Victor Ponta l-a demis pe Dan Mihalache din functia de secretar general adjunct al Guvernului

Ultima actualizare: 16-11-2012 06:47

Surse oficiale citate de Mediafax au declarat ca premierul Victor Ponta l-a demis pe Dan Mihalache din functia de secretar general adjunct al Guvernului.

Ponta a luat aceasta decizie dupa consultarea liderului PNL Crin Antonescu, au precizat aceleasi surse.

Conform surselor citate de Mediafax, motivul demiterii lui Mihalache e legat de declaratiile acestuia care a spus ca, daca parteneriatul cu SUA depinde de ANI, atunci "mai bine fara".

Intrebat cum comenteaza declaratia ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, conform careia orice initiativa de a redeschide subiectul modificarii legii ANI ar fi o idee foarte proasta si ar putea duce la rediscutarea sau chiar anularea parteneriatului strategic romano-american, Dan Mihalache a declarat: "Pe mine personal ma lasa rece aceasta declaratie. si parteneriatul strategic romano-american. Daca parteneriatul romano-american sta in domnul Horia Georgescu, mai bine fara".

In functia de secretar general adjunct al Guvernului a fost numita Andreea Lambru.

Dan Mihalache: Am convenit cu premierul si presedintele PNL ca e nevoie sa am o alta functie

Fostul secretar general adjunct al Guvernului Dan Mihalache spune ca a convenit cu premierul si cu presedintele PNL ca "in aceasta perioada este nevoie" sa aiba o alta functie decat cea legata de SGG si a respins ideea ca inlocuirea sa ar avea legatura cu presupuse declaratii antiamericane.

"Am convenit cu premierul si cu presedintele PNL, Crin Antonescu, ca in aceasta perioada este nevoie, tinand cont de profilul meu public, de om care merge la emisiuni, care se bate in campanie, sa am o alta functie decat cea legata de Secretariatul General al Guvernului, care este mai degraba o institutie care trebuie sa ramana intr-o zona tehnica, de functie publica. Acesta a fost sensul discutiei pe care am avut-o si nu e o gaura in cer ca nu o sa mai fiu eu adjunct la SGG si o sa fiu in alta parte", a spus Mihalache.

El a adaugat ca respinge "orice fel de speculatii care ar viza presupuse declaratii antiamericane" ale sale.

"Raman in echipa guvernamentala, resping orice fel de speculatii care ar viza presupuse declaratii ale mele antiamericane, eu sunt si am fost intotdeauna un sustinator al parteneriatului strategic cu Statele Unite, nu cred insa ca parteneriatul strategic sta in presedintele unei agentii sau alta din Romania, cred ca are obiective, target-uri, intelegeri mult mai importante, a fost mai degraba o manipulare a presei basiste", a mai sustinut Dan Mihalache.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a anuntat vineri ca a constatat, in urma procedurilor de evaluare, incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre Sorin Dan Mihalache, secretar general adjunct al Guvernului.

In urma evaluarilor demarate la data de 31 iulie 2012, s-a constatat faptul ca Sorin Dan Mihalache s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 10 mai - 8 iunie 2012, intrucat a exercitat, simultan, atat functia de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat, cat si functia de administrator in cadrul SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL.

In perioada 10 martie 2010 - 8 iunie 2012, Mihalache a detinut functia de administrator in cadrul SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL, conform evidentelor Oficiului National al Registrului Comertului. De asemenea, Sorin Dan Mihalache a continuat sa exercite calitatea de administrator in cadrul societatii pana in luna august 2012, asa cum rezulta din documentele transmise de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Dan Mihalache a declarat, vineri, ca il va da in judecata pe seful ANI, Horia Georgescu, referindu-se la acesta cu formula "aceasta jigodie frustrata", conform Mediafax. El a spus ca nu a avut discutii cu prim-ministrul Ponta sau cu presedintele PNL, Crin Antonescu, pentru ca lucrurile sunt clare, si faptic si legal, iar el nu are ce sa explice.

"Seful politic al acestei institutii (ANI - n.r.) este aceasta jigodie frustrata numita Horia Georgescu", a spus Mihalache.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, sambata, ca este convins de nevinovatia tuturor colegilor din actualul Guvern impotriva carora ANI a lansat acuzatii in prima zi de campanie, precizand ca Dan Mihalache trebuia sa se abtina de la limbajul folosit la adresa sefului ANI.

Antonescu a fost intrebat cum vede atacul secretarului general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache, la adresa sefului ANI, pe care l-a catalogat drept o "jigodie frustrata".

"Consider ca a fost nepotrivita exprimarea colegului meu, in plan uman pot sa inteleg. Atunci cand esti demnitar trebuie sa-ti controlezi emotiile si dezavuez formula, limbajul, modul in care a reactionat Dan Mihalache. Asta este tot o chestiune de forma regretabila", a spus Antonescu.

El a mai spus ca nu s-a pus niciodata in USL problema nerespectarii unei decizii din partea unei instantei judecatoresti. "Sunt convins de nevinovatia tuturor colegilor mei incriminati", a mai afirmat liderul PNL.

Presedintele Traian Basescu a precizat, luni, ca in cursul zilei i-a transmis premierului Victor Ponta o scrisoare in legatura cu cei patru membri ai Executivului acuzati de ANI de incompatibilitate, mentionand ca viza "si o eventuala remaniere". Intrebat daca premierul i-a raspuns, presedintele Basescu a raspuns: "N-am primit inca niciun raspuns, dar vizam, sigur, si o eventuala remaniere".

"L-am rugat si pe premierul Victor Ponta sa analizeze situatia celor patru incompatibili. Sigur, au dreptul sa atace in justitie deciziile ANI, dar aici discutam de modul cum arata un guvern. Iar antecedentele acestui guvern nu justifica mentinerea acestor oameni doar din solidaritate cu politicienii, din interese de alianta. Important este ca Romania sa probeze ca si-a insusit valorile democratice, valorile statului de drept", a afirmat presedintele in declaratia sa de presa.

Ceilalti membri ai Executivului acuzati de incompatibilitate sunt Ovidiu Silaghi, Eduard Hellvig si Liviu Pop.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO