Scrie in gene cat mai ai de trait. Cat costa sa vezi cand vei muri

Ultima actualizare: 04-10-2012 10:21

Cutia Pandorei e pe cale sa se deschida odata cu o noua descoperire medicala. Un test ADN iti poate arata cat de repede imbatranesti si astfel estimeaza cat mai ai de trait.

Spre finalul anului, testul va fi de vanzare pentru publicul larg in Marea Britanie. Pretul estimat este de 400 de lire sterline, adica in jur de 1.900 de lei.

Cum functioneaza testul

Analiza este din start una controversata. Ea masoara structura unor cromozomi speciali, telomerii, despre care cercetatorii cred ca sunt printre cei mai importanti si mai buni indicatori ai vitezei cu care imbatraneste o persoana. Specialistii care au inventat testul spun ca va fi posibil sa se masoare "varsta biologica" a unei persoane, dupa masurarea lungimii acestor telomeri si astfel sa se afle daca este mai tanara sau mai batrana decat varsta din buletin.

Un test controversat

Testul se va raspandi in lumea intreaga in urmatorii ani, dar deja a devenit controversat. Exista voci care ii pun la indoiala calitatea si care contesta valoarea sa etica. Pe langa faptul ca nu se stie cum vor reactiona oamenii cand vor afla care este adevarat varsta biologica, alti cercetatori se tem ca testele cu telomeri vor fi folosite in avantajul celor vor incerca sa vanda remedii false sau chiar elixirul impotriva imbatranirii. Ba chiar ar putea sa fie folosite de companiile de asigurari.

Tabara cealalta sustine insa ca analiza ar ajuta, pentru ca telomerii ar putea sa arate riscurile unei morti premature, in urma unor boli asociate varstei, precum cele cardiovasculare sau Alzheimer si cancer.

Maria Blasco, de la Centrul National Spaniol de Cercetare a Cancerului din Madrid, inventatorul testului comercial cu telomeri, spune ca se stie ca persoanele cu telomeri scurti au si o viata mai scurta. Desi recunoaste ca nu e sigur ca persoanele cu telomeri lungi au si o viata mai lunga.

Cu toate acestea, cercetatorii nu sunt siguri ca testul poate calcula numarul exact de luni sau ani pe care o persoana ii mai are de trait. Testele legate de telomeri sunt considerate unele dintre cele mai interesante din domeniul stiintei biomedicale, iar anul trecut Premiul Nobel pentru medicina a fost impartit de trei cercetatori care sunt pionieri in domeniu. Unul dintre laureati, Elizabeth Blackburn de la Universitatea California San Francisco este de partea noii descoperiri, in timp ce o alta castigatoare, Carol Greider de la Harvard Medical School, este mult mai sceptica. Cercetatoarea spaniola care promoveaza testul a fost student post-doctorat in laboratorul lui Carol Greider.

Doua cai spre placerea femeilor. Secretele orgasmului explicate stiintific

Carne la gratar + salata = celulita, garantat


 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO