Basescu, interceptat in timp ce discuta cu Blejnar. Presupusa STENOGRAMA si reactia Presedintiei

Traian Basescu

Traian Basescu ar fi fost interceptat, in septembrie 2010, in timp ce primea informari de la Sorin Blejnar, discutia aflandu-se in dosarul in care fostul sef al ANAF a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT pentru favorizarea infractorului.

UPDATE 22:11 Presedintie: Discutiile cu Blejnar au vizat datoriile Rompetrol

Discutiile dintre presedintele Traian Basescu si fostul sef al ANAF Sorin Blejnar au vizat recuperarea datoriilor catre stat ale companiei Rompetrol, in contextul in care combaterea evaziunii fiscale si colectarea creantelor la bugetul de stat au facut obiectul unei hotarari CSAT din 28 iunie 2010.

Administraţia Prezidenţiala a transmis, vineri seara, un comunicat de presa in care face o serie de precizari referitor la apariţia in presa a interceptarii unor convorbiri telefonice dintre presedintele Traian Basescu si fostul presedinte al Agenţiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar.

Presedinţia precizeaza ca "este vorba despre trei interceptari telefonice" dintre presedintele Traian Basescu si Sorin Blejnar.

Citește și
Victor Ponta
Traian Basescu, atacat dur de Victor Ponta cu ocazia mitingului USL: "E ultimul comunist al Europei"

"Discuţiile au vizat recuperarea datoriilor pe care compania Rompetrol le are faţa de statul roman in contextul in care combaterea evaziunii fiscale si colectarea creanţelor la bugetul de stat au facut obiectul unei hotarari a Consiliului Suprem de Aparare a Ţarii (CSAT) din 28 iunie 2010, iar presedintele Romaniei este si presedintele CSAT", se arata in comunicat.

Potrivit comunicatului semnat de Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui Basescu, recuperarea datoriilor companiei Rompetrol faţa de statul roman a constituit si subiect de discuţii la cel mai inalt nivel intre presedintele Basescu si presedintele Republicii Kazahstan, Nursultan Nazarbaev, in cadrul celor doua vizite pe care seful statului le-a facut la Astana (Kazahstan) in anul 2010 (2 - 3 martie 2010 si, respectiv, 1 - 2 decembrie 2010), in condiţiile in care compania Rompetrol a fost achizitionata de compania KazMunayGas, detinuta de statul Kazahstan.

"O lectura onesta a discuţiilor indica faptul ca domnul presedinte Traian Basescu discuta cu domnul Sorin Blejnar despre recuperarea datoriilor companiei Rompetrol faţa de statul roman", se mai arata in comunicat.

 

Site-ul Mediafax care citeaza money.ro publica stenograma unei discutii intre doua persoane identificate cu initialele S.B. si T. B., despre care sustine ca ar fi fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, si presedintele Traian Basescu.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, nu exista o confirmare oficiala ca stenograma ar fi din dosarul "Motorina". Ministerul Public si autoritatile judiciare din Brasov nu au dorit sa comenteze in vreun fel asupra stenogramei care, potrivit sursei citate, ar fi din dosarul DIICOT Brasov.

Contactata de MEDIAFAX, Administratia Prezidentiala a comunicat ca va face precizari despre aceasta situatie.

Prezentam textul stenogramei publicate de money.ro:

"Femeie: cabinet presedintele Romaniei
Sorin Blejnar: sarut mana. De la ANAF. Blejnar. Presedintele ANAF sunt.
Femeie: Buna ziua, domnule Blejnar. Va rog.
SB: Cu domnul presedinte as dori daca se poate. Sau mai tarziu sau cand.
F: Ramaneti pe telefon. incerc sa vad daca imi raspunde.
SB: Am inteles
F: Multumesc.

