Tariceanu afirma ca un document ar demonstra ca Iohannis "a inchis ochii" la implicarea SRI in procesul de justitie

Ultimul update: Vineri 20 Ianuarie 2017 07:14
Data publicarii: Marti 17 Ianuarie 2017 18:37
Categorie: Politic
Calin Popescu Tariceanu

Calin Popescu Tariceanu i-a transmis o scrisoare deschisa presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, in care il acuza ca a inchis ochii "la folosirea discretionara a CSAT pentru a reglementa in secret implicarea serviciilor secrete in actul de justitie".

Tariceanu sustine ca a recurs la acest mod de informare in calitate de presedinte al Senatului.

El afirma ca Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) ar fi publicat un document CSAT referitor la relatia dintre serviciile de informatii si Justitie.

"Astfel, conform UNJR, in documentul publicat se arata ca “CSAT a trasat SRI-ului sarcini informativ-operative ce nu se regasesc in cadrul legal cunoscut”.

CSAT a recunoscut ca in privinta relatiei dintre parchete si serviciile de informatii, aceasta s-a materializat in constituirea de echipe mixte, cu reprezentanti ai organelor de urmarire penala, in scopul contracararii riscurilor derivate din derularea unor activitati cu caracter infractional." - afirma Tariceanu.

In opinia sa, acest lucru ar demonstra ca presedintele Klaus Iohannis ar fi "inchis ochii" la folosirea discretionara a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru a reglementa in secret implicarea serviciilor secrete in actul de justitie.

Iata, integral, textul mesajului presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu:

"Stimate domnule Presedinte,

Am urmarit cu deosebita ingrijorare recentele evenimente care au dus la solicitarea de trecere in rezerva a prim-adjunctului SRI, Florian Coldea. Acestea dezvaluiau un comportament in afara democratiei si a statului de drept. Din pacate, se aduna nu doar „suspiciuni rezonabile”, pentru a folosi un termen des invocat in ultima perioada, ci si dovezi fara tagada a modului in care democratia si statul de drept sunt incalcate in Romania.

Cea mai recenta dovada va implica direct pe Dumneavoastra si este si motivul pentru care va adresez aceasta solicitare oficiala din pozitia conferita Presedintelui Senatului. Ma refer la publicarea de catre Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), a unui document CSAT referitor la relatia dintre serviciile de informatii si Justitie.

Astfel, conform UNJR, in documentul publicat se arata ca “CSAT a trasat SRI-ului sarcini informativ-operative ce nu se regasesc in cadrul legal cunoscut”.

CSAT a recunoscut ca in privinta relatiei dintre parchete si serviciile de informatii, aceasta s-a materializat in constituirea de echipe mixte, cu reprezentanti ai organelor de urmarire penala, in scopul contracararii riscurilor derivate din derularea unor activitati cu caracter infractional. Pe scurt, ati inchis ochii la folosirea discretionara a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru a reglementa in secret implicarea serviciilor secrete in actul de justitie.

Iin orice democratie, tacerea si inactiunea Dumneavoastra echivaleaza cu incalcarea principiilor statului de drept si a separarii puterilor in stat.

Domnule Presedinte, ati mostenit un sistem al institutiilor de forta readus la viata dupa model comunist de fostul presedinte Traian Basescu si folosit ca instrument de represiune impotriva adversarilor politici si a elitelor acestei tari (elite intelectuale, artistice si economice). Din pacate, in loc sa stopati acest sistem, Dumneavoastra i-ati conferit puteri sporite. Ati promovat oameni din sistem despre care s-a spus cu dovezi ca au comis abuzuri si ca au incalcat drepturile si libertatile cetatenilor.

Promovarea Liviei Stanciu ca judecator la Curtea Constitutionala a fost un semnal nedorit dat romanilor ca Presedintele Romaniei rasplateste, in loc sa sanctioneze, abuzul de putere. Documentul dat publicitatii de UNJR arata insa ca implicarea Dumneavoastra nu s-a limitat la unele cazuri particulare, ci a fost una sistemica; pentru ca in loc sa stopati sistemul pus la punct de Traian Basescu, l-ati girat.

In iunie 2015, afirmati ca „nu am nici un fel de date care sa imi arate ca SRI s-ar fi implicat peste sau in afara limitelor date de lege in procesul de Justitie”; o afirmatie falsa din moment ce deja existau deciziile CSAT pe care UNJR le face acum publice.
Domnule Presedinte, nu puteti sustine ca nu stiati de aceste lucruri. Ca Presedinte al Senatului v-am atras atentia in nenumarate randuri, inclusiv printr-o scrisoare deschisa din mai 2015, cu privire la modul in care drepturile si libertatile cetatenilor sunt incalcate.

In plus, ati primit nenumarate semnale din partea organizatiilor magistratilor ca statul de drept si democratia din Romania sunt subminate prin decizii care dau puteri sporite institutiilor de forta si folosirea abuziva a acestor puteri. In replica, ati raspuns public ca „imi mentin increderea in institutii ca ICCJ, DNA.

In general, trebuie sa recunosc ca am multa incredere in sistemul de justitie din Romania”. Pentru a folosi o sintagma cunoscuta, ati ales sa puneti batista pe tambal.

Domnule Presedinte, definitia statului de drept, pe care o invocati periodic, este alta decat ceea ce reiese din actiunile Dumneavoastra. In statul de drept, rolul institutiilor este de a apara drepturile si libertatile individuale, nu de a incerca sa cumuleze mai multa putere, prin abuzuri si excese. Intr-un stat de drept, cetateanul se simte liber, nu ascultat si urmarit. Intr-un stat de drept, Presedintele tarii nu gireaza actiunile abuzive ale institutiilor de forta, pentru a isi conserva puterea.

Domnule Presedinte, in mijlocul acestui scandal imens, datorati romanilor raspunsuri la cateva intrebari simple legate de modul de operare al institutiilor de forta. Aceste intrebari nu sunt doar ale mele, ci si ale sutelor de romani care mi s-au adresat mie si Parlamentului in speranta ca aici vor gasi dreptate. Vi le adresez eu, ca presedinte al Senatului:

Exista alte decizii secrete ale CSAT prin care s-au conferit puteri sporite institutiilor de forta in Justitie, care au dus la limitarea sau incalcarea drepturilor si libertatilor cetatenilor? Daca da, aveti datoria sa le faceti publice.

Care este nivelul implicarii serviciilor secrete in Justitie, dincolo de descrierea generala „Justitia este camp tactic”? In lumina documentului prezentat de UNJR, aveti datoria de a preciza care sunt puterile sporite pe care le-ati acordat serviciilor si unde se opreste influenta acestora asupra magistratilor.

Exista ofiteri acoperiti in Justitie si, daca da, care este numarul lor si la ce nivel ierarhic in interiorul puterii judecatoresti?

Domnule Presedinte, stiu ca in trecut ati ales fie sa taceti, fie sa dati raspunsuri evazive la intrebari incomode. De data aceasta tacerea nu este de aur, ci va incrimineaza in ochii romanilor care spera ca vor trai intr-o tara in care statul de drept este o realitate, nu o iluzie, iar drepturile si libertatile lor sunt respectate.

Ca presedinte al Senatului, eu voi continua sa lupt pentru aceste deziderate." - Calin Popescu Tariceanu.

Calin Popescu Tariceanu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Calin Popescu Tariceanu ii da replica lui Klaus Iohannis: Presedintele sa sustina
Calin Popescu Tariceanu ii da replica lui Klaus Iohannis: Presedintele sa sustina "statul de drept", nu "statul drepti"
Klaus Iohannis, ingrijorat de independenta justitiei, din cauza lui Dragnea si Tariceanu:
Klaus Iohannis, ingrijorat de independenta justitiei, din cauza lui Dragnea si Tariceanu: "S-ar darama statul de drept"
Tariceanu povesteste intalnirea cu Iohannis, de la consultari:
Tariceanu povesteste intalnirea cu Iohannis, de la consultari: "A spus: 'Nu voi accepta sub nicio forma un premier PSD"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă prezintă azi în Parlament Programul de lucru al Preşedinţiei României la Consiliul UE
Olguța Vasilescu cere OUG privind amnistia și grațierea
Neînțelegeri în coaliția de la guvernare, din cauza ordonanțelor privind Codurile penale
Încă o demisie din PSD. Un fost primar și-a anunțat retragerea din partidul lui Dragnea
Primari din PSD ar pune la cale să se alăture Alianței Vestului
Scandal la Parlament. Președintele PMP a părăsit lucrările Birourilor permanente
Călin Popescu Tăriceanu
Tăriceanu, despre OUG privind codurile penale: ”Nu am văzut ordonanţa”
Rădulescu: OUG privind Codurile penale nu va cuprinde prevederi referitoare la amnistie şi graţiere
Parlamentarii au făcut ping-pong cu destinele persoanelor cu handicap grav: ”Este un abuz”
Ideea deputatului PSD Cătălin Rădulescu: cât de ușor scapi dacă faci evaziune
Ludovic Orban, despre OUG pe Codurile Penale: ”Trebuie să fim cu ochii în patru”
Ce s-ar ascunde în spatele OUG cu privire la Codurile Penale: ”Maschează dorinţa lor”