Darius Valcov, investit in noua functie. Basescu: Sa fiti un ministru al Bugetului al Romaniei, nu al intereselor electorale

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu i-a spus noului ministru al Bugetului, Darius Valcov, ca ii adreseaza rugamintea sa fie ”un ministru al Bugetului al Romaniei, si nu un ministru al Bugetului al unor interese electorale”.

Dariu Valcov a depus, joi, la Cotroceni, juramantul de investitura in functia de ministru delegat al Bugetului, in prezenta sefului statului, a premierului Victor Ponta si a presedintelui Camerei Deputatilor. Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, nu a fost prezent la eveniment.

Presedintele a avertizat, la ceremonia de depunere a juramantului de catre Darius Valcov, ca, daca Romania nu isi va respecta angajamentele asumate prin Tratatul fiscal, aprobat de Parlament, ”riscul de derapaj economic este major”. ”Ma adresez dumneavoastra cu rugamintea sa fiti un ministru al Bugetului al Romaniei, si nu un ministru al Bugetului al unor interese electorale. Va cunosc de mult, stiu ca sunteti un om hotarat si sper sa puneti interesele Romaniei deasupra oricaror alte interese si sa va subordonati activitatea legii”, i-a spus Traian Basescu lui Darius Valcov.

Seful statului i-a mai spus noului ministru ca, daca va considera vreodata necesar sa il consulte, sa o faca, pentru ca in mod cert va avea ce afla de la el.

Presedintele i-a cerut noului ministru sa-si faca datoria si sa nu intre in jocuri electorale. Fost primar la Slatina din 2004 pana in 2012, Valcov a intrat in politica in PD-ul condus la vremea aceea de Traian Basescu. Seful statului a declarat aseara ca institutiile statului verifica anumite suspiciuni legate de Valcov, dar acesta nu este urmarit penal.

Citește și
Victor Ponta
Victor Ponta i-a facut lui Traian Basescu o propunere de nerefuzat. Cine va fi noul ministru delegat pentru Buget

Senatorul PSD Darius Valcov, s-a inscris in PSD inainte de alegerile parlamentare din 2012. Are 37 de ani si a fost primar al municipiului Slatina timp de 8 ani.

Ajuns senator, Valcov a fost numit presedinte al Comisiei speciale comune pentru Rosia Montana. Este doctor in economie al Academiei de Studii Economice, licentiat in drept si economie si a lucrat ca director in mai multe firme sau banci.

Potrivit declaratiei de avere, Darius Valcov are o masina de teren, 155.000 de lei intr-un cont al sotiei si bijuterii si obiecte de arta in valoare de 62.000 de lei. Noul ministru nu are datorii.

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:

- O sa fiu extrem de scurt in a va adresa cateva cuvinte. Preluati un portofoliu extrem de greu daca avem in vedere obligatiile asumate de Romania. Ca om care participa la CE va pot spune ca sperantele celor care se gandesc la schimbarea politicii de consolidare fiscala in UE sunt desarte. A fost o dezbatere provocata chiar de reprezentantii unor guverne socialiste si concluzia discutiilor a fost ca Europa nu are alta solutie decat consolidarea politicilor de consolidare fiscala.

- In ceea ce ne priveste, va pot spune niste ingrijorari ale mele: avem obligatii legate de realizarea criteriilor din Tratatul Fiscal. Si ma refer aici la MTO. Avem posibil obligatiile care vor rezulta dintr-o eventuala revotare a CAS-ului si toate acestea creeaza in momentul de fata un sentiment al unui impas in relatia dintre Romania si FMI. Vreau sa stiti de la un om care stie foarte bine acest lucru, daca Romania nu-si va respecta angajamentele pericolul de derapaj economic e un risc major. Ma adresez dumneavoastra cu rugamintea sa fiti un ministru al Bugetului al Romaniei, si nu un ministru al Bugetului al unor interese electorale. Va cunosc de mult, stiu ca sunteti un om hotarat si sper sa puneti interesele Romaniei deasupra oricaror alte interese si sa va subordonati activitatea legii. Daca vreodata veti considera necesar sa ma consultati, faceti-o, pentru ca in mod cert veti afla multe de la mine. Sper sa relansati economia.

- In ce priveste mult discutata ordonanta privind primarii, nu fac niciun abuz constitutional, articolele din Constituie ma obliga sa veghez la institutiile statului.

Un nou scandal intre presedinte si premier

Un nou scandal a aparut intre presedinte si premier, de data aceasta pe tema investirii noului ministru al Bugetului. Miercuri, Traian Basescu l-a chemat la Cotroceni pe Darius Valcov pentru a depune juramantul, insa a anulat ceremonia cand a auzit ca Victor Ponta nu va veni: "Daca ii e asa drag de mine, o sa ma duc data viitoare" i-a raspuns acesta sefului statului.

