Valeriu Zgonea: Deputatii vor trebui sa paraseasca hotelurile in urmatoarele doua saptamani


Ultimul update: Vineri 05 Iulie 2013 06:14
Data publicarii: Marti 02 Iulie 2013 07:46
Categorie: Stiri Politice
Parlamentari

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, ca dupa adoptarea noului Statut al parlamentarilor si a normelor de aplicare, deputatii vor trebui sa paraseasca hotelurile in care stau.

Acestia urmeaza sa-si negocieze alte contracte sau sa se mute in chirie.

Zgonea a precizat ca fiecare deputat va primi 4.000 de lei pentru cazare in Bucuresti, suma cu care poate sa isi negocieze personal un alt contract la hotel sau sa se mute in chirie.

Aceasta norma a fost adoptata luni seara, de catre Biroul permanent al Camerei, intrunit in sedinta de urgenta, dupa adoptarea de catre Parlament a noului Statut al deputatilor si senatorilor.

"Noul Statut are noi revederi care reduc cheltuielile cu privire la mandat. E un pas catre reforma, am reusit in 7 luni ce nu am reusit in 7 ani, e un pas inainte. Am aprobat initierea unei sume forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de cazare in muncipiul Bucuresti, de 4.000 de lei", a spus Zgonea, dupa sedinta Biroului permanent.

"In acest moment sunt toate documentele pregatite astfel incat secretarul general sa informeze grupurile politice parlamentare si deputatii care locuiesc la hotel ca in urmatoarele 2 saptamani, maxim 3 saptamani, vor trebui sa paraseasca hotelul, pentru ca din punct de vedere legal Camera nu-si va putea permite sa plateasca acea suma si nici nu mai are o relatie contractuala, dupa publicarea Statutului, cu companiile hoteliere", a spus Zgonea.

El a precizat ca Biroul permanent a aprobat toata documentatia de reziliere a contactelor dupa ce, legal, Statutul va fi publicat in Monitorul Oficial, astfel incat deputatii vor avea resursele acoperite de cazare si pana se publica Statutul, si dupa ce se publica.

Zgonea a mentionat ca deputatii vor primi suma de 4.000 de lei aferenta cheltuielilor de cazare si pe perioada vacantei parlamentare.

"Colegii le vor prezenta deputatilor scenariul minim si maxim: avem 2 zile pentru contestatie, dar niciun grup nu va contesta, pentru ca a fost vot unanim. Presedintele Traian Basescu are 10 zile pentru promulgare. Apoi Statutul vine la Camera si il trimitem la Monitorul Oficial. In jurul datei de 15-20 iulie teoretic ar trebui ca Statutul sa fie in vigoare. Pana la data respectiva, noi vom plati suma din contractul cu companiile hoteliere, dupa data respectiva fiecare se va reloca in cazare privata sau poate sa faca ce vrea cu aceasta suma", a mai spus Zgonea.

La acest moment, potrivit unor surse politice, in hoteluri mai sunt cazati aproximativ 200 de parlamentari. Pana acum au parasit hotelurile, de bunavoie, doar 40 de parlamentari.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO