Avertismentul autorităţilor privind o cremă "naturistă" vândută la noi. Ce conţine de fapt


Ultimul update: Vineri 11 Ianuarie 2019 20:29
Data publicarii: Vineri 11 Ianuarie 2019 18:01
Categorie: Stiri Sanatate

O recomandare extrem de importanta vine acum din partea autorităţilor din sănătate: fiţi precauţi atunci când cumpăraţi anumite produse naturiste.

Specialiştii de la noi au decis să retragă de pe piaţa: ”Aur Derma, cremă cu mimoză, smirnă și propolis” după ce au primit de la colegii din Austria, o notifcare în care se specifică faptul că unguentul în cauză ar conţine un coktail de substanţe medicamentoase.

Etichetată de producător drept un produs naturist, cosmetic, ”Aur Dermă, cremă cu mimoză, smirnă și propolis” ar conține un cocktail de diclofenac, lidocaină, benzocaină, procaină, ketoconazol, hidrochinonă, rezorcină, susţin reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Autorităţile de la noi au primit notificarea de la austrieci cei care ar fi depistat în componenţa unguentului elemente care nu erau menţionate în ambalajul produsului. Specialiştii romani spun că aceste substanţe active pot să le facă probleme celor care foloseau unguentul pe post de cicantrizant, pentru acnee sau pentru alinarea durerilor.

Sorina Pintea, ministrul sănătăţii: ''firma prin care comercializa acest unguent a intrat în faliment şi a fost înfiinţată altă firmă. În momentul în care agenţia austriacă a sesizat ANMDM aceştia au verificat în piaţă şi au găsit aceste produse''


Într-o postare pe o reţea de socializare, reprezentanţii Laur Med Plant, firma producătoare, spun că “nu ne-au fost solicitate, până în prezent, pe cale formală, mostre ale produselor noastre pentru a fi testate de către autorităţile austriece, şi , ca atare, sunt câteva elemente ce ridică semne de întrebare. În acest sens, subliniem încă o dată faptul că suntem la dispoziţia autorităţilor în a oferi produsele noastre fabricate în mod controlat, din produse naturale, sub atentă supraveghere în laborator, asigurând astfel o sursă clară pentru orice teste considerate potrivite.”

Şi menţionează faptul că pot oferi oricând produse pentru testare. Introducerea pe piaţă a unui medicament se supune unor proceduri stricte care pot dura şi câţiva ani. Însă este mult mai uşor să scoţi la vânzare un produs naturist, în această situaţie fiind nevoie doar de o simplă notificare - o înregistrare pe propria răspundere pe un portal european.

Sorina Pintea, ministrul sănătăţii: ''nu e obligatoriu să se facă teste, pentru că e produs cosmetic există un portal european în care producător sau distribuitorul înregistrează pe proprie răspundere acel produs pe care îl denumeşte cosmetic, supliment alimentar - deci este o regulă europeană, nu este regula noastră. Tocmai pemtri că am fost sesizaţi că nu e în regulă, ca acest unguent conţine substanţe active, am decis retragerea lui de pe piaţa până la înregistrarea ca şi medicamnet prin ANMDM. „

În România sunt înregistrate peste 18.000 de produse naturiste. Ultimle statistici arata ca într-un singur an romanii au cumpărat asfel de produse de peste 30 de milioane de euro numai din mediul online. Suma e de 3 ori mai mare pe piaţa mărfurilor vândute la tejghea, în farmacii, hipermarketuri şi în micile magazine de cartier.

 

Agenția Națională a Medicamentului avertizează populația: Nu cumpărați această cremă!
Agenția Națională a Medicamentului avertizează populația: Nu cumpărați această cremă!
Gigantul reclamat că încurajează tinerii să mănânce nesănătos cu o campanie controversată
Gigantul reclamat că încurajează tinerii să mănânce nesănătos cu o campanie controversată
Arsurile solare pot duce la cancer de piele. Evitați plaja la ora prânzului și aplicați cremă
Arsurile solare pot duce la cancer de piele. Evitați plaja la ora prânzului și aplicați cremă
VIDEO PROTVPLUS.RO
sorina pintea
Pintea: ”La TV, părem o ţară de oameni bolnavi, care consumă multe medicamente”
Numărul donatorilor de celule stem din România, extrem de mic. Gestul nostru poate salva vieţi
Activitatea de transplant din România, reorganizată cu fonduri UE. Câți bani sunt alocați
Cadrele medicale revin în țară, atrase de salariile mărite. Cât câștigă un asistent debutant
Drama prin care trec pacienții cu cancer. Tată: „E groaznic când nu ai medicamente”
România va suspenda exporturile de medicamente citostatice şi imunosupresoare
Ce se întâmplă, de fapt, dacă dormim în timpul zilei. Descoperirea oamenilor de știință
Ce se întâmplă, de fapt, dacă dormim în timpul zilei. Descoperirea oamenilor de știință
Boala fatală care ar putea afecta 5% din populația țării în următorii ani
Reacția Sorinei Pintea după ce a vizitat Spitalul unde bolnavii erau ținuți în cuști
Boală misterioasă, legată de ţigările electronice. Chinurile prin care trec suferinzii
Statistică sumbră. Câți pacienți au murit înainte de vreme din cauza sistemului de sănătate
Soluția găsită de un spital de pediatrie din Capitală pentru a face renovări