Continuă campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere. Cine primește gratuit serul

Ultima actualizare: 19-10-2020 19:38
Continuă campania de vaccinare împotriva gripei ...
Continuă campania de vaccinare împotriva gripei ...

Ministerul sănătăţii continuă campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere. O nouă transă de 500 de mii de doze de vaccin gripal a ajuns luni la direcţiile de sănătate publică.

Vorbim despre vaccinul injectabil, cumpărat de Ministerul Sănătății pentru bolnavii cronici, gravide, și vârstnici.

Teoretic, imunizarea este gratuită și pentru copiii de la 6 luni la trei ani, însă pentru ei au venit până acum cele mai puține vaccinuri.

În plus, ultimul lot este anunțat abia pentru 10 decembrie. Pericolul este, spun specialiștii, să avem numeroși pacienți vulnerabili nevaccinați în plin sezon gripal. ​

Dozele de vaccin împotriva gripei, din tranșa a treia, au ajuns în depozitele DSP. Pot fi administrate numai copiilor de peste 3 ani și pacienților adulți.

Cornelia Bubatu, purtător de cuvânt DSP Timiș: „Vaccinul va fi distribuit medicilor de familie pe baza unei programări prealabile, reducandu-se astfel timpul de așteptare. Diferența de doze va fi trimisă în teritoriu eșalonat în mai multe tranșe până la sfârșitul anului.”

Anca Andrițoiu, director DSP Bistrița Năsăud: „Este o cerere mai mare față de anul trecut, noi am solicitat în total în jur de 31.000 de doze. Azi de dimineața am primit a treia tranșă, tot pentru adulți, 5400 de doze.”

De fapt, abia acum medicii de familie spera să aibă un lot substanțial de vaccinuri, pentru cei asigurați. Prima tranșă intrată în țară în septembrie a fost trimisă integral personalului medical din spitale și angajaților din centrele de copii, bătrâni și persoane cu handicap.

A doua tranșă a fost extrem de mică- 70 de mii de vaccinuri pentru copiii între 6 luni și 3 ani. Majoritatea n-au mai fost vaccinați pentru gripă, deci au nevoie și de rapel.

Dr. Raluca Zoitanu, președintele Patronatului Medicilor de Familie: „Momentul optim al vaccinării pentru cei care au mai făcut vaccinul este jumătatea lunii octombrie, deci acum.”

Reporter: „Și dacă n-au mai făcut?”

Dr. Raluca Zoitanu, președintele Patronatului Medicilor de Familie: „Prima doză în septembrie, a doua în octombrie.”

Reporter: „Adică deja trebuia să fie bifat primul pas.”

Dr. Raluca Zoitanu, președintele Patronatului Medicilor de Familie: „Exact”.

Vestea proastă este că un milion de vaccinuri din cele comandate de Ministerul Sănătății ar urma să ajungă abia la sfârșitul lui noiembrie și în prima jumătate a lunii decembrie.

Dana Mizumschi, medic de familie: „Decembrie este mult prea tărziu. Din păcate, trebuie să spun și acest lucru. Anul trecut am primit câteva doze, tot insuficiente, în noiembrie. Evident că speram ca lucrurile să stea diferit.”

Diferit stăm în privința ofertei din farmacii... din păcate, în rău! Injecțiile cu antigripal au dispărut complet. Sporadic, apar în depozit capete de stoc din vaccinul intranazal- de două ori mai scump, dar tot eficient și sigur.

Nu poți face gripă de la vaccin, indiferent că vorbim de varianta injectabilă sau de cea sub formă de spray.

Dar mecanismele sunt diferite... cel injectabil conține virus inactivat, un fel de poză, o reprezentare pe care i-o arați sistemului imunitar, spunandu-i: acesta este dușmanul tău. Când îl vezi, distruge-l!

Vaccinul puf are virus atenuat, "îmblânzit"... și nu ne poate îmbolnăvi. În schimb, pot apărea local, timp de 2-3 zile, simptome similare- rinoree sau durere de gât. Trec fară probleme și în acest răstimp omul nu este contagios.

Atenție, vaccinul spray este destinat doar copiilor peste 2 ani și adolescenților.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO