Vom avea un guvern mai "stufos" decat cel actual: 18 ministere in loc de 15

16-12-2008 00:00

Structura noului cabinet, rezultata in urma negocierilor de marti dintre PSD si PDL, va fi formata din 21 de membri, din care 18 ministri, ministrul pentru relatia cu parlamentul, premierul si vicepremierul.

Sunt intrunite conditiile ca noul Guvern al Romaniei sa fie instalat luni, 22 decembrie, iar domnul prim-ministru, Emil Boc, a si avansat deja intentia de a avea o sedinta de guvern imediat dupa aceea.
Mircea Geoana, presedinte PSD

Cat priveste ocupantii portofoliilor, discutiile sunt inca in plina desfasurare. Partidele nu au terminat inca de negociat nici ministerele ce le revin.

Potrivit unor surse democrate, varianta cu care PDL inca negociaza ar fi, intre altele, Internele, Finantele, Educatia si Agricultura la PDL. In aceasta varianta, PSD-ului i-ar reveni Economia (minister de aceasta data de sine statator, separat de Finante), Apararea, Externele si Transporturile. Negocierile sunt insa in plina desfasurare.

Marti, Monitorul Oficial a publicat decretul de desemnare a lui Emil Boc drept prim-ministru. Asa ca edilul Clujului are la dispozitie 15 zile sa demisioneze din functia de primar. 

Negociatorilor PSD si PDL nu le-a luat prea mult sa stabileasca noua structura a Executivului. Fiecare a mers la negocieri cu propria varianta, dupa ce acestea au fost adoptate in structurile interne ale partidelor.

Liderii PDL si-au definitivat varianta chiar marti dimineata, cu doar cateva ore inainte de intalnirea cu social-democratii. 

Ministerul Internelor si Reformei Administrative a fost rebotezat. De acum se va numi Ministerul Administratiei si Internelor. Acesta pare sa fie cel mai ravnit portofoliu. Il vor cu insistenta democrat-liberalii, insa nici social-democratii nu vor sa renunte prea usor la el. 

Si Ministerul Justitiei a suferit o transformare: de acum va fi si al "Libertatilor Publice". Negociatorii celor doua partide au cazut de acord ca acesta va fi condus de un independent. 

Ministerul Economiei a fost separat de cel al Finantelor, astfel incat unul va reveni PSD, iar celalalt PDL. 

Desfiintat in 2004, Ministerul Tineretului si Sportului reapare acum.

Odata structura Guvernului stabilita, urmeaza repartizarea portofoliilor. Pentru ca PD-L detine functia de premier, PSD isi va alege primul, orice minister doreste. Urmeaza ca democrat liberalii sa aleaga doua ministere, PSD alte doua si tot asa, pana la epuizarea lor.

Potrivit presedintelui PSD, Mircea Geoana, vineri este ziua in care vom afla oficial si numele membrilor Guvernului. 

"Romanii au votat guvern de dreapta, dar s-au ales cu un program de stanga"


VIDEO PROTVPLUS.RO