Atentie, pastila de ziua a 5-a se ia numai la recomandarea medicului

18-03-2011 18:11


Medicii au un avertisment serios pentru tinerele care vor sa scape urgent de o sarcina nedorita. Pastila contraceptiva numita de a cincea zi trebuie luata numai cu reteta si doar la recomandarea specialistului. Altfel, femeile pot avea de suferit.

Femeile trebuie sa mearga la doctor si dupa aceea, daca este cazul, la farmacie. Totusi, unii farmacisti vand pastila fara sa tina cont de aceste reguli, dupa cum puteti vedea si din materialul nostru realizat cu o camera ascunsa.

Desi Agentia Nationala a Medicamentului avertizeaza ca pastilele contraceptive eficiente cinci zile dupa actul sexual trebuie eliberate doar pe baza de prescriptie medicala, in unele farmacii regula nu este deloc luata in seama.

Oricat de urgenta ar fi situatia, medicii avertizeaza: folositi pastila doar ca ultima solutie si numai sub indrumarea unui specialist. Complicatiile pot merge pana la leziuni si chisturi care pot afecta sarcinile ulterioare.

Pilula de a cincea zi a provocat multe polemici atunci cand a aparut pe piata. Multi conservatori sustin ca nu este un contraceptiv, ci o metoda de intrerupere a sarcinii. Reprezentantii farmaciilor surprinse cum incalcau regulile au refuzat sa comenteze situatia.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO