Vezi aici programul de guvernare pentru 2009-2012!

16-12-2008 00:00

In Romania, TVA-ul va fi redus, pentru produsele de baza, alocatiile pentru copii se vor dubla, iar salariul minim si pensiile, vor urca.


In plus, va fi introdusa pensia sociala garantata, iar cota unica de impozitare, de 16%, se mentine. Cat despre autostrazi, pana in 2012, vor fi terminati 1.000 de kilometri. 

Toate aceste lucruri apar in programul de guvernare al noului cabinet. "Nimeni nu spune insa, de unde vor veni banii, pentru aceste masuri", comenteaza analistii. Iar oamenii nu mai cred in promisiuni. 

Premierul desemnat, Emil Boc, spune ca mentine decizia actualului Guvern de crestere a salariului minim de la 540 la 600 de lei, din 1 ianuarie, dar anunta si cresterea punctului de pensie cu 20 de procente, adica la circa 700 de lei.

De la 1 iulie 2009, noul guvern introduce o pensie sociala garantata de stat, in valoare de 350 lei si anunta dublarea alocatiilor pentru copii la 80 de lei.

Noul executiv promite 6% din PIB pentru educatie si acelasi procent pentru sanatate - pentru aceasta din urma abia in 2012 - dar si cresterea salariilor in sistemul sanitar. 

Nici investitiile in infrastructura nu sunt uitate, iar programul prevede ca pana in 2012, vor fi construiti nu mai putin de 1.000 de kilometri de autostrada, iar alti 720 vor fi inceputi. Cu toate aceste masuri, Emil Boc spune ca deficitul nu va depasi 2,5%.

In speranta reducerii preturilor, TVA-ul pentru alimente de baza va fi redus la 5%, dar va creste impozitul pentru bunuri de lux la 25%.

Cota unica ramane neschimbata la 16%, atat pentru impozitul pe profit, cat si pentru salarii. 

Amenintat de criza, noul executiv promite asigurarea sumelor pentru finantarea IMM-urilor, dar si pentru agricultura. Forma finala a programului de guvernare va fi depusa vineri in Parlament.

Descarca fisierul alaturat, cu programul de guvernare!


VIDEO PROTVPLUS.RO