Victor Ponta, in Pasul Nyerges: Sigur ca vom fi criticati, si eu si Kelemen Hunor, care mi-a facut invitatia

Victor Ponta si Kelemen Hunor in Pasul Nyerges

Premierul Victor Ponta a declarat la manifestarile comemorative din Pasul Nyerges, judetul Harghita, ca atat el, cat si presedintele UDMR, Kelemen Hunor, care i-a facut invitatia de a participa la acest eveniment, "sigur" vor fi criticati amandoi.

Ponta a fost prezent, duminica dupa-amiaza, la manifestarile comemorative prilejuite de implinirea a 165 de ani de la batalia din Pasul Nyerges, in care aproximativ 200 de secui au fost ucisi de trupele tariste si austriece. El a venind impreuna cu presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si a fost intampinat de primarul comunei Cozmeni, Bodo David, si de presedintele Consiliului Judetean (CJ) Harghita, Borboly Csaba.

La inceputul manifestarii, fanfara din comuna Cozmeni a intonat imnul Ungariei, iar apoi a fost pusa o inregistrare cu imnul de stat al Romaniei.

Premierul Ponta a salutat audienta in limba romana, dar si in limba maghiara, spunand ”buna ziua" si multumind pentru invitatia careia i-a dat curs, precizand ca stie ca va fi criticat. "Vreau sa ii multumesc presedintelui UDMR, domnul Hunor Kelemen, care mi-a facut invitatia de a fi azi alaturi de dumneavoastra. Sigur ca vom fi criticati amandoi pentru asta, dar e mai bine sa fii criticat ca faci ceva decat ca nu faci”, a spus premierul.

Ponta a afirmat ca a venit la Nyerges din respect pentru cei 200 de secui care s-au jertfit in 1849 si a precizat ca lectia trecutului arata ca romanii si maghiarii pot avea idealuri comune, se pot intelege si respecta reciproc si ca atunci cand sunt divizati, "intotdeauna castiga altcineva”. "Am aflat despre acest loc ca fiind un Termopile al secuilor si cred ca merita tot respectul, pentru ca acei oameni si-au dat viata pentru niste idealuri comune pentru toate natiunile si pentru toate tarile, pentru libertate, pentru dreptul de a-si decide soarta”, a mentionat acesta.

Citește și
Laszlo Borbely
UDMR a votat inceperea negocierilor pentru intrarea la guvernare. Borbely: "Vrem doua ministere si un post de vicepremier"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Primul-ministru a afirmat ca politicienii au datoria morala de a comemora impreuna si evenimentele care i-au despartit pe romani de maghiari, subliniind ca trebuie sa existe respect reciproc. "E un prim moment, sper ca de acum incolo, la toate evenimentele importante sa intelegem ca putem sa fim impreuna. Astazi suntem la comemorarea unei batalii intre secui si armata tarista, cred ca avem obligatia sa mergem impreuna si la momente care poate i-au despartit pe romani de maghiari, care inca au lasat rani dupa atata timp. Obligatia noastra este sa inchidem acele rani, sa ne respectam si sa intelegem ca impreuna suntem mai uniti”, a conchis Victor Ponta.

La final, Ponta a multumit in romana si in maghiara presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, precizand ca va veni de fiecare data, daca va fi invitat.

La randul sau, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a multumit lui Victor Ponta pentru ca a raspuns invitatiei si a spus ca este este pentru prima oara cand un premier al Romaniei vine in Pasul Nyerges, adaugand ca apreciaza deschiderea catre dialog a premierului si ca in Covasna si Harghita are posibilitatea sa ii cunoasca mai bine pe maghiari si dezideratele lor.

"Domnule prim-ministru, va multumesc ca ati accepat invitatia mea, invitatia noastra si ati venit la Pasul Nyerges, un loc simbolic pentru secui si pentru maghiari, pentru lupta noastra pentru libertate din 1848-1849. Este prima data cand vine un prim-ministru al Romaniei in acest loc, trebuie sa avem curaj de foarte multe ori si sa fim deschisi la dialog. Ma bucur ca ati venit sa ne cunoasteti aici, in Harghita, Covasna, ca ieri si astazi ati fost in Covasna, sa ne cunoasteti asa cum suntem noi, fiindca daca ne cunoasteti asa cum suntem noi, ne veti intelege mai bine. si daca ne veti intelege mai bine, sunt convins ca si dezideratele noastre, pe de o parte dezideratele comunitatii maghiare, pe de alta parte dezideratele Romaniei vor fi duse la indeplinire mult mai usor”, a declarat Kelemen.

El a apreciat ca prezenta premierului Victor Ponta la Nyerges este "gest important”, chiar daca vor exista persoane care il vor critica pentru asta. "Eu cred ca este un gest important prezenta dumneavoastra aici si inca o data vreau sa va multumesc ca ati acceptat aceasta invitatie la un moment cand sunt convins ca foarte multi va vor critica, dar sunt mult mai multi care va vor intelege. Va multumesc”, a spus Kelemen Hunor.

Dupa discursuri, ansamblul din comuna Cozmeni a sustinut un moment artisitic si au fost depuse coroane la monumentul eroilor martiri, din partea premierului Victor Ponta fiind depusa o coroana din garoafe rosii, cu tricolorul Romaniei.

La manifestare au mai participat presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, senatorul UDMR Tanczos Barna. consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, Pal Zsigmond Barna, si consului Csige Sandor Zoltan de la Consulatul general al Ungariei in Harghita, precum si Tuzson Bencze, deputat FIDESZ in Parlamentul de la Budapesta, urmasul maiorului Tuzson Janos, care i-a condus pe secui in batalia din Pasul Nyerges.

In luptele din 1848-1849, dupa batalia pierduta la Sighisoara, generalul Gal Sandor a incercat adunarea si reorganizarea trupelor ramase. El a lasat apararea Pasului Nyerges in grija celor 200 de secui condusi de Tuzson Janos. La 1 august 1849, acestia au respins de mai multe ori atacurile trupelor tariste si austriece, fiind in final invinsi si ucisi.

Pe locul bataliei se afla cimitirul eroilor, in apropierea lui fiind ridicat un monument.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Kelemen Hunor DEMISIONEAZA din Cabinetul Ponta. Ce se va intampla cu prezenta UDMR la guvernare
Kelemen Hunor DEMISIONEAZA din Cabinetul Ponta. Ce se va intampla cu prezenta UDMR la guvernare

Liderii UDMR s-au intalnit vineri la Cluj pentru a stabili daca ies de la guvernare. Dupa o sedinta de patru ore, maghiarii au decis ca vor sustine executivul, numai ca Victor Ponta va trebui sa gaseasca un inlocuitor pentru Kelemen Hunor.

UDMR a votat inceperea negocierilor pentru intrarea la guvernare. Borbely:
UDMR a votat inceperea negocierilor pentru intrarea la guvernare. Borbely: "Vrem doua ministere si un post de vicepremier"

Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania a votat sambata oficial inceperea negocierile pentru intrarea la guvernare. UDMR isi doreste un post de vicepremier, dar si posturi de ministri, secretari de stat ori prefecti.

Ponta: Toti copiii din Harghita, Covasna si Mures ar trebui sa invete cat mai bine limba romana
Ponta: Toti copiii din Harghita, Covasna si Mures ar trebui sa invete cat mai bine limba romana

Premierul Ponta a spus, la Congresul UDMR, ca nu crede ca limba romana trebuie sa fie o bariera, dar nici limba maghiara.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.