Dupa legea stirilor pozitive, senatorul Ghise propune legea jurnalistului
Examinare psihologica anuala, sanctiuni pentru "delicte de presa" sau atestare o data la trei ani. Sunt doar cateva dintre reglementarile pe care un senator liberal ar dori sa le introduca in asa-numita "Lege a jurnalistului", pe care a depus-o la Senat.
Potrivit proiectului de lege depus de senatorul PNL Ioan Ghise, ziaristii trebuie sa aiba "carte de jurnalist", sa activeze in cabinete jurnalistice, sa fie atestati o data la trei ani, examinati psihologic anual si, daca este cazul, sanctionati pentru asa-numitele "delicte de presa".
Potrivit propunerii lui Ghise, prin delict de presa se intelege "Delictul civil savarsit prin inserarea de informatii, reflectii sau comentarii in mass-media, despre fapte care nu au implicatii asupra societatii si care a cauzat o dauna materiala sau morala unei persoane".
Presedintele Clubului Roman de Presa, Indira Crasnea, sustine ca o astfel de reglementare nu poate veni din exteriorul breslei.
Purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu, a declarat, pentru Mediafax ca "Legea jurnalistului" nu este asumata de liberali, fiind ideea lui Ioan Ghise.
Ioan Ghise a propus dealtfel, acum doi ani, o alta lege controiversata impreuna cu fostul sau coleg Gheorghe Funar. Este vorba despre o initiativa care prevedea ca programele de stiri ale posturilor de televiziune si de radio sa contina, in pondere egala, stiri cu teme pozitive si, respectiv, negative.
Cei doi parlamentari au invocat atunci pasaje despre sanatate si invatare din carti precum „Tehnica invatarii rapide” sau „Strategii pozitive de munca si viata”.