Barbat: Alo
SB: Sa traiti, domnu presedinte
Traian Basescu: Salut, Sorine.
SB: V-am trimis o data pe mail situatia aia cu constructorii.
TB: Da. Ma, eu am si facut o confuzie ca era primul in lista datornicilor Tehnologica si am zis ca e o lista cu constructori. Da nu erau numai constructori acolo.
SB: Este, este datornic. Dar a inceput procedura de executare pe el.
TB: Da
SB: Nu de acuma, e de vreo 2-3 luni
TB: Aha.
SB: El plateste, deci ei in general sunt platitori buni astia. Dar tot timpul sunt cu restante datorita faptului ca incaseaza de la CANDNR destul de greu.
TB: Da, da.
SB: si atunci noi am inceput sa facem o alta procedura. Ne-am dus la CANDNR si i-am facut tert poprit.
TB: ihi
SB: Daca o sa va uitati acolo pe ce am incasat noi, marea majoritate sunt pe popriri... desigur... adica le taiem finantarea, dar ii tinem asa, cat de cat sub control
TB: Da, aha
SB: Subiectul doi
TB: Da
SB: Am primit o hartie de la Rompetrol
TB: Da
SB: Vineri seara, maine, urmeaza sa ne faca o plata de 54 de milioane in contul obligatiunilor ala pe care le-am emis noi.
TB: Mai, fiti atenti ca aici intram in alta belea. Cred ca e un truc
SB: stiu. Asta e opinia mea
TB: Da, e un truc. Da 54 de milioane, exact atat cat statul roman sa nu mai devina majoritar
SB: Da, asa este, asa este. si eu am o decizie a consiliului concurentei din 2005
TB: Da
SB: Care spune ca o astfel de ipoteza, ca ei sa faca o plata partiala, nu va fi luata in calcul. Am vorbit si cu Bogdan, cu Chiritoiu, sa imi dea o hartie in sensul asta. si sa spuna ca altfel ar fi fost ajutor de stat, atunci in 2004 si nu aveam voie
TB: Da
SB: Ca sa ii presam in directia sa ne plateasca tot. si eu vreau sa le fac acuma o hartie prin care sa le spunem ca le multumim pt cele 54 de milioane, dar avand in vedere toate consideratiile astea, cu decizia, cu toata istoria cum a fost.
TB: Aha
SB: Le spun ca asta este doar o plata partiala si ca le multumim si speram, le indicam conturile si spunem ca pana in 30.09.2010 asteptam si celelalte plati sa ni le plateasca. Altfel, si le bag asta voalata, le spun ca altfel ar fi in ajutor de stat si trebuie sa luam masurile legale de sanctionare nu mai stiu ce.
TB: Ma, sfatuieste cu juristii, ca sa nu ne trezim ca spune pai v-am dat 54 de milioane, deci restul va dam actiuni, dar sunteti minoritari. Ca tot jocul lor asta a fost sa ne dea ceva, sa se delisteze, sa isi faca marire de capital, sa spuna da, dar nu mai sunteți majoritari.
SB: Maine este ziua in care noi avem opozitia la majorarea de capital. Tocmai si tot maine este. Nu, jocul lor este asta, este evident numai ca stiti ca am incercat cu ministerul justitiei sa modificam ordonanta.
TB: Da
SB: si au spus ca nu putem, ca exidu, curtea de arbitraj international, nu putem in timpul jocului sa schimbam regula
TB: Da
SB: si atunci ne-am dus pe acel memorandum pe doua variante, unul negocierea cu ei
TB: Da
SB: si doi, opozitia asta la majorare. Maine avem termenul pentru opozitia la majorare
TB: Da
SB: Numai ca in timpul asta lor le curge legea asa cum este si ne-au anuntat ca... eu cred ca ii putem juca un pic cu o hartiuta bine gandita, care am vorbit-o deja cu chiritoiu... sa le spunem ca altfel e ajutor de stat si sa intram cu ei pe o alta directie, pe comisia europeana, cu notificare, cu...
TB: Ma, ganditi-o, nu cumva sa ne trezim ca spun: baieti, v-am dat 54 de milioane, deci nu mai puteti fi majoritari. I-ati primit.
SB: Da, am inteles
TB: Adica, atentie, ca dupa ce i-ai primit...
SB: Cu tot respectul, domnule presedinte, dar pe directia asta se va merge. Suntem cam legati de maini si de picioare. Pentru ca asa am facut legile in 2003 sau cand Dumnezeu le-am facut
TB: Da
SB: Da, in 2003. Deci a fost gandit atuncea, ca de aia au facut-o, pe smecherie au gandit-o de la inceput. Da, am inteles, o sa incerc sa le dau adresa, eu asa le-am scris adresa, ca le multumim, dar ca intelegem ca e doar o plata partiala, avand in vedere decizia consiliului concurentei si care la momentul respectiv
TB: Ma, Sorine, nu ma pricep.
SB: Nu, am inteles
TB: Nu stiu, dar aveti grija sa nu ne trezim in situatia in care spun, baieti, v-am dat 54 de milioane, de restul luati actiuni. Sunteti minoritari, asta e viata.
SB: Din pacate, asta o sa fie
TB: Ma, vorbeste cu ministrul justitiei. Gasiti o solutie sa...
SB: Am inteles. Bine, domnule presedinte
TB: Sa ne putem valorifica toata creanta.
SB: Am inteles
TB: Bine
SB: Bine, cu mult respect
TB: La revedere"

In luna septembrie, fostul sef al ANAF Sorin Blejnar si alti 16 inculpati au fost trimisi in judecata de DIICOT Brasov pentru constituire sau sprijinire de grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani in dosarul "Motorina".

Potrivit presedintelui Tribunalului Brasov, judecatorul Alina Mioc, in acest dosar au fost trimise in judecata 17 persoane fizice si sase persoane juridice, iar printre cei 17 inculpati persoane fizice se numara fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, doi sefi din cadrul Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Brasov, Claudiu Monea si Dorel Ciobanu, dar si fostul deputat brasovean Vasile Bran. DJAOV Brasov si Directia Generala a Finantelor Publice Brasov s-au constituit parte civila in acest dosar pentru un prejudiciu de peste 22 milioane de lei din evaziune cu produse petroliere. Fostul consilier al lui Blejnar, Codrut Marta, care a fost si el audiat in acest dosar, nu se afla printre inculpati.

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Brasov au dispus, in 1 august, inceperea urmaririi penale fata de Sorin Blejnar si Codrut Marta, pentru sprijinire a unui grup infractional organizat si complicitate la evaziune fiscala. "in fapt, se retine ca, in perioada martie - iulie 2010, inculpatii Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel si Cuccina Salvatore au constituit un grup infractional organizat cu legaturi transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetateni romani, italieni si maghiari, specializat in activitati de evaziune fiscala cu produse energetice - combustibili", se preciza intr-un comunciat al DIICOT Brasov .

Membrii gruparii sprijinite de Blejnar si Marta ar fi initiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plati accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorina achizitionate in regim suspensiv si comercializate pe piata interna. in acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentand TVA si peste 10,8 milioane de lei reprezentand accize pentru motorina, suma totala a prejudiciului stabilita pana in prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.

Fostul sef al ANAF Sorin Blejnar a declarat, in 10 octombrie, la iesirea de la Tribunalul Brasov, unde era programat primul termen in dosarul "Motorina", ca procurorul de caz Marian Drilea, copilot al lui Ponta, are o problema personala cu el si face un abuz de autoritate, spunand ca l-a reclamat la CSM.

La iesirea din sala de judecata, fostul sef al AVAS Sorin Blejnar le-a declarat jurnalistilor ca este nevinovat si ca la urmatorul termen al procesului va aduce "toate elementele" care sa demonstreze ca nu a avut niciun fel de implicare in acest dosar. "Nu am avut niciun fel de implicare, nici macar nu am numit vreun membru al acelei comisii de autorizare a firmelor implicate. Domnul procuror (procurorul DIICOT Marian Drilea -n.r.) ar fi trebui sa aiba bunavointa in acest dosar sa cheme la audieri niste martori ai acelei comisii sa vada daca si-au facut sau nu treaba. Sigur, s-a plecat cu o idee preconceputa - Blejnar, vinovatul de serviciu, dar lucrurile se vor clarifica", a spus Sorin Blejnar. intrebat daca a avut vreo legatura cu firmele implicate in dosar, el a spus ca nu cunoaste pe nimeni din acele firme si ca, din contra, in 2010, cand a fost solicitat de procurorul de caz printr-o adresa sa le acorde sprijin anchetatorilor a facut acest lucru.

Fostul sef al ANAF l-a acuzat de abuz de autoritate pe procurorul de caz, spunand ca a facut o plangere la CSM impotriva acestuia, in care a prezentat toate elemnetele pentru a-si sustine ideea ca acesta are o problema personala cu el. "Cunoasteti cu totii conflictul meu de notorietate cu Victor Ponta si ati vazut ca datele sunt publice pe site-urile de specialitate. O sa vedeti ca din 2007 pana in 2011 acest procuror a participat, in calitate de copilot, la curse din campionatele de raliuri. Poate incearca sa dobandeasca notorietate", a afirmat Blejnar.

Sorin Blejnar a mai spus ca procurorul ar fi incercat in 2009, cand el era sef al ANAF, sa obtina un post de director adjunct la Vama Brasov. "Nu l-am acceptat pentru ca era cercetat penal, dar eu am incredere ca instantele sunt corecte, ceea ce nu cred despre acest procuror de caz. Cred ca procurorii din Romania sunt cinstiti, dar mai sunt si exceptii", a adaugat Blejnar.

Magistratii au decis amanarea judecarii cauzei, dispunand un nou termen pentru 6 noiembrie, pentru indeplinirea unor proceduri de catre inculpati.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Nastase:
Nastase: "Cat tupeu la Basescu! Sa se dea ingrijorat pentru Timosenko, cand a facut acelasi lucru"

Fostul premier Adrian Nastase sustine, intr-o postare pe blog, referitoare la primirea de catre presedintele Basescu a fiicei Iuliei Timosenko, ca acesta a dat dovada de "tupeu".

Traian Basescu, atacat dur de Victor Ponta cu ocazia mitingului USL:
Traian Basescu, atacat dur de Victor Ponta cu ocazia mitingului USL: "E ultimul comunist al Europei"

Uniunea Social Liberala si-a lansat ieri, cu mare pompa, candidatii pentru parlamentare. Si aproximativ 70.000 de oameni, din toate colturile tarii, au participat la manifestatia de proportii organizata pe Arena Nationala.

Ponta:
Ponta:"Participarea lui Basescu la Congres e in afara Constitutiei, dar sa-l suspendam pentru asta?"

Presedintele PSD Victor Ponta a afirmat ca participarea presedintelui Traian Basescu la Congresul Partidului Popular European de la Bucuresti este "in afara Constitutiei", dar ca USL nu va declansa procedura de suspendare ca urmare a acestui fapt.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.