Un milion de noi locuri de munca si programul "Prima piscina". Promisiunile USL pentru romani

Vicotor Ponta

USL a lansat, pana acum, sapte programe constuind viziunea sa despre economie, educatie, administratie, agricultura, turism, mediu si energie.

In viziunea sa despre economie, USL a avansat promisiunea de a face un milion de noi locuri de munca, astfel incat numarul de angajati sa devina cel putin egal cu numarul de pensionari, promitand, totodata, o crestere economica de 4% anual.

Obiectivul de creare a un milion de noi locuri de munca va fi posibil, in viziunea USL, in principal, prin reducerea costului muncii si prin scaderea fiscalitatii.

USL a promis reducerea CAS cu 5% pentru angajatori, reducerea integrala a platii CAS datorate de angajatori pentru un an, precum si zero taxe pentru angajarea in regim part-time si cresterea salariului minim pe economie la 800 lei/luna.

USL va pastra plafonul de 16% si va introduce impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale, astfel: cota 8% - pana la 800 lei/luna, cota 12% - de la 800 lei/luna pana la 1600 lei/ luna si cota 16% - pentru ce depaseste 1600 lei luna.

Citește și
Victor Ponta
Victor Ponta a vandut in martie doua bunuri imobile in valoare totala de 210.000 de euro
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

Dupa patru ani de mandat USL promite ca TVA va reveni la 19%. USL promite, totodata, deduceri de impozite la jumatate din plata pentru pensie privata si asigurari private de sanatate, cu plafon stabilit.

De asemenea, USL va introduce cota redusa de TVA la productia de cereale, paine, carne proaspata, lapte si legume (TVA 24%, din care 9% catre buget si 15% dedus producatorului).

USL promite ca va acorda si un card de credit pentru IMM-uri cu valoare cuprinsa intre 5.000 si 100.000 de Euro si ca va capitaliza CEC si Eximbank.

Viziunea USL asupra guvernarii, in domeniul economic, cuprinde si plafonarea imprumuturilor guvernamentale pe piata interna.

De asemenea, contractarea unor imprumuturi externe nu se va mai face decat pentru investitii.

USL promite, totodata, sa restructureze ANAF, Garda Financiara si Vama si sa desfiinteze 6.000 de posturi numite politic in perioada 02009-2010.

De asemenea, USL promite sa plafoneze cheltuielile cu bunurile si serviciile la minus 50% din valoarea actuala, sa adapteze acordul actual cu FMI si sa negocieze in 2013 un nou acord cu FMI.

USL are in vedere, de asemenea, crearea a 50.000 de noi locuri in gradinite si crese pana in 2016. Viziunea USL in ceea ce priveste administratia prevede ca functiile politice se vor limita doar la ministri si la secretarii de stat, Uniunea avand in vedere ca in prima luna de guvernare sa modifice Legea-cadru a descentralizarii.

Pe de alta parte, USL si-a propus sa desfiinteze Ministerul Dezvoltarii, avand in vedere ca din 2012 se realizeaza trecerea de atributii si de competente de la Guvern catre regiuni. USL isi propune, de asemenea, sa comaseze terenurile agricole si sa realizeze gratuit cadastrul pentru acestea.

Mai mult, USL isi propune ca, pana in 2020, sa construiasca 1.200 de kilometri de autostrada.

In ceea ce priveste turismul, USL are in vedere sa scuteasca trei ani de la impozitul pe profit investitiile in acest domeniu, sa elaboreze un nou act normativ de reglementare a situatiei plajelor, sa amplaseze bariere in larg pentru oprirea algelor, sa extinda sezonul estival, sa initieze programul „Prima piscina”, cu o cofinantare de la bugetul de stat. De asemea, exista un document intitulat "Cele 15 propuneri ale USL pentru guvernare", care prevede evitarea situatiilor in care premierul nu stie ce documente internationale isi asuma tara, precum in cazul ACTA.

USL isi propune un dialog sustinut cu opozitia, ONG-urile, societatea civila in legatura cu aderarea la Schengen si cu MCV precum si combaterea politizarii coruptiei promovate sistematic de catre PDL.

Un alt punct vizeaza combaterea coruptiei guvernamentale si "stoparea spolieriibugetului de stat" prin modificarea si aplicarea Legii achizitiilor publice si prin exercitarea controlului Curtii de Conturi asupra activitatii ANAF si ANRMAP.

Totodata, documentul USL prevede depolitizarea structurilor deconcentrate si retragerea "Legii Igas" privind dreptul de a candida al functionarilor publici, precum si revenirea la valorile pensiilor si salariilor de dinainte de iunie 2010, asumarea unui deficit de 3% convenit cu FMI si modificarea de urgenta a Legii responsabilitatii fiscale, care nu contine niciun articol care sa prevada raspunderea in fata Parlamentului a celor care incalca legea.

Programul USL vizeaza si reglementarea de urgenta a actelor normative privind Fondul de Rezerva al prim-ministrului, anchetarea si controlul "baietilor destepti din energie", respingerea proiectului Rosia Montana, cu "evaluarea corecta pe trei zone: respectul pentru mediu, protejarea interesului national si combaterea coruptiei politice".

USL mai propune pentru guvernare modificarea legislatiei fiscale, in sensul aplicarii unor taxe diferentiate pe venituri, cu impozitarea pana la 10% a averilor mari.

Acelasi document prevede si cresterea valorii salariului minim la 850 de lei, din asigurari si venituri suplimentare la buget, relansarea companiilor de stat, "nu prin privatizare pe bani putini si comisionane mari, ci prin asigurarea unui management privat, autentic si prin solutia clasica si sanatoasa a retehnologizarii".

USL isi mai propune "descurajarea UDMR in a mai ridica pretentii si a mai pune conditii (inclusiv in ceea ce priveste scindarea pe criterii etnice a UMF Targu Mures".

Ultima propunere este adoptarea unei legi electorale negociata cu toate partidele si sustinuta de intreaga clasa politica, precum si promovarea initiativei legislative a USL privind reducerea numarului de parlamentari la 312.

Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Bistrita, ca punctele principale din programul de guvernare al USL, care priveau o eventuala guvernare dupa alegerile parlamentare, sunt "perfect valabile" si acum.

Victor Ponta a fost intrebat daca Guvernul USL va restitui banii pensionarilor. "Eu am prezentat, in plenul Parlamentului, inainte de a sti rezultatul votului si ca voi fi desemnat de presedintele tarii sa formez un nou Guvern, punctele principale din programul de guvernare al USL, puncte care priveau o eventuala guvernare dupa alegeri, in noiembrie, dar care sunt perfect valabile si acum", a declarat Ponta.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Victor Ponta: Vor fi 16 ministere si 20 de membri - nu voi schimba structura guvernamentala
Victor Ponta: Vor fi 16 ministere si 20 de membri - nu voi schimba structura guvernamentala

Presedintele PSD, Victor Ponta, desemnat premier, a declarat ca intre el si seful statului, Traian Basescu, poate exista o relatie constitutionala, institutionala si legala.

Victor Ponta a vandut in martie doua bunuri imobile in valoare totala de 210.000 de euro
Victor Ponta a vandut in martie doua bunuri imobile in valoare totala de 210.000 de euro

Presedintele PSD, Victor Ponta, desemnat premier de catre presedintele Traian Basescu, detine un teren intravilan si o casa de locuit intr-o comuna din Gorj, precum si un apartament in Bucuresti.

Programul economic al lui Victor Ponta. Cate din masurile cerute guvernarii PDL va putea sa aplice
Programul economic al lui Victor Ponta. Cate din masurile cerute guvernarii PDL va putea sa aplice

Majorarea salariului minim si a salariilor bugetarilor, scaderea contributiilor sociale si a TVA pentru alimentele de baza sunt doar cateva dintre masurile pe care Victor Ponta le-a cerut Puterii inca de la instalarea primului guvern PDL, in 2008.

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.