Când se preconizează că ar ajunge valul 5 al pandemiei în România. Doza 3 oferă o protecție mare
Doza a treia de ser anti-Covid, numită și „booster”, oferă o protecție extrem de mare, spun specialiștii, mai ales persoanelor trecute de 50 de ani.
România este acum pe o pantă descendentă în privința infectărilor și deceselor, în vreme ce vestul Europei se confruntă din nou cu o creștere semnificativă a cazurilor. Specialiștii spun că, după jumătatea lunii ianuarie, valul cinci al pandemiei va ajunge și la noi.
Numărul anticorpilor protectivi crește în medie de 12 ori în raport cu valorile înregistrate în medie, la 6 luni de la rapel, arată un studiul făcut de Medlife.
O valoare crescută a titrului de anticorpi înseamnă o rezistență mare în fața formelor severe ale infecției Covid-19. Iar conform studiului, 99% din persoanele vaccinate cu doza a treia dezvoltă anticorpi. Mai mult, s-a observat eficiența serului la toate categoriile de vârstă și în special la persoanele cuprinse între segmentele 51-70 de ani. Dacă după a doua doză, 71% dintre ei erau protejați, în urma boosterului procentul se apropie de 100.
1.550 de cazuri noi și 154 de decese au fost comunicate la ultima raportare, însă trendul poate rămâne descrescător doar dacă oamenii se vaccinează și respectă măsurile de protecție.
„Dacă vorbim de relaxarea restricțiilor atunci următorul val va fi inevitabil. Dacă în continuare lumea nu o să se vaccineze...din păcate o să moară iarăși oameni și o să moară mulți oameni, pentru că momentan noi nu avem nici o soluție bună de a opri valul, decât că ne putem vaccina, și prin vaccinare ne putem proteja pe noi, decât prin distanțare socială, grijă, adică exact măsurile pe care autoritățile de 2 ani le repetă întruna și întruna”, a explicat dr. Dumitru Jardan, biolog.
Estimările sunt că în a doua parte a lunii ianuarie ne vom confrunta cu valul 5 al pandemiei, care ar putea aduce variante ale virusului rezistente la vaccin.
„În general am văzut că între evoluția epidemică din vestul Europei și cea din România este o distanță de 1,5 - 2 luni. Ne așteptăm ca foarte probabil, după jumătatea lui ianuarie, să înregistrăm și noi o creștere a numărului de cazuri. Îngrijorarea este dată de posibilitatea, cel puțin în plan teoretic, de a se acumula mutații care fac ca virusul să devină rezistent la protecția pe care o avem în urma vaccinării sau în urma trecerii prin boală”, a transmis Valeriu Gheorghiță.
În ultimele 24 de ore, 65.090 de persoane s-au vaccinat, însă mai puțin de 17 mii cu prima doză.