Românii, campioni la consumul de energie: „Stăm în casă iarna la 24 de grade, pe când un neamț stă la 19 grade”
Românii consumă mai multă energie decât alte popoare din Europa, încălzindu-și locuințele la temperaturi de 23-24 de grade Celsius în timpul iernii, comparativ cu media de 19 grade în Germania.
Marius Cristea, expert în dezvoltare urbană, avertizează că acest comportament, alături de alte obiceiuri nocive, contribuie semnificativ la poluare și la efectele schimbărilor climatice.
Unul dintre cele mai elocvente exemple este consumul de energie pentru încălzirea locuințelor. „Noi stăm în medie iarna la 23-24°, pe când un neamț stă la 19°”, a subliniat expertul, atrăgând atenția asupra impactului semnificativ pe care îl are acest obicei asupra facturilor și a emisiilor de gaze cu efect de seră.
De altfel, la aceeași concluzie a ajuns și un grup de cercetători de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Aceștia au arătat că factura la gaze s-ar putea reduce în fiecare lună de iarnă cu circa 6% dacă am scădea temperatura din apartamente cu numai un grad Celsius. Astfel, în cazul unul apartament cu două camere, economia lunară poate fi de peste o sută de lei.
„Emisiile astea nu-s generate nici de primărie, nu-s generate nici de alte instituții publice și ele sunt în proporție de 80% poate provenite de la locuințele fiecăruia dintre noi și de la agenții economici”, a declarat Cristea în cadrul emisiunii Pro Verde.
Pe de ală parte, Marius Cristea a arătat că, deși poate părea paradoxal, “România este printre puținele țări din Uniunea Europeană care deja și-a atins țintele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon”
Marius Cristea: “Orașele din România arată, paradoxal, chiar mai bine decât orașele din vestul Europei (n.r. –în privința emisiilor de carbon). E un lucru mai puțin știut, dar România este printre puținele țări din Uniunea Europeană care deja și-a atins țintele de reducere a emisiilor de CO2.”
Evident, orașele au provocări ceva mai mari. Traficul e una dintre probleme, concentrările de activități industriale, economice în general, numărul mare de locuințe care se încălzesc cu gaze naturale. Acestea sunt provocări specifice zonei urbane.
Și atunci, aici sunt probleme ceva mai mari decât în rural, evident. Dar un oraș neutru din punct de vedere climatic e acel oraș care, așa cum spune și numele, practic reușește să emită mai puține gaze cu efect de seră și, pe de altă parte, cele pe care nu reușește să le elimine în totalitate, le compensează cu măsuri de absorbție a carbonului, de exemplu plantări de copaci, extindere de zone verzi și așa mai departe.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: energie, gaze, facturi, caldura, locuinte, orase,
Dată publicare:
28-03-2025 07:12