ROMANIA TE IUBESC. Duminica, de la 18:00, la PROTV, abordam fenomenul "Generatiei pierdute" a tinerilor fara loc de munca


Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 16:23
Data publicarii: Sambata 10 Mai 2014 19:52
Categorie: Stiri

Fac parte din generatia care nu-si gaseste de lucru. "Generatia pierduta", cum e tot mai des numita, nu se impune pe piata muncii si prefera sa ramana acasa, sub aripa parintilor pana dupa 30 de ani.

Abordam un fenomen social periculos pentru intreaga societate, duminica, la "Romania te iubesc''.

Au crescut impreuna cu tehnologia si se bazeaza pe ea. Pun pret mai mare pe timpul liber, decat pe salariu.

Vor program flexibil, dar si un salariu bun, si, in plus, nu se dau in laturi sa conteste autoritatea sefilor.

"Vor sa-si inventeze jobul, adica ei intra intr-un job cu niste constrangeri si ei spun nu-mi place, fa-mi-l altfel!", explica Doru Dima, doctor in psihologia muncii.

Sunt generatia Y, a celor nascuti dupa 1980. Parinti le-au fost cei din generatia X, cei care au prins frustrarile comunismului si si-au educat copiii sa nu mai inghita orice.

"Toti parintii spun: OK, copilul meu nu trebuie sa fie ingradit, el trebuie sa se exprime. Copilul trebuie lasat sa se dezvolte, sa-si exprime punctul de vedere, sa faca ceea ce-si doreste", mai spune Dima.

Angajatorii in schimb, aceeasi generatie X - obisnuiti cu ierarhia, statul la serviciu peste program, fara pauze de masa si cu simtul datoriei - privesc tinerii cu scepticism: sunt prost pregatiti, pretentiosi si de-a dreptul narcisisti, nedisciplinati si fara ambitii.

Au asteptari noi de la angajatori, fiindca si-au vazut parintii muncind din greu, fara sa le placa serviciul si neglijandu-si viata privata. Nu vor sa repete greseala si prefera sa stea acasa pe banii parintilor, decat sa accepte un job care nu le place.

"Am fost la un call center de exemplu. Tot asa, cerinta era prea mare si salariul extraordinar de mic", spune Marian, inginer si barman.

In Romania, 54% dintre angajatori s-au plans ca nu gasesc oamenii care le trebuie.

Cum intelege generatia mileniului provocarea unei vieti pe propriile picioare si cine e vinovat ca noua forta de munca nu incape in tiparele vechi ale angajatorilor, vedeti la "Romania, te iubesc!"

Lectia de omenie data de un calugar franciscan, care a salvat mii de orfani, duminica, 13 aprilie, la Romania te iubesc
Lectia de omenie data de un calugar franciscan, care a salvat mii de orfani, duminica, 13 aprilie, la Romania te iubesc
Peisajul apocaliptic al colosilor industriali in ruina. Dupa 1990 ne-am batut joc de o industrie de miliarde de dolari
Peisajul apocaliptic al colosilor industriali in ruina. Dupa 1990 ne-am batut joc de o industrie de miliarde de dolari
Romania a pierdut 2.400 de hectare de plaja in ultimii 30 de ani. Expertii estimeaza ca vom ramane fara litoral in cativa ani
Romania a pierdut 2.400 de hectare de plaja in ultimii 30 de ani. Expertii estimeaza ca vom ramane fara litoral in cativa ani
VIDEO PROTVPLUS.RO
poluare
Consecintele periculoase ale poluarii de la Moldova Noua, de care "statul s-a spalat pe maini". Ce amenzi risca Romania din partea CE
Marturiile supravietuitorilor Experimentului Pitesti, despre chinurile si suferintele indurate. "Am incercat sa ma sinucid"
Bogatiile ascunse in Marea Neagra, duminica, la "Romania, te iubesc!"
Proiectul Casei SHARE. Duminica, la Romania, te iubesc, povestea comunitatii care a salvat 6 frati de la inghet
Maicutele care si-au dedicat viata altora. Duminica, la "Romania, te iubesc", 12 calugarite ofera o lectie de viata
Problemele cronice ale unui sistem ineficient. Duminica, la Romania, te iubesc, aflati cum invata elevii din Romania
RTI
Duminica, la "Romania, te iubesc!": Batranii care ii demonstreaza Rovanei Plumb ca singuratatea nu se trateaza cu promisiuni
Programul "Cornul si laptele", un esec in scolile din Romania. Duminica, la Romania, te iubesc, detalii din programul de 100 de milioane de euro pe an
Tinerii care aduc faima Romaniei in capitala bogatilor, Dubai. Povestile lor, duminica, de la 18:00, la "Romania, te iubesc"
Duminica, la "Romania, te iubesc", incursiune in traditiile romanesti si viata la sat, intr-un reportaj semnat de Anca Nastasi
Statul roman isi bate joc de o avere de peste 1 miliard de euro. Povestea Fundatiei Gojdu, duminica, la "Romania, te iubesc"
Locul magic din Romania unde copiii bolnavi invata sa lupte impotriva cancerului. "Aici ma simt ... copil in firea mea, copil sanatos"