Ce este febra Lassa și cum te poți infecta. În Anglia au apărut primele cazuri din ultimii ani

Ultima actualizare: 18-02-2022 09:57
Ce este febra Lassa și cum te poți infecta. În Anglia au apărut primele cazuri din ultimii ani
Shutterstock

Ce este febra Lassa. Febra lassa este o febră hemoragică, provocată de virisul lass, originară din Africa. În unele cazuri poate provoca chiar decesul.

Febra Lassa este o boală infecţioasă gravă şi foarte contagioasă, febra hemoragice africana, cauzată de virusul Lassa, un arenavirus, cu A.R.N.

Incubaţia este de 10 zile urmata de o stare gripală cu dureri musculare şi dureri de cap, în unele cazuri angină şi dureri digestive. Este urmata de erupţii cutanate, hemoragii superficiale şi digestive, stare de şoc, diaree severă şi vărsături, inflamaţia miocardului, potrivit CSID.

Febra Lassa este o boală virală răspândită de șobolani. Afectează în principal oamenii din anumite părți ale Africii de Vest, unde există aproximativ 300.000 de cazuri de febră Lassa și aproximativ 5.000 de decese provocate de acest virus, anual.

Febra Lassa a fost denumită după orașul nigerian Lassa, unde a fost descoperită în 1969, după ce două asistente misionare au murit în urma infectării cu virusul.

De cele mai multe ori, virusul febrei Lassa provoacă doar simptome ușoare, cum ar fi febră și dureri de cap Dar unii oameni manifestă simptome mai grave, cum ar fi sângerări și dificultăți de respirație. Acestea pot pune viața în pericol.

Ce este febra Lassa și cum se transmite

Virusul este purtat de un anume tip de șobolani care trăiesc în Africa de vest, centrală și de est, numiți multimamate și este prezent în excrementele acestora. Este cu atât mai periculos pentru că rozătoarele pot intra în contact cu oamenii, pentru că trăiesc în case și în depozitele de alimente.

Oamenii se pot infecta dacă intră în contact cu urina și fecalele șobolanilor, consumă carnea de șobolan sau inspira particule de aer în care există deja virusul. Nu este imposibilă, dar este rară transmiterea virusului febrei Lassa de la om la om, dar acest lucru este posibil dacă ducem mâna infectată, spre exemplu, la nas, gură sau ochi.

Experții nu cred că persoanele cu virus sunt contagioase înainte de a avea simptome.

Simptome Febra Lassa

Simptomele apar de obicei de la una la trei săptămâni de la momentul infectării. Majoritatea oamenilor manifestă simptome ușoare precum febra ușoară, senzație de oboseală și slăbiciune
dureri de cap.
În aproximativ 20% din cazuri, boala aduce simptome mai grave, cum ar fi: sângerări din locuri precum gingiile, ochii sau nasul, probleme de respirație, vărsături, umflarea feței, dureri în piept, spate și burtă.

Femeile însărcinate sunt mai susceptibile de suferi complicații. Boala poate duce la un avort spontan.

Un nou-născut din Marea Britanie a murit, săptămâna trecută, din cauza febrei Lassa. Copilul a fost unul dintre cele trei cazuri confirmate de febră Lassa în Regatul Unit. Toți cei infectați erau membri ai aceleiași familii și au călătorit recent în Africa de Vest, a anunțat, pe 15 februarie, BBC.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO