donatorilor in moarte cerebrala a scazut radical. Anul acesta, la Fundeni, s-au realizat doar 53 de transplanturi renale, 31 cu grefe de la donatori in viata si numai 22 cu grefe primite de la donatori in moarte cerebrala.