Ponta: "Incepem sa curatam hotia si mizeriile lasate in urma de Botis, Lazaroiu si Sulfina Barbu"

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la sediul USL, ca fostii ministri ai Muncii Ioan Botis, Sebastian Lazaroiu si Sulfina Barbu au dat cea mai mare gaura bugetului Romaniei pe care a identificat-o pana in prezent.

"Incepem sa curatam mizeria si hotiile lasate in urma de Botis, de Lazaroiu si de Sulfina Barbu. Anul acesta, bani de la POSDRU, din fericire e vorba doar de o suta de milioane de Euro, spun din fericire, pentru ca anul viitor trebuie sa salvam 1,1 miliarde de Euro, pentru ca ceea ce s-a intamplat la POSDRU sub conducerea acestor trei ministri este un noian de fraude, de folosire ilegala a banilor, motiv pentru care CE va lua fata de Romania cea mai radicala masura posibila, adica suspendarea fondurilor", a spus Ponta, precizand ca acum poate vorbi pentru ca este la sediul Uniunii Social-Liberale.

El a precizat ca ceea ce s-a descoperit la POSDRU este o "uriasa retea de proasta gestionare si de fraudare a banilor" sub acesti trei fosti ministri si sub sefii de la Autoritatea de Management.

"Cred ca v-o amintiti cu totii pe doamna Zevedei, prietena doamnei Udrea. Acum ne trezim cu o dubla paguba: nici nu mai luam banii de la UE si ne trezim ca trebuie sa-i dam din bugetul de stat banii aceia pentru ca contractele au fost aprobate fara respectarea niciunei proceduri legale sau europene de catre fostele conduceri. Mai mare gaura data bugetului Romaniei decat au dat acesti trei oameni membri de frunte ai PDL inca nu am gasit", a spus Ponta.
 

El a anuntat ca Romania risca sa piarda definitiv fonduri europene de 100 milioane euro in acest an si 1,1 miliarde euro anul viitor prin Programul Operational de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU), din cauza unor grave nereguli sesizate la derularea programului in intervalul 2010-2011. Ponta a mai precizat ca pierderea fondurilor europene ar rezulta din suspendarea tuturor platilor aferente acestui program.

Citește și
Harta
"Granita Romania-Moldova va deveni simbolica". Presa din Europa, despre declaratia lui Victor Ponta
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

El a aratat ca a sesizat Departamentul de Lupta Antifrauda, care gestioneaza astfel de probleme, si ca Guvernul va incerca sa aplice un program de actiuni prin care sa evite pierderea fondurilor europene si ca, daca acest program nu va putea fi aplicat pana la sfarsitul anului, va dispune o masura "radicala" de restructurare totala a Autoritatii de Management a POSDRU, inclusiv cu riscul reacreditarii.

Premierul a aratat totodata ca persoanele vinovate trebuie sa raspunda civil si penal pentru acest "jaf".

Seful Guvernului a explicat ca are aceste informatii "pe cai neoficiale" dintr-un audit al POSDRU, care va fi facut public foarte curand. In document se arat ca din totalul celor doua miliarde de euro puse la dispozitie Romaniei prin acest program au fost decontate sume reprezentand doar 6% din total, fiind semnate 2.500 de contracte, existand grave probleme de evaluare a proiectelor si a modului de control.

Premierul a mai artat ca in sistemul informatic aveau acces 350 persoane neautorizate, iar salariile platite pentru activitati are presupuneau doar "patru ore de arhivare: erau cuprinse intre 3.500 euro si 10.000 euro lunar. Un exemplu al neregulilor prezentat de autoritati a fost acela ca salvamarii erau instruiti prin acest program nu pe litoral, ci in alte zone ale tarii.

Comisia Europeana a decis, in 21 februarie, intreruperea rambursarilor pentru declaratiile de cheltuieli din cadrul POSDRU, masura putand fi mentinuta cel mult sase luni.

Ulterior, potrivit Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Comisia Europeana a anuntat decizia de reluare a platilor pentru POSDRU, hotarare care se bazeaza pe progresele inregistrate in implementarea programului, ce au fost reflectate in raportul Autoritatii romane de Audit transmis CE in 5 martie.

Sinteza declaratiilor premierului Victor Ponta:

- Intre 2010 si 2011, au fost grave probleme de sistem, in ceea ce priveste procentajele de risc adoptate si sistemul informatic.

- Am aflat azi abia ca, in urma unui control, s-a constatat ca la sistemul informatic au acces neaautorizat 350 de persoane

- S-au dat salarii cuprinse intre 3.500 si 10.000 euro lunar.

- 1.500 euro pentru 4 ore lucrate intr-un asa zis program al arhivarii.

- In 2010 au fost doar 14 sesizari de nereguli, iar in 2012 doar 9 nereguli.

- Toata lumea a luat bani de la POSDRU fara niciun control sau capacitate de a demonstra ce se intampla cu acei bani - fiecare i-a folosit pentru salarii.

- Sper sa nu folosesc un termen prea dur, dar a fost un jaf acolo.

- Sunt 2.500 de contracte, suma ar fi in jur de 2 miliarde. Cifrele sunt ametitoare.

- "Am dorit prin aceasta declaratie si prin prezenta mea sa arat ca sunt dispus sa fac ceea ce nu s-a intamplat pana acum, si anume sa ofer si sa vin cu autoritatea primului ministru in sprijinul Ministerului Afacerilor Europene si a celor care lucreaza in domeniu, pentru a rezolva aceste probleme care au fost create, care au fost perpetuate si care au fost acoperite in perioada 2010-2011. Am cerut LAF-ului, pentru ca eu nu cred ca putem sa mergem mai departe fara sa-i identificam si pe cei vinovati. Iar daca ministrii, fie ca a fost vorba de domnul Botis, de domnul Lazaroiu sau doamna Barbu, n-au facut absolut nimic si pot fi acuzati in mod clar de o neglijenta politica, acolo unde este vorba de mai mult decat atat, cred ca trebuie sa existe o raspundere, civila si penala, si cred ca trebuie sa dam un semnal foarte clar, incerc sa nu folosesc un termen foarte tare, dar a fost un jaf acolo, ca lucrurile acestea nu pot continua. Are din partea mea tot sprijinul necesar domnul Orban."

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Ponta, atac dur la Boc. L-a numit
Ponta, atac dur la Boc. L-a numit "sluga lui Basescu" si "cel mai caraghios premier al Romaniei"

Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, la Cluj-Napoca, la evenimentul lansarii candidatilor USL, ca intr-un clasament al prim-ministrilor Romaniei Emil Boc este "pe primul loc in topul celor mai caraghiosi premieri".

"Granita Romania-Moldova va deveni simbolica". Presa din Europa, despre declaratia lui Victor Ponta

Victor Ponta a declarat ca Romania va continua sa sprijine Republica Moldova in procesul de integrare europeana.

Antonescu spune ca Ponta
Antonescu spune ca Ponta "a avut ghinion" cu nominalizarea ministrilor la Educatie

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, la Targu Mures, ca premierul Victor Ponta "a avut ghinion" in ceea ce priveste nominalizarile de ministri facute la portofoliul Educatiei.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.