Camera ce le schimba viata copiilor cu dizabilitati. Cum le sunt stimulate vazul, auzul si mirosul

Ultima actualizare: 21-06-2015 07:04

Lucruri care pentru cei mai multi dintre noi tin de normalitate, pentru oamenii cu deficiente inseamna o experienta extraordinara.

La Galati, copiii cu dizabilitati au ocazia sa incerce de acum senzatii noi, intr-o camera speciala. Acolo, un ansamblu de elemente ce vizeaza toate simturile - de la vaz, la auz, miros - ii ajuta in recuperare. Incaperea este singura de acest fel din judet.

Ana a fost unul dintre primii copii care au avut acces in camera polisenzoriala din Galati, unde s-a simtit ca in valurile marii. In plus, a facut, in premiera, cateva exercitii extrem de utile: a reusit sa vada cum arata, grafic, tonurile vocii ei.

Specialistii in recuperare au mare nevoie de astfel de medii de lucru, pentru ca asa pot controla stimulii care ii influenteaza pe pacienti. Nu de putine ori, copiii bolnavi sunt protejati in familie, iar cand ies din acest mediu, se sperie.

Alina Platon, mama unui copil bolnav: "Copilul meu are tetrapareza spastica, cu hipoacuzie bilaterala grava si un retard psihomotoriu. De la zi la zi sunt schimbari la copii. Pentru ca, daca te implici ca parinte, la randul tau, inveti o data cu ei. Asta daca vrei."

Prof. Adrian Turcu, psihopedagog: "Se poate lucra cu copii, cu adulti, cu tulburari de dezvoltare, in general, adica autism, Asberger, ADHD. Vorbim in cazul acestei scoli de dizabilitati de vedere, de auz si alte deficiente asociate."

Investitia a fost posibila cu sprijinul unei organizatii din Belgia, dar si al Asociatiei Parintilor Copiilor Surzi. Numai in judetul Galati, sunt peste opt sute de copii inscrisi la scolile speciale, dar si o mie de elevi cu deficiente mai usoare, care au fost integrati in invatamantul de masa.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO