Avertizări cu privire la medicamentele contrafăcute vândute de sărbători și ”leacurile miraculoase” împotriva Covid-19

medicamente
Getty

Producătorii români de medicamente avertizează populația cu privire la produsele contrafăcute care apar în această perioadă, precum și a ”leacurile miraculoase” împotriva Covid-19.

 

“În perioada sărbătorilor de iarnă pot apărea diferite produse destinate sănătății care sunt falsificate sau contrafăcute. Nu vă riscaţi sănătatea şi banii pe astfel de preparate întrucât pot conţine substanţe toxice şi vă puteţi strica sărbătorile! Fiţi foarte vigilenţi!”, transmite Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie de medicamente din ţară.

PRIMER atrage atenţia populaţiei să exercite maximum de vigilenţă şi prudență la achiziţionarea de medicamente, suplimente alimentare, dispozitive medicale, vaccinuri şi în general, orice preparat destinat sănătăţii, din alte surse decât cele autorizate.

“Din experienţa anilor precedenţi autorităţile şi companiile farmaceutice avertizează că perioada sărbătorilor este momentul în care ar putea fi puse în circulație produse destinate sănătății care sunt falsificate sau contrafăcute, pentru că se profită de buna credinţă a oamenilor şi de febra cumpărăturilor”, a explicat dr. Dragoş Damian, director executiv PRIMER.

Citește și
Decizia privind autorizarea vaccinului produs de Pfizer-BioNTech în UE va fi luată luni
Agenția Europeană pentru Medicamente a autorizat folosirea vaccinului Pfizer-BioNTech în UE
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

 

Medicamentele false anti-Covid pot afecta grav sănătatea 

 

Totodată, pandemia de coronavirus a alimentat mai mult ca niciodată piaţa medicamentelor contrafăcute sau falsificate în acest an.

Astfel, au apărut medicamente false anti-Covid care se vând ca “leacuri miraculoase” sau “descoperiri ştiinţifice revoluţionare” şi pretind că tratează sau vindecă boala provocată de noul coronavirus.

Majoritatea acestor produse care pot afecta grav sănătatea se comercializează prin intermediul site-urilor online neautorizate sau neverificate, mizând pe teama şi pe nevoia disperată a oamenilor în a găsi soluţii împotriva acestei boli.

“Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că aproximativ 10% din medicamentele comercializate la nivel mondial sunt substandard sau falsificate. Alte statistici arată că în fiecare an îşi pierd viaţa circa 700 de mii de pacienţi pentru că utilizează astfel de preparate, fenomenul intensificându-se din cauza dezvoltării comerţului online”, a mai comentat reprezentantul PRIMER.

 

Ce trebuie să faceți înainte de a cumpăra medicamente de pe internet

 

Pentru a nu vă pune sănătatea în pericol, PRIMER prezintă un scurt îndrumar privind elementele asupra cărora trebuie sa fiți atenți, mai ales în această perioadă, înainte de a procura produse pentru îngrijirea sănătății:

• Medicamentele eliberate pe bază de prescripţie medicală – inclusiv vaccinurile – nu se pot vinde prin internet deoarece acest lucru este interzis. Nu achiziţionaţi sub nici o formă astfel de preparate de pe internet;

• Ca o măsură de precauţie atunci când achiziţionaţi prin intermediul internetului alte preparate destinate sănătăţii, verificaţi dacă site-ul respectiv este autorizat. Este de preferat să le achiziţionaţi doar de pe site-urile producătorilor, distribuitorilor, farmaciilor sau al reţelelor cunoscute de retail.

• Nu cumpăraţi nici un fel de preparate destinate sănătăţii care promit vindecări miraculoase, efecte revoluţionare şi mai ales diferite tratamente “minune” împotriva Covid-19;

• Nu cumpăraţi nici un fel de preparate destinate sănătăţii de la agenţi de vânzări care merg din uşă în uşă;

• Nu cumpăraţi nici un fel de preparate destinate sănătăţii care sunt desfăcute, incomplete, nu sunt în ambalaj original sau sunt în ambalaje deteriorate sau dubioase, cum ar fi: conţin greşeli repetate de ortografie, lipsesc datele despre producător, compoziţia preparatului, data de fabricaţie sau termenul de valabilitate, etc.;

• Evitaţi utilizarea unor preparate primite de la rude, prieteni sau cunoştinţe care la rândul lor nu pot identifica provenienţa acestora;

• Întrebaţi medicul sau farmacistul oricând aveţi nelămuriri sau îndoieli cu privire la un preparat destinat sănătăţii pe care l-aţi cumpărat sau primit dintr-o sursă neautorizată sau neverificată, înainte de a-l administra.

 

Articol recomandat de sport.ro
România, campioană mondială!? Președintele FRT face anunțul așteptat de iubitorii tenisului: Halep și Cîrstea, în echipa tricoloră
România, campioană mondială!? Președintele FRT face anunțul așteptat de iubitorii tenisului: Halep și Cîrstea, în echipa tricoloră
Citește și...
Ce urmează după ce a fost autorizat primul vaccin împotriva Covid-19 în UE
Ce urmează după ce a fost autorizat primul vaccin împotriva Covid-19 în UE

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat luni primul vaccin împotriva Covid-19 pentru toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. 

Agenția Europeană pentru Medicamente a autorizat folosirea vaccinului Pfizer-BioNTech în UE
Agenția Europeană pentru Medicamente a autorizat folosirea vaccinului Pfizer-BioNTech în UE

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat, luni, folosirea vaccinului Pfizer-BioNTech în Uniunea Europeană.

Comparație între vaccinurile Pfizer și Moderna. Ce asemănări și diferențe sunt între cele două
Comparație între vaccinurile Pfizer și Moderna. Ce asemănări și diferențe sunt între cele două

Agenţia pentru Alimentaţie şi Medicamente din Statele Unite (FDA) a autorizat săptămâna trecută vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer şi este pe punctul de a da aviz favorabil şi celui realizat de Moderna.

Recomandări
România și Republica Moldova, menționate direct într-un mesaj disperat transmis de Kiev: „Daţi-ne ceea ce avem nevoie
România și Republica Moldova, menționate direct într-un mesaj disperat transmis de Kiev: „Daţi-ne ceea ce avem nevoie"

Ucraina le-a cerut din nou aliaţilor să facă „paşi extraordinari şi îndrăzneţi" în vederea furnizării de apărare aeriană pentru a ajuta la apărarea împotriva valurilor de atacuri aeriene ruseşti care au vizat sistemul energetic în ultimele săptămâni.

Anchetatorii verifică dozajul noradrenalinei din injectomate, în cazul morților suspecte de la Sf. Pantelimon
Anchetatorii verifică dozajul noradrenalinei din injectomate, în cazul morților suspecte de la Sf. Pantelimon

Au avut loc noi audieri în cazul morților suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală.

„Golden Gate de România” a devenit un permanent șantier. Noile probleme apărute la podul de la Brăila
„Golden Gate de România” a devenit un permanent șantier. Noile probleme apărute la podul de la Brăila

Podul de la Brăila, care încă nici nu a fost predat de constructorul italian beneficiarului, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, continuă să aibă probleme.