Presedintele si partidele au gasit o solutie pentru legile "Big Brother". In ce conditii vi se pot accesa datele personale

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis se consulta miercuri cu liderii partidelor si formatiunilor parlamentare pe tema legilor Big Brother.

Presedintele Klaus Iohannis si liderii partidelor politice parlamentare s-au intalnit pentru a discuta despre prelucrarea datelor cu caracter personal din domeniul comunicatiilor electronice. Cu totii au ajuns la concluzia ca este nevoie de o lege noua prin care autoritatile statului sa poata cere date despre o persoana de la furnizorii din domeniu, doar cu aprobare de la judecator.

De asemenea, stocarea datelor se poate face pe o perioada de maximum trei ani, cu posibilitatea de prelungire la cinci ani. Potrivit presedintelui, aceasta lege elimina riscurile de abuz. Actul normativ va fi dezbatut si votat in Parlament pana la finalul lunii iunie

UPDATE 11:20 Consultarile s-au incheiat iar pe pagina de Facebook a presedintelui Iohannis  a aparut urmatorul mesaj: "Prin proiectul de lege semnat, astazi, de toate partidele parlamentare, nimeni nu poate avea acces la datele personale ale cuiva fara acordul unui judecator. In democratie, securitatea, respectul fata de lege si libertatea merg impreuna.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, "In baza prerogativelor sale constitutionale de mediere, presedintele a facilitat dialogul intre societatea civila, institutiile cu competente in domeniul prelucrarii datelor, apararii si securitatii nationale si partidele politice.

Citește și
Klaus si Carmen Iohannis - Agerpres
Presedintele Klaus Iohannis se va intalni cu Papa Francisc, la Vatican. Seful statului va fi insotit de sotia sa, Carmen
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Discutiile au pornit de la premisa imbunatatirii cadrului normativ pentru a pune in acord nevoia de securitate cu apararea drepturilor si libertatilor individului. Cu aceasta ocazie, liderii partidelor politice au semnat o initiativa legislativa parlamentara de modificare si completare a Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice.

Aceasta initiativa nu vizeaza legea securitatii cibernetice si nici Legea 82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatie electronice destinate publicului, care a fost declarata neconstitutionala.

Proiectul convenit astazi urmareste sa ofere garantii suplimentare pentru protejarea datelor personale si a dreptului la viata privata si sa aduca o serie de clarificari pentru a elimina riscurile de abuz. Astfel, accesarea datelor cu caracter personal poate fi realizata doar intr-un cadru precis delimitat, de catre instanta de judecata sau numai cu autorizarea prealabila a judecatorului. Acest principiu a fost cerut si de catre reprezentanti ai societatii civile si impartasit de toti actorii implicati.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, si-a exprimat speranta ca acest proiect, care este rezultatul unui efort comun, va fi aprobat de Parlament si a subliniat, inca o data, faptul ca intr-o societate democratica, securitatea, respectarea legii si libertatea trebuie puse in acord."

 

Este vorba despre discutii referitoare la cadrul juridic privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, informeaza Administratia Prezidentiala, conform Agerpres. Potrivit sursei citate, intalnirea va avea loc in Salonul Ambasadorilor, cu oportunitati de imagine doar pentru cameramanul si fotograful oficiali.

Aceasta ar fi cea de-a patra consultare a sefului statului cu partidele si formatiunile parlamentare de la preluarea mandatului sau. Ultimele consultari ale sefului statului cu reprezentantii partidelor si formatiunilor politice parlamentare au avut loc pe 20 aprilie si au vizat stadiul legislatiei electorale si procedurile parlamentare de incuviintare a cererilor justitiei.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Iohannis, dupa discutiile de joi de la Cotroceni:
Iohannis, dupa discutiile de joi de la Cotroceni: "Voi stabili intalniri cu toti actorii implicati in domenii prioritare"

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, joi dimineata, la Palatul Cotroceni, cu liderii confederatiilor sindicale din Romania, pe care i-a invitat pentru discutii privind problemele care preocupa societatea romaneasca.

Presedintele Klaus Iohannis se va intalni cu Papa Francisc, la Vatican. Seful statului va fi insotit de sotia sa, Carmen
Presedintele Klaus Iohannis se va intalni cu Papa Francisc, la Vatican. Seful statului va fi insotit de sotia sa, Carmen

Presedintele Klaus Iohannis se va intalni cu Papa Francisc, la Vatican, pe 15 mai. Seful statului va fi insotit la aceasta intrevedere de sotia sa, Carmen Iohannis.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.