ROMANIA TE IUBESC. Duminica, de la 18:00, la PROTV, abordam fenomenul "Generatiei pierdute" a tinerilor fara loc de munca
Fac parte din generatia care nu-si gaseste de lucru. "Generatia pierduta", cum e tot mai des numita, nu se impune pe piata muncii si prefera sa ramana acasa, sub aripa parintilor pana dupa 30 de ani.
Abordam un fenomen social periculos pentru intreaga societate, duminica, la "Romania te iubesc''.
Au crescut impreuna cu tehnologia si se bazeaza pe ea. Pun pret mai mare pe timpul liber, decat pe salariu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vor program flexibil, dar si un salariu bun, si, in plus, nu se dau in laturi sa conteste autoritatea sefilor.
"Vor sa-si inventeze jobul, adica ei intra intr-un job cu niste constrangeri si ei spun nu-mi place, fa-mi-l altfel!", explica Doru Dima, doctor in psihologia muncii.
Sunt generatia Y, a celor nascuti dupa 1980. Parinti le-au fost cei din generatia X, cei care au prins frustrarile comunismului si si-au educat copiii sa nu mai inghita orice.
"Toti parintii spun: OK, copilul meu nu trebuie sa fie ingradit, el trebuie sa se exprime. Copilul trebuie lasat sa se dezvolte, sa-si exprime punctul de vedere, sa faca ceea ce-si doreste", mai spune Dima.
Angajatorii in schimb, aceeasi generatie X - obisnuiti cu ierarhia, statul la serviciu peste program, fara pauze de masa si cu simtul datoriei - privesc tinerii cu scepticism: sunt prost pregatiti, pretentiosi si de-a dreptul narcisisti, nedisciplinati si fara ambitii.
Au asteptari noi de la angajatori, fiindca si-au vazut parintii muncind din greu, fara sa le placa serviciul si neglijandu-si viata privata. Nu vor sa repete greseala si prefera sa stea acasa pe banii parintilor, decat sa accepte un job care nu le place.
"Am fost la un call center de exemplu. Tot asa, cerinta era prea mare si salariul extraordinar de mic", spune Marian, inginer si barman.
In Romania, 54% dintre angajatori s-au plans ca nu gasesc oamenii care le trebuie.
Cum intelege generatia mileniului provocarea unei vieti pe propriile picioare si cine e vinovat ca noua forta de munca nu incape in tiparele vechi ale angajatorilor, vedeti la "Romania, te iubesc!"
Sursa: Pro TV
Etichete: tineri, angajati, Romania te iubesc, generatie,
Dată publicare:
10-05-2014 19:52