A fost pentru prima data din mai 2012, de cand a ajuns la Palatul Victoria, cand Victor Ponta nu a mers la depunerea juramantului unui ministru din propriul cabinet. Premierul a avut un program incarcat miercuri dimineata. El a mers in Republica Moldova, unde a inaugurat gazoductul Iasi Ungheni, iar spre seara a participat la reuniunea anuala a diplomatiei romanesti. Pe de alta parte presedintele Traian Basescu a cerut imperativ guvernului sa nu adopte ordonanta de urgenta care permite migratia primarilor de la un partid la altul fara sa isi piarda mandatul. Presedintele a cerut Avocatului Poporului, sa o atace la Curtea Constitutionala daca ordonanta va fi aprobata.

Miercuri, premierul Victor Ponta i-a trimis o scrisoare presedintelui Traian Basescu prin care ii solicita reprogramarea ceremoniei de investire a lui Darius Valcov joi dimineata, intre orele 9.00 si 12.00. "Stimate domnule Presedinte, Ca urmare a prelungirii evenimentelor prevazute in agenda de astazi, 27 august, peste programul stabilit, va rog sa reprogramati ceremonia de depunere a juramantului pentru dl. Darius-Bogdan Valcov in data de 28 august a.c., in intervalul orar 9.00-12.00. Mentionez ca dupa ora 12.00 voi fi plecat din tara", se mentiona in scrisoarea premierului Ponta.

Este pentru prima data cand o ceremonie de investitura nu mai are loc

Traian Basescu a declarat ca este pentru prima data in decursul mandatelor sale cand o ceremonie de investitura a unui ministru nu mai are loc, motiv pentru care a tinut sa ofere "o mica explicatie". El a tinut sa reia filmul evenimentelor, precizand ca in data de 19 august a primit de la premierul Ponta propunerea scrisa de nominaliare a lui Darius Valcov pentru functia de ministru delegat pentru buget.

"Asa cum fac de obicei, mai ales cand sunt persoane controversate, solicit informatii institutiilor abilitate, daca sunt probleme cu cel propus. Pe data de data de 20 seara a venit aceasta informare, iar pe 21 am avut informarile toate, drept pentru care, pe 25 august, plecand de la premisa reala ca toate informatiile pe care le-am primit eu le-a primit si premierul, i-am trimis scrisoare in care faceam referire la aceste informatii si il intrebam daca isi mentine propunerea. Dansul mi-a rapsuns tot pe 25, a fost un raspuns evaziv, in care nu si-a asumat in mod direct mentinerea propunerii", a spus Traian Basescu.

Presedintele a citit si raspunsul oficial al premierului, precizand ca Victor Ponta i-a retransmit in copie documentul de numire a lui Darius Valcov. "Deci nu imi da un raspuns clar: Da, imi mentin propunerea, in urma informatiilor pe care le-am transmis, ci face o adresa de inaintare, prin care imi retrimite propunerea din data de 18. Eu am interpretat ca fiind o eschiva de a mentine propunerea din faza initiala", a mai spus presedintele Basescu.

Potrivit sefului statului, raspunsul premierului "i-a starnit dubii" dar a mai asteptat pana pe 27 august, iar astazi dimineata a emis decretul, plecand de la decizia CCR, care ii da dreptul de a refuza doar o data numirea unui ministru.

Traian Basescu a mai spus ca imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial, inainte de ora 14.00 a fost contactata Cancelaria Premierului pentru a conveni asupra orei la care sa se faci investitura si data, propunerea Presedintiei fiind 18.00, agreata de cabinetul premeirului, dupa consultarea premierului.

"Va pot spune ca era pe scara avionului si a fost de acord, stiind ca revine la 17.00 in tara. La 17.50, am primit de la cabinetul premierului informatia ca nu participa la ceremonie, invocand alt program, si ca l-a delegat pe vicepremierul Oprea sa participe. Sigur ca mi s-a parut neserios, in primul rand modul in care a fost anuntat dar mi s-a parut si o neasumare publica pentru nominlizarea facuta, pe care am legat-o si de raspunsul evaziv din data de 25 august", a mai spus Traian Basescu.

El a afirmat ca "in aceste conditii, i-a fost foarte greu sa accepte sa derulez ceremonia de depunere a juramantului, adaugand ca, in afara de simpla respectare a Articolului 104 din Constitutie, care prevede ca mandatul unui ministru incepe dupa depunerea juramantului, i-a fost foarte greu sa accepte ideea ca ca premierul nu este, dupa ce i-a dat un raspuns evaziv".

"In plus, este o chestiune de simbolistita pe care traditia a format-o", a mai spus Traian Basescu, aratand ca participarea premierului si a ministrilor simbolizeaza solidaritatea cu acel ministru, iar participarea presedintilor Parlamentului inseamna ca Guvernul raspunde in fata Parlamentului.

"Nu am fost dispus sa renunt la aceasta simbolistica, care este instalata de 25 de ani la remanieri si nu imi ramane decat sa astept un moment in care sa putem conveni reorganizarea ceremoniei, in prezenta premierului, care pentru mine inseamna ca isi asuma propunerea pe care a facut-o. Eu nu vreau sa vad declaratia lui Victor Viorel Ponta in care spune: Eu nici nu am fost", a mai spus presedintele.

Basescu a amanat depunerea juramantului de catre Valcov pentru ca Ponta nu era prezent

Presedintele Traian Basescu a amanat miercuri ceremonia de depunere a juramantului de catre Darius Valcov, din cauza ca premierul Victor Ponta si-a anulat prezenta la ceremonie. Seful statului a inteles din aceasta anulare ca seful Executivului "ar putea sa nu mai sustina propunerea" pentru ministrul Bugetului.

Cu putin inaintea anuntului Administratiei prezidentiale, intrebat de Mediafax daca merge la Cotroceni al depunerea juramantului de catre Darius Valcov, premierul Ponta a raspuns: "Merge domnul Oprea (vicepremierul Gabriel Oprea - n.r.)".

Premierul Victor Ponta s-a intalnit cu inaltul reprezentant al UE pentru politica externa, Catherine Ashton. De asemenea, presedintii Senatului si Camerei Deputatilor au participat la reuniunea anuala a diplomatiei.

Administratia Prezidentiala a transmis un comunicat de presa la zece minute dupa ora programata pentru cerermonia de depunere a juramantului de catre Darius Valcov, respectiv ora 18.00. In comunicat se mentioneaza ca "presedintele Romaniei, Traian Basescu, a decis amanarea ceremoniei de depunere a juramantului de investitura a lui Darius-Bogdan Valcov in functia de ministru delegat pentru Buget programata pentru miercuri, 27 august a.c., la ora 18.00, la Palatul Cotroceni, dupa ce prim-ministrul Romaniei, Victor-Viorel Ponta, a renuntat sa mai participe la eveniment".

Potrivit sursei citate, "ziua si ora de desfasurare ale ceremoniei au fost stabilite de comun acord cu Cabinetul Prim-Ministrului Romaniei, insa, miercuri, 27 august a.c., la ora 17.50 Cabinetul Prim-Ministrului Romaniei a informat Administratia Prezidentiala, printr-o adresa, ca domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta nu participa la ceremonie deoarece va lua parte la deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomatiei Romane".

"Prin anularea prezentei la ceremonia de depunere a juramantului de investitura, domnul presedinte Traian Basescu intelege ca domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta ar putea sa nu mai sustina propunerea domnului Darius-Bogdan Valcov pentru functia de ministru delegat pentru Buget", precizeaza Administratia Prezidentiala.

Reactia premierului Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat ca nu a putut lua parte la ceremonia de investire a lui Darius Valcov pentru ca avea programate alte intalniri importante, dar daca presedintelui Basescu ii e drag de el, va merge la "studioul de cinematografie Cotroceni" si va solicita alta data pentru investire.

"Am transmis catre Cotroceni desemnarea domnului vicepremier Oprea pentru a participa la investire. Din cate cunosc, toate legile, regulamentele si protocoalele, nu exista nicaieri obligativitatea prezentei primului-ministru", a spus premierul.

El a aratat ca a facut "de doua ori nominalizarea domnului Valcov", si daca e cazul o mai face o data "o sa solicitam o alta data, un alt moment si daca ii este atat de drag de mine domnului Basescu sa merg la studioul de cinematografie Cotroceni, o sa ma duc. Dar nu stiam ca-i sunt atat de drag", a mai spus Victor Ponta. El a adaugat ca nu va discuta telefonic cu presedintele, pentru ca discuta cu seful statului "in mod oficial prin documente" si si-a exprimat speranta ca seful statului nu va programa investirea joi, cand se va deplasa in Turcia.

Basescu, despre Valcov: Sunt o serie fapte petrecute in mandatul de primar, premierul stia

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, despre Darius Valcov, ca sunt o serie de fapte petrecute an mandatul de primar al acestuia, sesizate de diverse organe ale statului, despre care nu se stie cand si daca vor incepe, iar premierul stia toate aceste informatii.

Referindu-se la informarile pe care le-a primit de la institutii ale statului, despre Darius Valcov, nominalizat pentru functia de ministru delegat al Bugetului, Traian Basescu a tinut sa precizeze ca "nu este forba despre faptul ca Darius Valcov ar fi urmarit penal".

