UDMR si-a lansat candidatii pentru europarlamentare. Kelemen Hunor: "Sa aducem Catalonia in Ardeal"

Ultima actualizare: 25-04-2014 15:02
Kelemen Hunor

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus, cu ocazia lansarii candidatilor Uniunii in campania pentru alegerile europarlamentare, ca Tirolul de Sud si Catalonia (regiuni autonome n.r.) trebuie "aduse in Ardeal".

Maghiarii au fost, totodata, indemnati sa mearga la vot, altfel locul europarlamentarilor maghiari va fi luat de romani, potrivit Mediafax.

"Interesul comun este sa trimitem cat mai multi reprezentanti in Parlamentul European, interesele noastre pot fi reprezentate numai de maghiari. UDMR se bazeaza pe comunitatea maghiara si maghiarii trebuie sa ne ajute. Candidatii nostri nu pot ajunge in PE fara ajutorul lor. Daca noi nu vom ajunge acolo, locul nostru va fi luat de parlamentarii romani. Este vorba despre viitorul nostru", a declarat sambata, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, cu ocazia lansarii candidatilor UDMR in campania electorala pentru alegerile europarlamentare.

Kelemen a afirmat ca in ultimii 25 de ani Uniunea - "care isi trage puterile din credinta ca uneori poate sa invinga imposibilul si sa implineasca aspiratiile cetatenilor" - a reusit sa faca pasi importanti in atingerea dezideratelor comunitatii maghiare. El a adaugat ca UDMR crede in Europa multilingva.

"Noi, maghiarii, am decis de o mie de ani ca vom face parte din Europa. Chiar daca simtim ca UE ne dezamageste, nu este o dezamagire reala. De o Europa puternica avem nevoie si noi, maghiarii din Romania, credem in Europa, avem principii comune, care ne leaga. Europa este multilingva si noi am luptat sa putem folosi limba noastra materna liber si sa nu o considere nimeni ca pe o limba care se foloseste doar in biserica. Noi trebuie sa ne aparam interesele, trebuie sa aducem Catalonia si Tirolul de Sud in Ardeal", a spus Kelemen.

Marko Bela spune ca ignorata este dusmanul maghiarilor

Presedintele de onoare al UDMR, senatorul Marko Bela, spune ca adversarul cel mai puternic al maghiarilor nu este comunitatea romanilor, ci "ignoranta, lipsa de credinta, lipsa de interes" a celor care spun reprezentantilor etniei ca nu au sanse.

"Unii ar putea spune ca romanii sunt adversarii nostri. Poate ca sunt adevarate aceste spuse, pentru ca in ultimii ani am fost pusi de multe ori in postura de a ne confrunta cu reprezentantii romanilor pentru apararea drepturilor noastre si am avut meciuri cu ei. Dar tin sa spun ca nu acesta este adversarul nostru cel mai puternic. Cel mai periculos adversar este ignoranta celor care ne spun ca nu are sens sa mergem la Bucuresti sau la Bruxelles sa facem politica. Ce rost are sa mergem acolo, ce pot face cativa oameni? Acesta este adevaratul adversar - lipsa de credinta, ignoranta si lipsa de interes a celor care ne spun ca nu avem sanse”, a afirmat, sambata, presedintele de onoare al UDMR, senatorul Marko Bela, cu ocazia lansarii candidatilor UDMR in campania electorala pentru alegerile europarlamentare.

Marko a afirmat in fata celor circa 1.700 de participanti la lansare ca "poate" alta ar fi fost istoria comunitatii maghiare din Romania daca aceasta ar fi fost reprezentata in Europa la momentul semnarii Tratatului de la Trianon.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO