Taxa obligatorie radio/TV ar putea fi desfiintata. Primul pas a fost facut
Proiectul de lege prin care se elimina obligativitatea taxei pentru serviciile publice de radio si televiziune a fost aprobat, tacit, in Camera Deputatilor. Cateva ONG-uri sustin ca aplicarea legii ar pune in pericol existenta televiziunii publice.
Potrivit unui comunicat citat de Mediafax, la 5 februarie a expirat termenul de 45 de zile in care Camera Deputatilor putea sa se pronunte asupra initiativei unui grup de parlamentari PSD.
Acest proiect vizeaza modificarea articolului 40 din legea nr. 41 /1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In lipsa oricarei dezbateri pe marginea acestei initiative, proiectul de lege a fost considerat aprobat tacit si urmeaza a fi inaintat Senatului.
Centrul pentru Jurnalism Independent, Agentia de Monitorizare a Presei si Federatia Romana a Jurnalistilor Mediasind sunt de parere ca "aceasta intiativa legislativa pune in pericol existenta de facto a televiziunii publice si prin aceasta afecteaza grav dreptul constitutional la informare al oricarui cetatean".
Aceste organizatii cer acum Senatului sa respinga acest proiect de lege.
Conform sursei citate, printre motivele invocate de initiatorii proiectului de lege se afla si faptul ca "SRTV primeste bani de la bugetul de stat, astfel incat taxa TV ar constitui o «taxa dubla».
Cele trei organizatii resping aceasta afirmatie, sustinand ca banii primiti de la stat ar fi destinati "aproape exclusiv «utilizarii statiilor de emisie, a radioreleelor si a circuitelor video si fonice».
Mai multe detalii si pe Mediafax.