Bolnavii de cancer isi cer dreptul la viata. "Vrem tratamentele la timp, nu promisiuni"

24-09-2013 19:32

Bolnavii de cancer din Romania nu reusesc sa-si procure medicamentele de care depinde viata lor.

"Vrem la timp tratamentele care ne tin in viata, nu promisiuni", spun bolnavii, care asteapta cu lunile aprobarea unor citostatice scumpe.

Pentru ca este o situatie grava, Casa Nationala de Asigurari va lua bani din fondul de rezerva al Institutiei ca sa aprobe toate dosarele aflate acum pe lista de asteptare.

Sunt sperante ca 1.700 de bolnavi de cancer sa isi primeasca medicamentele de care depinde viata lor.

"Eu trec prin acest calvar de o luna o luna si jumatate, cu dureri nu se poate odihni, mai mult de 2 ore nu poate dormi", spune ruda unui bolnav de cancer.

Iata ce povesteste descumpanit fiul unei bolnave de cancer hepatic. Barbatul se lupta sa-i prelungeasca viata mamei sale si asteapta aprobarea unui medicament oncologic de la Casa de Sanatate. Pretul: 4.000 de euro pe luna.

"Doctorii mi-au zis ca la boala asta 6 luni este speranta de viata cu Nexavar, un medicament care sa prelungeasca pana la 12 luni. Tratamentul e vital", a spus ruda bolnavului.

Alti bolnavi de cancer sunt nevoiti sa-si cumpere citostaticele de pe pe internet.

Din 2008, numarul bolanvilor de cancer aflati pe listele de asteptare pentru terapie a crescut de 7 ori.

Numai in luna septembrie 1.661 bolnavi si-au depus dosarele ca sa inceapa tratamentul.

Ca masura de criza, reprezentantii CNAS au decis sa acopere tratamentul tuturor suferinzilor pana la sfarsitul anului dupa ce au luat 60 de milioane de lei din fondul de rezerva al institutiei.

In Romania sunt 100 de mii de bolnavi de cancer care primesc tratamente decontate integral sau partial de casa de asigurari.


VIDEO PROTVPLUS.RO