PNL vrea comisii de ancheta parlamentara a Guvernului PSD: "Vrem sa ne lamurim daca este vorba de prostie sau hotie"

Alina Gorghiu

Presedintele PNL, Alina Gorghiu, a anuntat ca formatiunea sa solicita infiintarea a doua comisii de ancheta in Camera Deputatilor si Senat, pe tema cheltuirii Fondului de rezerva a Guvernului si a situatiei Autostrazii Comarnic-Brasov.

"PNL cere infiintarea a doua comisii de ancheta parlamentara, care sa cerceteze risipa pe care PSD o face marca inregistrata a actualei guvernarii. Vrem sa ne lamurim daca este vorba de prostie sau hotie. In ambele cazuri, este necesara o ancheta parlamentara care sa ofere raspunsuri contribuabililor. Cu doar cateva zile in urma, odata cu publicarea Raportului Curtii de Conturi, s-au facut publice gravele nereguli in ceea ce priveste modul de cheltuire a banului public cand vine vorba de Fondul de rezerva al Guvernului.

Raportul Curtii de Conturi arata clar ca Guvernul Ponta nu a respectat Legea finantelor publice locale, iar sume importante din fondul de rezerva au fost alocate fara criterii clare si transparente, acest fond reprezentand, de fapt, o modalitate de a suplimenta fara control parlamentar bugetele unor institutii." - se arata in comunicatul de presa semnat de Gorghiu.

CITITI SI: Bugetul Romaniei, pagubit in 2013 cu peste 1 MILIARD de euro. Nereguli serioase la Guvern si Ministerul Finantelor

Guvernul a continuat, in 2013, practica anilor precedenti de a aloca sume importante din Fondul de rezerva bugetara fara criterii clare si transparente, acest fond reprezentand, de fapt, o modalitate de a suplimenta fara control parlamentar bugetele unor institutii, a anuntat, joi, Curtea de Conturi.

Citește și
Demisie Varujan Vosganian
Vosganian si-a dat demisia din PNL, dupa ce a scapat de urmarirea penala prin metoda "scutul din Senat"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"In anul 2013, fondul a fost majorat de 5 ori prin intermediul celor doua rectificari bugetare, iar in 2014 acesta a crescut de 10 ori, ajungand sa insumeze aproximativ 1,9 miliarde de lei. in anul recent incheiat, aproape 1 miliard de lei din acest fond au mers exclusiv catre autoritatile locale, doar in campania electorala Victor Ponta impartind pe criterii politice 357 de milioane de lei pentru primarii si consilii judetene.

In fata unei situatii atat de grave, Partidul National Liberal a decis initierea demersurilor pentru constituirea unei comisii de ancheta a Camerei Deputatilor cu privire la modul in care Victor Ponta a gestionat Fondul de rezerva al Guvernului, in ultimii 2 ani, mai ales ca 2014 a fost un an electoral, supus presiunilor baronilor PSD. Tinand cont ca Raportul Curtii de Conturi este public, iar concluziile lui privind neregulile semnalate sunt clare, ne asteptam ca deputati din toate grupurile parlamentare sa semneze pentru infiintarea acestei comisii de ancheta." - mai afirma liderul PNL.

Legea finantelor publice locale stabileste ca banii din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pot fi acordati unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale, pe baza de hotarari ale Guvernului, doar pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar.

Guvernul a aprobat, insa, in ultimii ani, numeroase derogari de la aceasta lege pentru a aloca bani din aceasta sursa in special primarilor, banii fiind repartizati prin ordin al ministrului Administratiei Publice, post ocupat in prezent de vicepremierul Liviu Dragnea, si fara ca lista primariilor beneficiare sa mai fie prezentata public, in Monitorul Oficial, ca in anii precedenti.

Liberalii dau drept exemplu cazul recent al autostrazii Brasov-Comarnic.

"Drept urmare, Partidul National Liberal incepe demersurile pentru infiintarea, la Senat, a unei comisii de ancheta parlamentara privind cazul autostrazii Brasov – Comarnic. Avem doua motive importante pentru care facem aceasta solicitare. Primul motiv este incapacitatea guvernamentala dovedita in legatura cu acest proiect, in care decizia a fost din nou amanata, desi premierul Ponta insusi daduse termen pentru o decizie pana in 15 februarie. Al doilea motiv este costul urias preconizat pentru constructia si operarea acestei autostrazi. Conform datelor Ministerului Transporturilor, pentru 53 de kilometri de autostrada se prevede un cost total de constructie si operare de circa 8,5 miliarde euro pe o perioada de 30 de ani." - a mai anuntat presedintele PNL.

CITITI SI: O noua amanare in cazul uneia dintre cele mai asteptate autostrazi. Discutiile pentru proiect vor continua pana in aprilie


 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Tariceanu este pregatit de schimbare:
Tariceanu este pregatit de schimbare: "Nu ma cramponez de functia de presedinte al Senatului"

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca nu se "cramponeaza" de functia pe care o detine in prezent, daca majoritatea parlamentara se va schimba si se va pune problema inlocuirii sale la sefia Senatului.

Vosganian si-a dat demisia din PNL, dupa ce a scapat de urmarirea penala prin metoda
Vosganian si-a dat demisia din PNL, dupa ce a scapat de urmarirea penala prin metoda "scutul din Senat"

La o zi dupa ce senatorii nu au fost de acord sa-l puna Varujan Vosganian la dispozitia procurorilor, liberalul s-a retras din partid.

PNL il cheama in judecata pe Victor Ponta.
PNL il cheama in judecata pe Victor Ponta. "Din ratiuni politice, refuza sa organizeze alegeri partiale"

PNL a anuntat joi ca a dat in judecata Guvernul, prin trei actiuni depuse in contencios administrativ, pentru refuzul de a declansa organizarea alegerilor partiale locale si parlamentare pentru o serie de mandate vacante.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.