Traian Basescu s-a dus la Bruxelles sa lamureasca problema ANI

22-04-2010 00:00

Traian Basescu

Agentia Nationala de Integritate, pe care insasi Uniunea Europeana ne-a cerut-o, are articole neconstitutionale in legea de functionare. Dar, intr-un fel sau altul, va merge mai departe, i-a linistit seful statului pe europeni.

"Agentia Nationala de Integritate a fost pur si simplu desfiintata", a lamurit problema presedintele Traian Basescu la Bruxelles, unde seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, i-a cerut explicatii suplimentare pe tema ANI.

"Guvernul va emite o ordonanta de urgenta dupa ce va vedea motivatia Curtii Constitutionale si va asigur ca ANI va fi functionala",  a promis Traian Basescu.

La randul sau, Jose Manuel Baroso, presedintele Comisiei Europene, a declarat ca mentinerea acestei institutii in Romania este foarte importanta: "Cred ca toata lumea intelege ca o agentie de integritate intr-o tara unde au fost identificate probleme serioase de coruptie de catre autoritatile democratice ale acelei tari este o prioritate."

Infiintarea Agentiei Nationale de Integritate a fost una dintre conditiile de aderare impuse de Uniune. Acum insa inspectorii ANI nu-si mai pot exercita foarte multe din atributii.

Agentia nu mai are voie sa propuna instantei confiscarea averilor demnitarilor, iar inspectorii de integritate trebuie sa DOVEDEASCA provenienta ilicita a bunurilor persoanei verificate.

In plus, pe viitor nu vom mai putea afla nici ce averi au demnitarii. Si asta deoarece "Curtea constata ca obligatiile prevazute de lege de a se publica declaratiile de avere si de interese pe paginile de internet… nesocotesc dreptul la respectul si ocrotirea vietii private"!

Insa nu numai situatia ANI a fost discutata de seful Statului cu Jose Manuel Barosso. Penalitatile pe care tara noastra ar trebui sa le suporte in urma necheltuirii banilor europeni in 2007 si 2008 au fost si ele pe ordinea de zi.

Este vorba despre aproximativ 80 de milioane de euro. Seful Statului a primit asigurari ca termenele programelor finantate de Uniune vor fi extinse, astfel incat sa putem accesa cat mai multe fonduri.

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO