Bebeluși, operați și salvați în burta mamelor. Inovațiile care au ajuns în România

22-07-2019 18:56


Mulajul inimii unui bebeluș nenăscut, scos la o imprimantă 3D, îi va ghida pe chirurgi înainte de operație. Și nu este singura inovație din medicina fetală care a ajuns și în România.

Doctorii de la maternitatea Polizu au operat în burta mamei un bebeluș cu hernie, cu câteva luni înainte de naștere. Iar la Filantropia, mai mulți copilași au fost salvați cu transfuzii intrauterine. Sunt puținele vești bune în acest domeniu, într-o țară cu o rată a mortalității uriașe la copiii sub un an. Și asta și pentru că testarea ADN, de exemplu, care arată riscul pentru boli grave la făt, este gratuită... doar teoretic.

Ideea unui mulaj al unui organ al unui bebeluş nenăscut a pornit din Brazilia. Pentru o gravidă nevăzătoare a fost imprimat, pe baza datelor culese de un ecograf special, chipul viitorului bebeluş. Şi aşa s-a extins şi în scop medical. Acum, se poate imprima 3D, şi în România, orice organ la care medicul imagist suspectează o problemă.

Dr. Adela Șerban, medic ginecolog-obstretician: ”Avem inima fătului la 22 de săptămâni, acestea sunt modele de studiu pentru noi, dar şi pentru cardiologii pediatri. Vedem structurile inimii şi cum aceasta inimioară se umple cu sânge şi practic se creează un model. Dacă se discută pentru operaţie, ajuta echipa de cardiologi pediatri”.

Mulajul costă în jur de 500 de lei. La fel a făcut şi mama Anei Maria. La maternitatea Filantropia, fetiţa a primit, direct prin burta mamei, sub ghidaj ecografic, mai multe transfuzii de sânge.

Medicii au fost pregătiţi la Londra şi operează gratuit în uter şi gemeni cu sindrom transfuzor-transfuzat, când unul nu se dezvoltă, din cauza unei anomalii. Recent, un alt caz din Oradea a fost rezolvat la maternitatea Polizu. O hernie nu permitea dezvoltarea plămânilor unui bebeluş nenăscut. I-a fost montat un balon.

Dr. Nicolae Suciu, manager Polizu: ”Trebuie operaţie în utero, deci fără să scoatem copilul din mediul intrauterin care e cel mai bun incubator, şi asta am făcut aici o dată! Colegii să nu fie, mă iertaţi, invidioşi pe noi şi să ne trimită cazurile care necesita a doua părere”.

În centrul de excelență al maternităţii Polizu, într-o sală pregătită pentru intervenţii materno-fetale. Aici se fac şi transfuzii feţilor anemici... comparaţi însă aceste secvenţe de medicină de top cu ce se întâmplă în restul ţării. Anul trecut, au murit peste 1500 de bebeluşi sub 1 an, iar cifrele de mortalitate infantilă ne plasează pe locul I în Europa. Situaţia dramatică e în judeţele cu acces scăzut la analize şi monitorizare a sarcinii- Dolj, Vâlcea, Vaslui şi Botoşani.

Pentru că, până la operaţii, trebuie depistată problema. Uneori, e nevoie de o picătură de sânge.

Dragoș Crețoiu, medic primar genetică medicală: ”Aceste analize se fac din sângele mamei sau din produse care privesc fatul, de exemplu lichid amniotic”.

Ministerul Sănătăţii poate finanţa testarea complexă a gravidelor cu risc ridicat. Şi totuşi, o singură maternitate din Cluj are aparatură şi face acest lucru gratuit. În sistemul privat, costă între 2000 şi 3000 de lei.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO