Avertismentul autorităţilor privind o cremă "naturistă" vândută la noi. Ce conţine de fapt
O recomandare extrem de importanta vine acum din partea autorităţilor din sănătate: fiţi precauţi atunci când cumpăraţi anumite produse naturiste.
Specialiştii de la noi au decis să retragă de pe piaţa: ”Aur Derma, cremă cu mimoză, smirnă și propolis” după ce au primit de la colegii din Austria, o notifcare în care se specifică faptul că unguentul în cauză ar conţine un coktail de substanţe medicamentoase.
Etichetată de producător drept un produs naturist, cosmetic, ”Aur Dermă, cremă cu mimoză, smirnă și propolis” ar conține un cocktail de diclofenac, lidocaină, benzocaină, procaină, ketoconazol, hidrochinonă, rezorcină, susţin reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului.
Autorităţile de la noi au primit notificarea de la austrieci cei care ar fi depistat în componenţa unguentului elemente care nu erau menţionate în ambalajul produsului. Specialiştii romani spun că aceste substanţe active pot să le facă probleme celor care foloseau unguentul pe post de cicantrizant, pentru acnee sau pentru alinarea durerilor.
Sorina Pintea, ministrul sănătăţii: ''firma prin care comercializa acest unguent a intrat în faliment şi a fost înfiinţată altă firmă. În momentul în care agenţia austriacă a sesizat ANMDM aceştia au verificat în piaţă şi au găsit aceste produse''
Într-o postare pe o reţea de socializare, reprezentanţii Laur Med Plant, firma producătoare, spun că “nu ne-au fost solicitate, până în prezent, pe cale formală, mostre ale produselor noastre pentru a fi testate de către autorităţile austriece, şi , ca atare, sunt câteva elemente ce ridică semne de întrebare. În acest sens, subliniem încă o dată faptul că suntem la dispoziţia autorităţilor în a oferi produsele noastre fabricate în mod controlat, din produse naturale, sub atentă supraveghere în laborator, asigurând astfel o sursă clară pentru orice teste considerate potrivite.”
Şi menţionează faptul că pot oferi oricând produse pentru testare. Introducerea pe piaţă a unui medicament se supune unor proceduri stricte care pot dura şi câţiva ani. Însă este mult mai uşor să scoţi la vânzare un produs naturist, în această situaţie fiind nevoie doar de o simplă notificare - o înregistrare pe propria răspundere pe un portal european.
Sorina Pintea, ministrul sănătăţii: ''nu e obligatoriu să se facă teste, pentru că e produs cosmetic există un portal european în care producător sau distribuitorul înregistrează pe proprie răspundere acel produs pe care îl denumeşte cosmetic, supliment alimentar - deci este o regulă europeană, nu este regula noastră. Tocmai pemtri că am fost sesizaţi că nu e în regulă, ca acest unguent conţine substanţe active, am decis retragerea lui de pe piaţa până la înregistrarea ca şi medicamnet prin ANMDM. „
În România sunt înregistrate peste 18.000 de produse naturiste. Ultimle statistici arata ca într-un singur an romanii au cumpărat asfel de produse de peste 30 de milioane de euro numai din mediul online. Suma e de 3 ori mai mare pe piaţa mărfurilor vândute la tejghea, în farmacii, hipermarketuri şi în micile magazine de cartier.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii, medicamente, teste, efecte, substante, crema, anmdm,
Dată publicare:
11-01-2019 18:01