Europa va disparea de pe Terra. Va fi inghitita de continentul african

Ultima actualizare: 23-09-2012 08:04
Proces de subductie

Vechiul continent european isi va gasi sfarsitul sub continentul african, sugereaza geologii. Daca pentru milioane de ani placa tectonica africana se afunda sub cea europeana, acum acest proces s-a oprit, ba chiar se va inversa, spun cercetatorii.

Cititi si:

Inca o teorie a conspiratiei. SUA ar fi de vina pentru tsunamiul japonez

BBC News: Daca aceasta teorie se va adeveri, inseamna ca a luat nastere o noua zona de subductie, un eveniment extrem de rar, si fascinant din punct de vedere stiintific. Sub Marea Mediterana, placa africana s-a scufundat sub placa tectonica euroasiatica, pe care se afla si continentul european.

Insa continentul african este are o greutate mult prea mica pentru a cobori, astfel: "Africa nu se va scufunda, insa Africa si Europa vor continua sa se miste impreuna. Este foarte posibil ca in viitorul apropiat sa fim martorii inceputului procesului de subductie a Europei sub Africa", a declarat Rinus Wortel de la Universitatea din Utrecht.

Structura geologica din Marea Mediterana este una destul de complexa.

Convergenta lenta, de doar cativa centimetri pe an, a fost partial impiedicata de coliziunea a doua placi suplimentare din Est, in Turcia, si apoi de greutatea mica a continentului african, care a impiedicat continuarea subductiei.

Ca urmare, bucati din placa africana, cuprinse in procesul de subductie, s-au rupt si au inceput sa coboare sub mantaua Pamantului.

Pentru a umple acest gol, bucati ale placii din zona Eurasia au fost trase spre sud peste Marea Mediterana, cum ar fi Insulele Baleare, Corsica si Sardinia. Acelasi lucru se intampla cu Creta.

O simulare pe calculator sugereaza ca procesul s-ar indrepta catre initierea de subductie in directia opusa din trecut.

The Guardian: Alegerile prezidentiale din SUA: Mitt Romney si-a anuntat candidatura Mitt Romney, fostul guvernator al statului Massachusetts si afaceristul milionar, a confirmat oficial ca isi depune candidatura in cursa pentru Casa Alba. Romney a infiintat si un comitet care se va ocupa de strangerea de fonduri pentru campania electorala. Principalul candidat de pana acum este Tim Pawllenty, fostul guvernator al statului Minnesota.

CNNCel putin 35 de membri ai trupelor loiale lui Ghaddafi, ucisi in apropiere de Ajdabiya NATO a efectuat o serie de raiduri aeriene la Ajdabiya, oras situat la 160 de kilometri sud de Benghazi. "In total, am gasit 35 de cadavre", a declarat Mouftah Jadallah, in varsta de 63 de ani. "Lansasera un atac asupra noastra, dar avioanele NATO i-au lichidat", a precizat un alt rebel, Saleh Farez Hassan. Avioanele NATO au distrus 14 tancuri si alte trei vehicule militare duminica, in apropiere de Ajdabiya. Insurgentii cred ca printre militarii ucisi se afla si mercenari straini, unii avand bancnote libiene scoase din circulatie, existand suspiciuni ca fusesera inselati de Ghaddafi. Fortele opozitiei sustin ca au capturat 15 mercenari algerieni in apropiere de Ajdabiya, alti trei fiind ucisi in confruntari.

AFPTony Blair: Ghaddafi nu trebuie subestimat "Unii asigura ca Ghaddafi delireaza. Dar detine puterea de 40 de ani, totusi", a declarat el. Coalitia condusa de Washington, Paris si Londra a inceput o ofensiva in Libia la 19 martie, dupa ce a primit acordul Natiunilor Unite, sustinand rebelii care lupta impotriva regimului lui Muammar Ghaddafi. Conflictul libian, a sustinut Tony Blair, "nu se poate incheia decat cu un proces de tranzitie concertat in Libia . Statu-quoul nu este o optiune". "Cred ca unele persoane ii spun: «ascultati, singura iesire rezonabila este sa punem in aplicare un proces de tranzitie concertat»", a apreciat Blair. Fostul premier britanic este trimisul special al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu care reuneste Statele Unite, Rusia, ONU si UE.

The Moscow Times: Dmitri Medvedev si Vladimir Putin au prezentat declaratiile de venit pe anul 2010 Potrivit site-ului, in 2010, presedintele rus a avut venituri de peste 3,37 milioane de ruble (83.411 euro), comparativ cu 3,33 milioane de ruble (82.350 de euro) in 2009. La randul sau, premierul Vladimir Putin a castigat, in 2010, 5,04 milioane ruble (124.500 euro), comparativ cu 3,89 milioane de ruble (96.000 de euro) in 2009. Presedintele Dmitri Medvedev detine impreuna cu sotia sa Svetlana un apartament de 367,8 metri patrati si 14 conturi bancare in care sunt depozitati 4,961 milioane de ruble (122.500 de euro). In plus, cuplul prezidential a inchiriat un teren de 4.700 de metri patrati si detine o masina de colectie GAZ-20 Pobeda, model 1948.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO