Aparatul care i-a salvat viața lui Mihai, rănit în Colectiv. Avem doar 5 în toată țara


Ultimul update: Vineri 28 Decembrie 2018 07:11
Data publicarii: Vineri 28 Decembrie 2018 07:11
Categorie: Stiri Sanatate

În România, doar 1 din 4 pacienţi cu grave probleme cardiace sau pulmonare beneficiază de procedura în cadrul căreia se foloseşte un aparat care preia funcţiile inimii şi plămânilor în timpul perioadei critice.

Şi asta pentru că nu avem un program dedicat acestei intervenţii medicale, dacă bolnavul nu a suferit întâi o operaţie pe cord. În Germania şi în Franţa aparatele ECMO sunt şi în dotarea ambulanțelor. Noi avem 5 în toată ţara.

Rănit în incendiul de la Colectiv, Mihai a avut arsuri ale căilor respiratorii, iar plămânii i-au fost grav afectaţi. Iniţial a fost internat la Spitalul Elias, apoi transferat la Institutul CC Iliescu.

Medicii l-au conectat la ECMO, un aparat care i-a preluat funcţia respiratorie până când s-au refăcut plămânii.

Mihai Grecea: ''A însemnat până la urmă şansa mea la viaţă. Sunt primul pacient transportat cu aparatul ăsta instalat. Cred că e un aparat care ar trebui folosit mai des în Romania''.

Cunoscut şi sub numele de "susţinerea extracorporală a vieţii", ECMO se foloseşte în cazul pacienţilor cu probleme pulmonare sau cardiace, când organismul pacientului nu mai poate susţine singur oxigenarea sângelui, vitală pentru supravieţuire şi refacere.

Dr. Liana Valeanu, medic rezident Institutul CC Iliescu: ''Sângele e circulat prin intermediul acestei maşini deci ţine loc de inimă, apoi tot aceeaşi maşină trecând sângele printr-un filtru care e integrat în circuit, ţine loc şi de plămân. Pompa funcţionează continuu, ai o parte din sânge e scos, oxigenat şi întors în organism.''

În Institutul CC Iliescu sunt 3 astfel de aparate, iar doctorii au fost şcoliţi în străinătate pentru a le putea folosi. Au salvat până acum peste 40 de pacienţi, însă prea puţini pentru câţi bolnavi ar avea nevoie.

Prof. dr. Bubenek, manager CC Iliescu: ''Am putea să îngrijim în această manieră undeva la 80-90 de pacienţi pe an şi niciodată nu putem să facem mai mult de 15''.

Circuitul necesar funcţionarii aparatului, adică tuburile şi filtrele de exigenare costa cam 5000 de euro. însă tratarea unui bolnav la care e folosit ECMO poate depăşi 15 mii de euro, bani de care spitalul nu dispune intotdeauna.

Şi asta pentru că nu există fonduri destinate acestor intervenţii. Banii vin de la Ministerul Sanataii şi de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin programul naţional de chirurgie cardica - dar pentru pacienii care deja au trecut printr-o operaţie pe cord.

Prof. dr. Bubenek, managerul Institutulu CC Iliescu: ''Mai pot fi prin AP ATI, dar în fiecare an au scăzut bugetul. Să creeze la început un program pentru 15-20-30 pacienți pe an, urmând ca în clipa în care vom avea suficienţi doctori instruiţi, programul să se dezvolte la nivelul cerinţelor actuale''

Medicii au reuşit să obţină fonduri europene pentru instruirea altor colegi din ţară. Programul va începe în vara anului viitor, dar între timp, autorităţile trebuie să găsească soluţii de finanţare măcar pentru funcţionarea aparatelor care există în prezent: 3 la CC Iliescu, unul la Timişoara şi unul la spitalul Floreasca din Capitală.

Val de pacienți la urgențe în spitalele din București după două zile de Crăciun
Val de pacienți la urgențe în spitalele din București după două zile de Crăciun
VIDEO PROTVPLUS.RO
Pacientul sub acoperire, noua "armă" a ministrului Sănătății
Pacienții sub acoperire, noua "armă" a ministrului Sănătății. Ce au descoperit
Raport alarmant: laptele matern are o concentraţie mare de substanţe chimice
Avertisment dramatic pentru România. 500 de localități se confruntă deja cu problema
Haos în cabinetele medicilor de familie, după ce sistemul CNAS s-a blocat iar
”Pacienți acoperiți” în spitalele din România. Primele rezultate ale experimentului
Studiu alarmant: pericolul la care ne expunem dacă bem un suc acidulat pe zi
Sorina Pintea
Ce spune ministrul Sorina Pintea despre "o lege a canabisului" în România
România va începe să colecteze plasmă înainte de finalul anului
O echipă de cercetători din SUA a reuşit eliminarea virusului HIV la şoareci infectaţi
Studiu: Ce riscă tinerii care mănâncă mulți cartofi prăjiți, pizza și chipsuri
Urmează marea emigrare a medicilor români. În Anglia, vor primi salarii de 8 ori mai mari
La 3 ani şi jumătate de la Colectiv, barocamera de la Floreasca tot nu funcționează