"Nu este vorba de asa ceva si nu vreau sa se speculeze pe aceasta tema, dar sunt o serie de fapte, petrecute in timpul mandatului de primar, care au fost sesizate de diverse organe ale statului, catre Parchete si nu se stie daca incepe si cand incepe. Aici vroiam si asumarea primului-ministru, care stia toate aceste, in aceeasi masura in care stiam si eu, pentru ca am fost amandoi informati", a spus presedintele Basescu.

Traian Basescu a semnat miercuri numirea lui Darius Valcov in functia de ministru delegat pentru Buget

Presedintele Traian Basescu a semnat, miercuri, numirea senatorului PSD Darius Valcov in functia de ministru delegat pentru Buget.

Conform unui anunt al Administratiei prezidentiale, presedintele Traian Basescu a semnat, miercuri, Decretul prin care se ia act de demisia lui Liviu Voinea din functia de ministru delegat pentru Buget, precum si Decretul prin care este numit Darius-Bogdan Valcov in aceasta functie.

Premierul Victor Ponta l-a acuzat, luni, pe presedintele Traian Basescu de faptul ca are timp de intalniri formale cu Elena Udrea sau de petreceri cu colegii la Neptun, dar nu are timp sa-i numeasca un ministru, respectiv pe Darius Valcov, pe care l-a propus pentru portofoliul Bugetului. Presedintele Traian Basescu a declarat, in urma cu o saptamana, ca saptamana aceasta va emite decretul de numire in functia de ministru al Bugetului pentru Darius Valcov, precizand ca este obligat de decizia Curtii Constitutionale si nu are comentarii in cazul persoanei propuse.

Senatorul PSD Darius Valcov, propus de premierul Victor Ponta pentru postul de ministru delegat pentru Buget, activeaza de doi ani in formatiunea social-democrata, el fiind, anterior, vreme de 12 ani, membru marcant al PD, primar PD al municipiului Slatina in doua mandate si liderul PDL Olt. El a fost propus de premierul Victor Ponta pentru postul de ministru delegat pentru Buget.

Initial, pentru aceasta functie a fost propus deputatul PSD Claudiu Manda, presedinte al PSD Dolj si vicepresedinte al comisiei de buget-finante a Camerei, dar propunerea a fost respinsa de presedintele Traian Basescu, care a aratat ca acesta nu este potrivit pentru functia de ministru al Bugetului, deoarece experienta sa cea mai complexa este legata de functia de director la Casa studentilor Craiova, unde singurul calcul economic e valoarea biletelor rupte.

Postul de ministru delegat pentru Buget a fost detinut pana acum de Liviu Voinea, care urmeaza sa ocupe un post de viceguvernator la Banca Nationala.

Citește și...
Cine este Darius Valcov, un fost membru marcant al PDL, propus de Ponta pentru functia de ministru delegat al Bugetului
Cine este Darius Valcov, un fost membru marcant al PDL, propus de Ponta pentru functia de ministru delegat al Bugetului

Senatorul PSD Darius Valcov, propus de premierul Victor Ponta pentru postul de ministru delegat pentru Buget, activeaza doar de doi ani in formatiunea social-democrata, el fiind, anterior, vreme de 12 ani, membru marcant al PD.

Victor Ponta i-a facut lui Traian Basescu o propunere de nerefuzat. Cine va fi noul ministru delegat pentru Buget
Victor Ponta i-a facut lui Traian Basescu o propunere de nerefuzat. Cine va fi noul ministru delegat pentru Buget

Noul ministru al bugetului propus de premierul Victor Ponta este senatorul PSD Darius Valcov. Fost primar in Slatina din partea PDL, partid in care a stat 12 ani, Valcov si-a schimbat orientarea politica in urma cu doi ani.

Recomandări
NYT: Eforturile Vestului par să se apropie de limită. O zi de război în Ucraina costă cât 30 de zile de război în Afganistan
NYT: Eforturile Vestului par să se apropie de limită. O zi de război în Ucraina costă cât 30 de zile de război în Afganistan

În acest timp, atât Kievul cât și experții occidentali se asteaptă la atacuri aeriene masive ale rușilor în Ucraina, după ce ar fi fost observate avioane gata de luptă în diverse baze.

„Singur Acasă” revine la Pro TV. Când va fi difuzat anul acesta celebrul film
„Singur Acasă” revine la Pro TV. Când va fi difuzat anul acesta celebrul film

Cum nu se poate decembrie fără „Singur acasă”, anul acesta, Pro TV va difuza cea mai îndrăgită comedie de Crăciun. Celebra ecranizare a revenit în grila Pro TV.

CM 2022 | Iran - SUA și Anglia - Țara Galilor. Se decid echipele calificate din Grupa B
CM 2022 | Iran - SUA și Anglia - Țara Galilor. Se decid echipele calificate din Grupa B

CM 2022 | Iran - SUA și Anglia - Țara Galilor. Se decid echipele calificate din Grupa B