Turcan: Casele Judeţene de Pensii au obligaţia să ia în calcul toate documentele suplimentare ale pensionarilor
Casele Judeţene de Pensii trebuie să analizeze documentele suplimentare care arată cu cât au contribuit oamenii pentru sistemul de pensii.
Ministrul Muncii a emis un ordin menit să îndrepte erorile descoperite în procesul de evaluare a dosarelor de pensii, pentru recalculare.
Ludovic Orban a confirmat că au existat discuţii despre majorarea vârstei de pensionare, dar spune că nu s-a luat încă o decizie. Asta după ce ministrul Muncii a dat asigurări că nu vor fi modificate vârsta de pensionare şi stagiile de cotizare.
Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților: „De discutat, evident că s-a discutat acest subiect şi nu e un subiect nou pe piaţă, dar nu s-a luat nicio decizie”.
Atât preşedintele Camerei Deputaţilor, cât şi Guvernul sunt însă de accord că reforma pensiilor trebuie să făcută urgent, pentru că în 10 – 15 ani sistemul de pensii ar putea să nu mai fie sustenabil”.
Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților: „Sigur că avem discuţii şi legate de stagiul de cotizare, avem discuţii legate şi de vârsta de pensionare, dar aici urmează să se ia decizii. Când se vor lua decizii, ele vor fi prezentate public”.
În paralel, ministrul Muncii a emis un ordin prin care obligă toate Casele Judeţene să ţină cont de documentele oamenilor care dovedesc că au contribuit la stat mai mult decât rezultă din calculul actual, cum ar fi, de pildă, sporurile nepermanente pentru care nu au fost luate în calcul contribuţiile achitate la CAS.
Raluca Turcan, ministrul Muncii: „Neexistând un cadru legal, până acum, care să oblige Casele Judeţene de Pensii să ia în evaluare aceşti factori de contributivitate, comportamentul era diferit. Unele Case acceptau şi includeau în baza de date din dosarele de pensii aceste adeverinţe, altele nu! Lucru care crea şi creează în continuare un tratament discriminatoriu”.
Raluca Turcan spune că, până la adoptarea noii legi a pensiilor, oamenii vor continua să câştige în instanţă procesele prin care contestă nivelul incomplet al pensiilor calculate de stat.
Raluca Turcan, ministrul Muncii: „Dacă anul trecut am plătit pentru procesele câştigate de pensionari împotriva statului român 10 milioane de lei, doar în primul trimestru al acestui an cheltuielile de judecată plătite de către Casa Naţională de Pensii se ridică la 3,2 milioane de lei, ceea ce ar însemna, în acelaşi ritm, până la finalul anului să depăşim 13 milioane de lei”.
Noua lege a pensiilor va fi finalizată la mijlocul anului viitor şi va intra în vigoare în 2023. Ar fi a 4-a modificare din ultimii 30 de ani, dar prima care se anunţă cu adevărat echitabilă, susţin responabilii. Creşterile vor fi predictibile şi fiecare îşi va putea calcula suma la un anumit interval de timp.
Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii: „Nu luăm în calcul să plafonăm veniturile beneficiarilor care realizează nişte venituri foarte mari”.
Florin Cîțu, premierul României: „Legea pensiilor o să fie publicată, o să fie în transparenţă, o să fie mai multe etape”.
Noul proiect va intra pentru început în dezbatere publică. Legea va da dreptul celor care doresc să muncească şi după împlinirea vârstei de pensionare.
Sursa: Pro TV
Etichete: Casa de pensii, pensionari, instanta, reglementari,
Dată publicare:
26-05-2021 19:09